Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Czekoladowe księźyce

Kruche i mocno czekoladowe ciasteczka świąteczne.

Składniki:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 170g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50g zmielonych migdałów
  • 30g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • ok. 50- 80g  białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
  2. Masło pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Kolejno uformować z ciasta wałek o około 8mm grubości.
  4. Wałek pokroić na małe kawałeczki (wałeczki) o długości ok. 7cm.
  5. Każdy wałeczek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  6. Księżyce układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C.
  8. Ciastka pozostawić do ostygnięcia.
  9. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy łyżeczki udekorować nią księżyce.

Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):
 

90 kcal, Białko: 2g, Tłuszcz: 6g, Węglowodany: 8g

Czekoladowe księźyce

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] to są zwyczajne kruche ciasteczka. Można je jeść od razu. W Niemczech Vanillekipferl to jedne z najpopularniejszych ciasteczek bożonarodzeniowych, a te ciasteczka to ich czekoladowa wersja, dlatego znajdują się w kategorii na Boże Narodzenie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    Witam mam pytanko odnosnie tych ciasteczek. Skoro one sa bozonarodzeniowe to czy nie maja tak jak pierniki ze musza lezakowac, chodzi mi o to czy nie stwardnieja? Bylabym wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam.
    Kasia

Polub nas na ...

Początek strony