Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.
Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.
Składniki:
600 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M)
250 ml miodu
200 g cukru
125 g masła (lub margaryny)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
11 miesięcy temu
Czy można zrobic ciasto rano, a cała produkcja wieczorem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sonia·
1 lat temu
Są super najlepsze jakie jadłam i krótki szybki😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Dziękuję za przepis, zrobiłam z dzieciakami,😃❤️ wyszły świetnie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
1 lat temu
I do jakiej temperatury podgrzewać ten miód?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
1 lat temu
Czy miód z cukrem i przyprawą do piernika mogę podgrzać w mikrofalówce? Bo Tak na prawdę, to nie wiem w jaki sposób to podgrzać... 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
2 lat temu
Ja dodałam oliwy i mam gładkie ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
2 lat temu
Robię drugi rok z rzędu,bo wszystkim az tak smakowały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
2 lat temu
Nie wiem jakim cudem wam to wychodzi, u mnie to sama mąka nie dająca się zagnieść
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
2 lat temu
ja tak mialam za pierwszym razem,ale po jakims czasie fajnie sie ugniotlo,chociaz pamietam,ze też wątpiłam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Miód musi być bardzo płynny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
1 lat temu
Zawsze warto sprawdzić, czy wszystkie składniki są dodane (ew. oprócz tych opcjonalnych) i czy są w dobrej ilości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia ·
2 lat temu
Polecam ! Ciasto idealne, podsypuje się mąką i jest idealnie ! A pierniczki pyszne ! Pierwszy raz robiłam i jestem bardzo zadowolona ! Prosto i przyjemnie i smacznie , dziękuję ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzia·
2 lat temu
Co rok korzystam z tego przepisu i zawsze wychodzą świetnie! Ograniczyłam tylko ilość dodawanego cukru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 lat temu
Przepis tragedia, ciasto jest za sypkie. W przepisie są źle wyważone proporcje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
2 lat temu
Na jaką ilość pierników wychodzi przepis?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Na 5 blach, ilość sztuk zależy od wielkości foremek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia ·
2 lat temu
Może Pani coś źle robi ?! Mi wyszły idealne z takich właśnie proporcji jak w przepisie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
Pierniki tylko z tego przepisu!Pyszne i miękkie.Moje dzieci mogłyby je jeść cały rok🙂Ja dodaje mniej miodu (200 ml) i cukru (180-190 g)a i tak są słodkie.Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
1 lat temu
Dziękuję za te podane ilości miodu i cukru, bo ,,mniej", można rozumieć różnie, a tak jest zrozumiałe. I sprawdzone. 🙂 Będę robić je pierwszy raz i mam nadzieję, że wyjdą. 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
2 lat temu
Idealne, przepyszne. Robiłam pierwszy raz z letnia Córcia i wyszły wyśmienite. Polecam przepisP. S. Miałyśmy tylko 40g przyprawy i było super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 lat temu
Czy może być bez orzechów?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, jest napisane w składnikach, że orzechy można dodać opcjonalnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 lat temu
Czy może być miód wielokwiatowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jusy·
2 lat temu
Ciasto na pierniczki jest super, tylko dla mnie za słodkie. Następnym razem dodam tylko miód i przyprawę, w której też przecież jest cukier. Poza tym wszystko ok. 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
3 lat temu
Super przepis, mój nastoletni syn zagniótł ciasto bez problemu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Przepis na 4. Ciasto wyszło okropnie sypkie, na szczęście dodałam 3 łyżki więcej masła niż w podane wyżej. Pierniczki wyszły super :)