Przepisy podstawowe

  • Jak zrobić bezy?
    Jak zrobić bezy?
  • Bezy (przepis podstawowy)
    Bezy (przepis podstawowy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

bezowe grzyby

Bezy w kształcie grzybków nadają się nie tylko do dekoracji np. ciasta Bûche de Noël, ale również ucieszą szczególnie najmłodszych. Trzeba zaplanować trochę czasu na ich przygotowanie, ale efekt będzie na pewno świetny.

Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • ok. 50g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo (po łyżce) cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, przełożyć masę do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć koniec rękawa (lub woreczka) i wyciskać stożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

  1. Następnie powiększyć trochę dziurę w rękawie (woreczku) i wyciskać kleksy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Stożków może być więcej niż kleksów, ponieważ podczas suszenia mogą się niektóre trochę poprzechylać).

3

  1. Powstałe szpice na kleksach delikatnie spłaszczyć wilgotnym palcem.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 1,5 godz. (lub dłużej), aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).

5

  1. Szpice stożków ściąć ostrym nożem.

6

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Przy pomocy pędzelka posmarować czekoladą spód kleksa. Wykałaczką można zrobić dodatkowo paseczki. Przyłożyć ścięty szpic i odstawić grzybka na bok, aż czekolada zastygnie.

7

  1. W ten sam sposób przygotować resztę grzybków.
  2. Gotowe grzybki oprószyć delikatnie kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

bezowe grzyby

Bezowe grzyby

Bezowe grzyby

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. www.wenus-lifestyle.pl

Piękne! Idealne dla dzieci :P

  Załączniki
 
  1. EWA

niesamowite.podziwiam Panią za pomysł.jestem codziennie na blogu i często korzystam z
Pani przepisów.ten pewnie też wypróbuję.pozdrawiam serdecznie i dziękuję za Pani pracę

  Załączniki
 
  1. slomka

bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. zyczye milego pieczenia

  Załączniki
 
  1. slomka

mam pytanie odnosnie grzybkow . poniewaz sa to bezy to czy mozna je przygotowac tydzien wczesniej i przechowywac w puszce.dziekuje za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    slomka

Tak. Dobrze wysuszone i przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu wytrzymają tydzień.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. www.MagiczneWypieki.pl

hehe genialne

  Załączniki
 
  1. Eliza

Cudowny pomysł i piękna aranżacja

  Załączniki
 
  1. Magda C.

Wspaniale się prezentują! Rewelacyjny pomysł

  Załączniki
 
  1. Bogusia

Takie grzybki to ja mogę jeść! Urocze!

  Załączniki
 
  1. Angie

Wyglądają cudownie!!

  Załączniki
 
  1. Kolizje Smakow

Super grzybki!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony