Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
46 Komentarzy
Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy ?

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę pomocnych wskazówek.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  • Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury).
  • Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  • Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach spowoduje, że piana się nie ubije).
  • Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuścił. Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.

2

3

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60 – 90 minut w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Chciałam się zapytać ile takie bezy mogą leżeć tzn. Do kiedy makstymalnie trzeba je zjeść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majka · 1 lat temu
    A ja chciałabym zapytać czy białka mają być z lodówki czy o temperaturze pokojowej? Jak lepiej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Specjalnie nie ma różnicy. Niby najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, bo wtedy wyjdzie większa piana objętościowo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Diana · 1 lat temu
    Witam P. Pani Joanna...
    Dopiero zaczynam Swoja przygodę z Beza oraz z wypiekami. Dzisiaj robiłam Beze po raz pierwszy w formie małych bezików... Wyszły dobre, słodkie jak nie wiem co oraz kruche z wierzchu a w środku piankowe gumowate. 50g cukru pudru, wiem, ze tu już popełniłam błąd ale dopiero po fakcie doczytałam się znajdując Pani stronię, ze jest lepiej dać drobny cukier na 1 białko... Kwestia pieczenia mnie bardzo zastanawia... Nie wiem ile stron przepatrzyłam za przepisami i jeśli chodzi o ta kwestie to jest bardzo przeróżna no i tak naprawdę jestem ciemna i zielona już od tego wszystkiego... Piekłam je na początku w 140 stopniach później ok 100 stopni... od 2 do 2.30godz. Troche się przyrumieniły. A skoro jestem lasuszek na swoje wypieki i czekanie do jutra by mnie chyba zabiło spróbowałam jedna. Mam stary piekarnik i nie wiem w jakiej dokładnie temperaturze mam piec oraz jak długo... Dlaczego najlepiej jest zostawić je na cala noc??? Pozdrawiam serdecznie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie trzeba na całą noc. Wystarczy je wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wystudzone są już gotowe ;). Cukier puder też można użyć. Bezy nie są prostym wypiekiem. Trzeba nauczyć się jaka jest odpowiednia temperatura i czas dla własnego piekarnika. Życzę wytrwałości i cierpliwości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna · 1 lat temu
    Dzięki Pani przepisowi udało się zrobić bezy!!!..leciutko zbrązowiały ale były pyszne /jak na pierwszy raz/, ;)..mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej,piekłam ok.4 godz. Mam pytanie od jakiej temperatury zacząć piec żeby uniknąć przebarwienia?..z pozdrowieniami Krystyna...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 2 lat temu
    przepis byłby może coś wart, gdyby podano ilość składników - ile cukru na ile białek. A bez tego to jest tylko opis, a nie - przepis, który można wykorzystać. (jeżeli informacja o ilości składników jest, to jej nie zauważyłem mimo kilkukrotnego przeczytania tekstu)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To jest tylko artykuł z poradami. Przepis na bezy znajduje się tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/236-bezy-przepis-podstawowy"]Bezy[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anika · 2 lat temu
    Witam, chciałam zapytać dlaczego bezy pękają ? Czy to normalne ? U Pani na zdjęciu wyszły idealne .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aniko przyczyną może być za wysoka temperatura. Bezy szybko rosną i pękają. Spróbuj obniżyć trochę temperaturę. A może dałaś mniej cukru? Też mogło być przyczyną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariola · 2 lat temu
    [quote]Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:[/quote]
    A j niestety stweirdzam, że to najprawdziwsza prawda. Wpadło mi trochę żółtka, ale stwierdziłam, że i tak nie mam nic do stracenia i spróbuję zrobić pianę, niestety nie udało się, pierwszy raz w życiu, a ciasta piekę ponad 20 lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 2 lat temu
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis tylko że piekły mi się 4 godziny i pół ale były pyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Pani joanno

    jestem nowicjuszem w dziedzinie bezowym i dzięki temu przepisowi i cennym radom - wyszły wyśmienicie.Dziekuję
    Barbara
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Bardzo Pank dziękuję za ten przepis! Bezy wyszły cudne! Jestem poczatkujaca w kuchni wiec cenię sobie takie stronki jak ta! Prosze o więcej pomysłów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Pani Asiu bezy pyszne tylko nie wiem dlaczego jak piekię to na wierzchu są kruche i skorupka jest?może Pani poradzić mi i napisać co robię zle.pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Irena · 2 lat temu
    Bezy wyszły wspaniałe,parę razy robiłam po swojemu i nigdy mi nie wychodziły Dobry duszek mnie skierował na Twoją stronkę....zapisuję w ulubionych
    Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kida · 3 lat temu
    Mmmmmm... Ale mi smaka narobiłaś
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Joasiu chciałam podziękować za przepisy i porady dotyczące pieczenia bezy. Zrobiłam tort bezowy przełożony bitą śmietaną z serkiem mascarpone,wyszedł rewelacyjnie. Blaty suszyłam w temp.120 st. ok.2-2,5 godz. Następnie stygły przy uchylonym piekarniku. Przełożyłam je następnego dnia. Bez wyszły chrupiące i suche, rewelacja.Tort niesamowicie delikatny i przepyszny.
    Dziękuję jeszcze raz. Na pewno jeszcze skorzystam z Twojego doświadczenia.
    Pozdrawiam ciepło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 3 lat temu
    Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 3 lat temu
    Pani Joasiu,a jak najlepiej i jak dlugo mozna przechowywywac bezy?Chcialam je przygotwac jako dekoracje do tortu, tylko ab zaoszczedzic na czasie robilam bym je prawie tydzien wczesniej. Czy mysli pani ze moze im cos zaszkodzic? Serdecznie dziekuje za przepis i porade!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Sandro po pierwsze na pewno musisz je trzymać w zamkniętym pojemniku, słoiku, czy puszcze, żeby nie miały dostępu powietrza. Po drugie powinny być dobrze wyszuszone. Dobrze przechowywane powinny wytrzymać do 2 tygodni. Chodzi o to, że jeśli dostanie się chociaż trochę wilgoci, czy wilgotnego powietrza zaczną się robić klejące z zwenątrz i mogą się posklejać. Możesz je również zrobić dużo wcześniej i zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewcia · 4 lat temu
    Proste i szybkie. Idealny prezent na dzień mamy. Mam nadzieję, że będą jej smakować :-) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 4 lat temu
    jakie sa proporcje-ile bialek(jajek)na ile cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gonia · 4 lat temu
    bezy pyyyyszne, tylko mam problem z ich przechowywaniem. Mianowicie wszystko poszło ok, pięknie się upiekły, całą noc leżakowały w piekarniku, były suchutkie, wypieczone w środku kruche. Rano przełożyłam je do pojemnika, nie zamykałam ich (może tu tkwi mój błąd) rzegotały w pojemniku takie były suchutkie. Po południu sięgam po nie a tu klops, jedna sklejona z drugą aż tak wielkiej wilgoci w domu nie ma żeby tak nawilgły, więc o co chodzi? Proszę o jakąś wskazówke gdzie popełniłam błąd.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Bezy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pozostawione na wierzchu lub nieprzykryte robią się po pewnym czasie z zewnątrz klejące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 4 lat temu
    Genialne ! Wspaniały przepis. Mam nadzieje że mamie będą smakować. Serdecznie pozdrawiam i gorąco polecam.

Polub nas na ...

Początek strony