Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego

Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miodu
  • 1 przyprawa do piernika (40 g)
  • ½ łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.
  3. Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).
  4. Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).
  5. Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Uwagi:

  • Pierniczki nie powinny się przyrumienić, bo będą twarde.
  • Ciasto nie powinno być rozwałkowane za cienko. Podana grubość w przepisie jest odpowiednia.
  • Za krótko pieczone lub za mało wyrobione mogą wyjść pomarszczone.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

5,5 blachy pierniczków

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Asia

Jak dlugo moga lezec gotowe ciasteczka?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Asia

W puszce długo

  Załączniki
 
  1. Wiola

Czy ciasto może leżeć krócej niż 7 dni?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Wiola

Myślę, że tak. Chodzi o to, że ciasto leżakujące nabiera aromatu, ale jeśli poleży krócej nie powinno być specjalnie różnicy

  Załączniki
 
  1. Kasia

Dzisaj zrobiłam ciasto, myślałam że ma stać dzień... Jutro zabieram ciasto do przedszkola. Ciekawe czy z tego coś wyjdzie

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Czy przy robieniu pierniczków z połowy porcji dodać jedno duże jajko ?
Pozdrawiam !

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony