Przepisy podstawowe

  • Jak zrobić bezy?
    Jak zrobić bezy?
  • Bezy (przepis podstawowy)
    Bezy (przepis podstawowy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy ?

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę pomocnych wskazówek.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  • Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury).
  • Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  • Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach spowoduje, że piana się nie ubije).
  • Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuścił. Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.

2

3

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60 – 90 minut w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (62)

  1. Marta

Chciałam się zapytać ile takie bezy mogą leżeć tzn. Do kiedy makstymalnie trzeba je zjeść

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

W zamkniętej puszce lub pojemniku do 2 tygodni.

  Załączniki
 
  1. Majka

A ja chciałabym zapytać czy białka mają być z lodówki czy o temperaturze pokojowej? Jak lepiej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Majka

Specjalnie nie ma różnicy. Niby najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, bo wtedy wyjdzie większa piana objętościowo.

  Załączniki
 
  1. Diana

Witam P. Pani Joanna...
Dopiero zaczynam Swoja przygodę z Beza oraz z wypiekami. Dzisiaj robiłam Beze po raz pierwszy w formie małych bezików... Wyszły dobre, słodkie jak nie wiem co oraz kruche z wierzchu a w środku piankowe gumowate. 50g cukru...

Witam P. Pani Joanna...
Dopiero zaczynam Swoja przygodę z Beza oraz z wypiekami. Dzisiaj robiłam Beze po raz pierwszy w formie małych bezików... Wyszły dobre, słodkie jak nie wiem co oraz kruche z wierzchu a w środku piankowe gumowate. 50g cukru pudru, wiem, ze tu już popełniłam błąd ale dopiero po fakcie doczytałam się znajdując Pani stronię, ze jest lepiej dać drobny cukier na 1 białko... Kwestia pieczenia mnie bardzo zastanawia... Nie wiem ile stron przepatrzyłam za przepisami i jeśli chodzi o ta kwestie to jest bardzo przeróżna no i tak naprawdę jestem ciemna i zielona już od tego wszystkiego... Piekłam je na początku w 140 stopniach później ok 100 stopni... od 2 do 2.30godz. Troche się przyrumieniły. A skoro jestem lasuszek na swoje wypieki i czekanie do jutra by mnie chyba zabiło spróbowałam jedna. Mam stary piekarnik i nie wiem w jakiej dokładnie temperaturze mam piec oraz jak długo... Dlaczego najlepiej jest zostawić je na cala noc??? Pozdrawiam serdecznie...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Diana

Nie trzeba na całą noc. Wystarczy je wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wystudzone są już gotowe . Cukier puder też można użyć. Bezy nie są prostym wypiekiem. Trzeba nauczyć się jaka jest odpowiednia temperatura i czas dla...

Nie trzeba na całą noc. Wystarczy je wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wystudzone są już gotowe . Cukier puder też można użyć. Bezy nie są prostym wypiekiem. Trzeba nauczyć się jaka jest odpowiednia temperatura i czas dla własnego piekarnika. Życzę wytrwałości i cierpliwości

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Krystyna

Dzięki Pani przepisowi udało się zrobić bezy!!!..leciutko zbrązowiały ale były pyszne /jak na pierwszy raz/, ..mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej,piekłam ok.4 godz. Mam pytanie od jakiej temperatury zacząć piec żeby uniknąć...

Dzięki Pani przepisowi udało się zrobić bezy!!!..leciutko zbrązowiały ale były pyszne /jak na pierwszy raz/, ..mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej,piekłam ok.4 godz. Mam pytanie od jakiej temperatury zacząć piec żeby uniknąć przebarwienia?..z pozdrowieniami Krystyna...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Krystyna

80- 90 stopni. Ja piekę w 100st. Zależy od piekarnika.

  Załączniki
 
  1. Krzysztof

przepis byłby może coś wart, gdyby podano ilość składników - ile cukru na ile białek. A bez tego to jest tylko opis, a nie - przepis, który można wykorzystać. (jeżeli informacja o ilości składników jest, to jej nie zauważyłem mimo kilkukrotnego...

przepis byłby może coś wart, gdyby podano ilość składników - ile cukru na ile białek. A bez tego to jest tylko opis, a nie - przepis, który można wykorzystać. (jeżeli informacja o ilości składników jest, to jej nie zauważyłem mimo kilkukrotnego przeczytania tekstu)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Krzysztof

To jest tylko artykuł z poradami. Przepis na bezy znajduje się tutaj: Bezy.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Anika

Witam, chciałam zapytać dlaczego bezy pękają ? Czy to normalne ? U Pani na zdjęciu wyszły idealne .

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anika

Aniko przyczyną może być za wysoka temperatura. Bezy szybko rosną i pękają. Spróbuj obniżyć trochę temperaturę. A może dałaś mniej cukru? Też mogło być przyczyną.

  Załączniki
 
  1. mariola

Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:

A j niestety stweirdzam, że to najprawdziwsza prawda. Wpadło mi trochę żółtka, ale stwierdziłam, że i tak nie mam nic do stracenia i spróbuję zrobić pianę,...

Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:

A j niestety stweirdzam, że to najprawdziwsza prawda. Wpadło mi trochę żółtka, ale stwierdziłam, że i tak nie mam nic do stracenia i spróbuję zrobić pianę, niestety nie udało się, pierwszy raz w życiu, a ciasta piekę ponad 20 lat

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kasia

Bardzo dziękuję za wspaniały przepis tylko że piekły mi się 4 godziny i pół ale były pyszne :-)

  Załączniki
 
  1. Barbara

Pani joanno

jestem nowicjuszem w dziedzinie bezowym i dzięki temu przepisowi i cennym radom - wyszły wyśmienicie.Dziekuję
Barbara

  Załączniki
 
  1. Marta

Bardzo Pank dziękuję za ten przepis! Bezy wyszły cudne! Jestem poczatkujaca w kuchni wiec cenię sobie takie stronki jak ta! Prosze o więcej pomysłów

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony