Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezy z masą kawową

Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.

Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki:
Bezy:

  • 5 białek
  • 250g cukru
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:

  • trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka) i wyciskać bezy o wielkości ok. 11x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  2. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

4

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.

3

  1. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 2 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Bezy z masą kawową

Bezy z masą kawową

Bezy z masą kawową

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony