Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Waniliowe księżyce

Waniliowe księżyce to obok cynamonowych gwiazdek (Zimtsterne) najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Ciasteczka mają midgałowo- waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne i słodkie. Bardzo smaczne.

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ok. 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie uformować z ciasta wałek o ok. 1 cm grubości.
  3. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 6- 7 cm.
  4. Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
  2. W miseczce wymieszać cukier puder z resztą cukru waniliowego.
  3. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
  4. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

Kuchnia:

Austriacka, Niemiecka, Węgierska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Waniliowe księżyce Waniliowe księżyce Waniliowe księżyce

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    Robię je 3 rok z rzędu; tym razem chyba z podwójnej porcji i pewnie jak co roku nie dotrwają do końca świąt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Czy cukier waniliowy mogę zastąpić ekstraktem i w jakiej proporcji ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena · 4 lat temu
    u mnie staly ponad pol roku i byly jeszcze smaczniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna · 5 lat temu
    Jak długo można przechowywać takie ciasteczka, bo chciałabym upiec wcześniej na święta.

Polub nas na ...

Początek strony