Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego

Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miodu
  • 1 przyprawa do piernika (40 g)
  • ½ łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.
  3. Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).
  4. Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).
  5. Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Uwagi:

  • Pierniczki nie powinny się przyrumienić, bo będą twarde.
  • Ciasto nie powinno być rozwałkowane za cienko. Podana grubość w przepisie jest odpowiednia.
  • Za krótko pieczone lub za mało wyrobione mogą wyjść pomarszczone.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

5,5 blachy pierniczków

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 miesięcy temu
    Czy mozna olej zastapic maslem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alex · 2 miesięcy temu
    Jak rozumiem, ciasto to podczas leżakowania nabiera aromatu, czy więc jeśli poleży 2 tygodnie będzie lepsze? Na zasadzie im dłużej tym lepiej, czy jednak tydzień to taki optymalny okres do leżakowania? Chciałabym zrobić te pierniczki, ale zostawić ciasto na 2 tygodnie i zastanawiam się, czy to dobry pomysł.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Ja trzymałam się przepisu. Możesz przetestować. Myślę, że jak dłużej poleży to mu nie zaszkodzi. W końcu ciasto na piernik staropolski może leżakować nawet do 6 tygodni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 10 miesięcy temu
    Czy olej można zastąpić roztopionym masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 lat temu
    Ile porcji lukru podanego w przepisie trzeba użyć do ozdobienia tej ilości pierniczków?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy olej można zastąpić roztopionym masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia Komac · 1 lat temu
    Korzystajac z Twoich przepisów człowiek jest po prostu skazany na sukces Czy musze dodawac, że lukier też Twój?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 lat temu
    Jak dlugo moga lezec gotowe ciasteczka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 2 lat temu
    Czy ciasto może leżeć krócej niż 7 dni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że tak. Chodzi o to, że ciasto leżakujące nabiera aromatu, ale jeśli poleży krócej nie powinno być specjalnie różnicy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Dzisaj zrobiłam ciasto, myślałam że ma stać dzień... Jutro zabieram ciasto do przedszkola. Ciekawe czy z tego coś wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 2 lat temu
    Czy przy robieniu pierniczków z połowy porcji dodać jedno duże jajko ?
    Pozdrawiam !

Polub nas na ...

Początek strony