Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Szybkie pierniczki

Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.

Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 250 ml miodu
  • 200 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
  3. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5 blach

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szybkie pierniczki Szybkie pierniczki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Diana B. · 11 miesięcy temu
    Jak uratować pierniczki, żeby zmiękły? Włożyłam je do metalowej puszki i dodałam jabłka. Czy to wystarczy? Diana
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Też tak można, ale szybiej będzie jak pozostawisz je na kratce kuchennej bez przykrycia. Pisałam o tym we wstępie i pod koniec przepisu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Diana B. · 11 miesięcy temu
        Pierniczki piekłam wczoraj wieczorem, część leżała w misce a część w puszce otwartej. No i wszystkie stwardniały na kamień :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia.M · 11 miesięcy temu
    Zrobione Wyszło mi 5 blach, ale szybko się robiło Teraz dekorowanie przede mną

Polub nas na ...

Początek strony