Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Lukier królewski

Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing. Wykorzystuje się go głównie do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.

Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.

Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.

Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).

Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.

Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.

Składniki:

  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder przesiać.
  2. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  3. Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
  4. Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tylki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.

Uwagi:

  • * Napowietrzony lukier będzie zawierał pęcherzyki powietrza, które mogą być później widoczne na wypieku. Można się ich pozbyć, delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Również podczas dekorowania lukier się przerwie w momencie, gdy pojawi się pęcherzyk powietrza. Dlatego lepiej długo, a powoli miksować mieszadłami, a zrezygnować z ubijaków i wysokich obrotów. Można też miksować robotem kuchennym na średnich obrotach, używając mieszadła.
  • Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 30 g białka** (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr. 10. Cukier puder zsunąć kopystką ze ścianek na dół naczynia miksującego.
  2. Założyć motylek. Dodać białko i sok z cytryny. Zmiksować 10 minut/ obr. 2.

Uwagi:

  • ** Jeśli macie wagę kuchenną to polecam zważyć białko na niej, bo jest dokładniejsza niż ta wbudowana w Thermomixie.
  • Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

na ok. 20 pierniczków średniej wielkości

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lukier królewski Lukier królewski Lukier królewski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony