Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Vanillekipferl

Vanillekipferl to obok Zimtsterne najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Są bardzo kruche, słodkie i orzechowo- waniliowe. Bardzo smaczne.

Składniki:

  • 100g zimnego masła
  • 140g mąki pszennej
  • 30g zmielonych migdałów
  • 20g zmielonych orzechów laskowych
  • 35g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • około 70g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  2. Kolejno uformować z ciasta wałek o około 8mm grubości.
  3. Wałek pokroić na małe kawałeczki (wałeczki) o długości około 6- 7cm.
  4. Każdy wałeczek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10-15 min. w temperaturze 180°C.
  2. W miseczce wymieszać cukier puder i 4 łyżeczki cukru waniliowego.
  3. Po upieczeniu zostawić na chwilę ciasteczka na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtaczać w przygotowanym cukrze. Pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.

Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):
 

60 kcal, Białko: 1g, Tłuszcz: 4g, Węglowodany: 6g

Vanillekipferl

Vanillekipferl

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony