Pierniczki bez jajek


Dość zwyczajne pierniczki przygotowane z ciasta, które powinno leżakować przez noc w lodówce, aby się związało i nabrało odpowiedniej konsystencji. Po nocy leżakowania ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje.
Składniki na 3,5 blachy (ok. 40 sztuk):
- 50 ml soku pomarańczowego*
- 150 g cukru brązowego
- 100 g płynnego miodu
- 150 g masła
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej typu 550
- 100 g mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać cukier i miód. Mieszając podgrzać, aż masa będzie mocno ciepła. Ściągnąć garnek z pieca i dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać, do rozpuszczenia się masła. Całość przełożyć do miski.
- W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą, przyprawą do piernika, imbirem i sodą. Dodać do lekko ciepłej masy miodowej. Zagnieść na gładkie ciasto. (Ciasto jest dość rzadkie. Proszę nie dosypywać mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
- Schłodzone ciasto zagnieść chwilę, aż będzie elastyczne i rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na grubość ok. 5 mm.
- Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki np. tylną stroną patyczka do szaszłyków).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub 180°C, termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia. (Pierniczki po ostygnięciu mogą stwardnieć, ale jak poleżą przez noc lub dobę i wchłoną wilgoć z powietrza to zrobią się miększe. Następnie schować je do puszki).
- Pierniczki udekorować według uznania np. lukrem królewskim i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
- Przechowywać najlepiej w szczelnej, metalowej puszce.
Uwaga:
* Wycisnęłam sok ze świeżej pomarańczy.
Źródło: Przepis z gazety "Mit Liebe", listopad/ grudzień 2015
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!