Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Cynamonowe gwiazdki

Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Na górze mają białą bezę, a w środku są lekko wilgotne.

Składniki:

  • 400g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 250g cukru pudru + trochę do posypania blatu
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z cynamonem.
  2. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo 150g cukru pudru.
  3. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące)
  4. .Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
  5. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek). Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło.
  6. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i jednomiernie gwiazdki przy pomocy pędzla.
  7. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na górze ma pozostać biała).
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

3 blachy ciasteczek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cynamonowe gwiazdki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Iwona

moje ciasto wyszlo strasznie rzedkie. Nie nadawało się do wałkowania, dlatego zamiast cynamonowych gwiazdek będą cynamonowe krowie placki ale smakować pewnie będą super

  Załączniki
 
  1. Magda

Gwiazdki wyszły pierwsza klasa Wszystkim smakowały. Bardzo przyjemnie się je robiło i wyszło ich tyle, że spokojnie rodzinkę obdarowałam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnes Zimtsterne nie przekłada się niczym, ale jeśli nie wyszły Ci takie, jak powinny to może przełóż je jak zwykłe kruche ciastka jakąś konfiturą.

  Załączniki
 
  1. Agnes

Witam! Zrobiłam ciasteczka, ale z korzystałam z innej strony i tam w przepisie była dodana mąka, ciastka są dobre, ale twarde czy mogę je przełożyć jabłkami? Szkoda, że nie trafiłam na tę stronkę wcześniej Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Aneta

witam. Próbowałam, je zrobić. A właściwie jestem w trakcie, bo ciasteczka się pieką. Niestety z podanych składników wyszło mi tylko kilka ciasteczek jakieś 16 szt, tak jakbym miała jeszcze sporo czegoś dodać.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Dobrze a niech mi ktoś napisze jak one smakuja?? czy warto wogole je robic ??? sa bardzo twarde?? i wogole smakuja??

  Załączniki
 
  1. agatha_c

Fantatyczna strona !!! proste ale zarazem orginalne przepisy! pare spisaam i jade do sklepu po produkty ... zdam relację z efektów pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Amelio w szczelnie zamkniętej puszce do 4 tygodni.

  Załączniki
 
  1. Amelia

Jak długo można je przechowywać?

  Załączniki
 
  1. flusso

Cudowne! Też je piekłam, ale daleko im do Twoich

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony