Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Cynamonowe gwiazdki

Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Na górze mają białą bezę, a w środku są lekko wilgotne.

Składniki:

  • 400g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 250g cukru pudru + trochę do posypania blatu
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z cynamonem.
  2. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo 150g cukru pudru.
  3. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące.)
  4. Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej.)
  5. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek.) Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło.
  6. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i jednomiernie gwiazdki przy pomocy pędzla.
  7. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15min. w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na górze ma pozostać biała.)
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

3 blachy ciasteczek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cynamonowe gwiazdki

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony