Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Czekoladowe księżyce

Kruche i mocno czekoladowe ciasteczka świąteczne. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Do dekoracji:

  • ok. 50 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, chwilę zagnieść i uformować wałek o ok. 8 mm grubości. (Dzielę ciasto na 3 części. Podczas formowania pierwszego wałka, resztę ciasta trzymam w lodówce).
  4. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
  5. Każdy wałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  6. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do jednorazowego rękawa cukierniczego, albo do woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować ciasteczka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
  3. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura Backen".

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 50

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe księżyce

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 miesięcy temu
    Zrobiła i nie żałuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    Witam mam pytanko odnosnie tych ciasteczek. Skoro one sa bozonarodzeniowe to czy nie maja tak jak pierniki ze musza lezakowac, chodzi mi o to czy nie stwardnieja? Bylabym wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam.
    Kasia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Nie. To są klasyczne, kruche ciasteczka, które mogą długo leżeć zamknięte w puszce i nic im nie będzie

Polub nas na ...

Początek strony