Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka świąteczne pieczone na Boże Narodzenie. Ciasteczka pieczone są bez mąki, a jedynie z migdałów, białka, cukru pudru i cynamonu. W środku są miękkie i wilgotne, a z wierzchu pokryte chrupiącą bezą.

Składniki:

  • 400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 250 g cukru pudru
  • 3 białka (z jajka rozmiaru M)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać migdały z cynamonem.
  2. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
  3. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące).
  4. Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
  5. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. (Foremka powinna być nieduża. Moja ma 4 cm średnicy. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  6. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitą masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała).
  8. Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 80

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)