Przepisy podstawowe

  • Jak zrobić bezy?
    Jak zrobić bezy?
  • Bezy (przepis podstawowy)
    Bezy (przepis podstawowy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Myszki bezowe

Słodkie małe bezy w kształcie myszek. Są proste do przygotowania, a dzieciakom sprawią dużo radości.

Składniki na ok. 45 sztuk:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • parę kostek czekolady
  • migdały w płatkach
  • żelki w kształcie długich pasków/ taśm (u mnie tęczowe)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z dużą, okrągłą końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy w kształcie łezek na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. Do bez powtykać migdały w płatkach, robiąc uszy.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 90 min., aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę dwie blachy równocześnie w termoobiegu). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
  2. Żelki pociąć na cienkie paski. (Tęczową taśmę pocięłam wzdłuż kolorów). Z tyłu myszki zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków i włożyć pasek z żelki.

2

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Każdej myszce zrobić oczy i nos.
  2. Żelki pociąć na krótkie i jak najcieńsze paseczki. Zrobić wąsy, przykładając je do jeszcze niezastygniętej czekolady na nosie. Myszki pozostawić, aż czekolada zastygnie.

Smacznego.

Myszki bezowe

Myszki bezowe

Myszki bezowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. lucyna

czy platki migdalow nie przypieka sie za bardzo pdczas tak dlugiego pieczenia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    lucyna

Nie, ponieważ temperatura pieczenia jest niska.

  Załączniki
 
  1. hanna

rewelacja, bardzo czytelne przepisy.pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Julia

Słodziudkie. moja babcia zawsze piekła bezy.

  Załączniki
 
  1. gin

Słodziutkie

  Załączniki
 
  1. Daria

śliczne

  Załączniki
 
  1. wedelka

Urocze

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony