Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka świąteczne pieczone na Boże Narodzenie. Ciasteczka pieczone są bez mąki, a jedynie z migdałów, białka, cukru pudru i cynamonu. W środku są miękkie i wilgotne, a z wierzchu pokryte chrupiącą bezą.

Składniki:

  • 400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 250 g cukru pudru
  • 3 białka (z jajka rozmiaru M)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać migdały z cynamonem.
  2. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
  3. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące).
  4. Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
  5. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. (Foremka powinna być nieduża. Moja ma 4 cm średnicy. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  6. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitą masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała).
  8. Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 80

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Asia_M

Upiekłam na kiermasz świąteczny dla córki do szkoły:

  Załączniki
 
  1. Magda

Gwiazdki wyszły pierwsza klasa Wszystkim smakowały. Bardzo przyjemnie się je robiło i wyszło ich tyle, że spokojnie rodzinkę obdarowałam

  Załączniki
 
  1. Amelia

Jak długo można je przechowywać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Amelia

W szczelnie zamkniętej puszce do 4 tygodni.

  Załączniki
 
  1. flusso

Cudowne! Też je piekłam, ale daleko im do Twoich

  Załączniki
 
  1. Majana

Są piękne. Po prostu.

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

prezentują sie tak uroczo...nie można by nic złego rzec o nich. nie, nie mogłabym.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. kabamaiga

Skoro z migdałów to już mi się podobają

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony