3 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo

Tarta dla wielbicieli masła orzechowego. To ciasteczkowy spód z ciasteczek oreo pokryty kremem z masła orzechowego i mascarpone, polany polewą czekoladową. Smaczna tarta, sycąca, o wyrazistym smaku masła orzechowego. Jest kaloryczna, ale nie zjecie jej za dużo ;). Proponuję kroić małe kawałki i podawać z filiżanką czarnej kawy.

Składniki:

Spód:

  • 180 g ciasteczek typu Oreo
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 200 g masła orzechowego, gładkiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • ok. 20 g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka (razem z kremem) i miękkim masłem zmiksować w malakserze na gładką masę.
  2. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 11x 35 cm (najlepiej z wyciąganym dnem), ugniatając dobrze na dnie i dociskając do ścianek bocznych.
  3. Przygotować nadzienie. Masło orzechowe, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i zmiksować mikserem do momentu połączenia się składników.
  4. Nadzienie wyłożyć do formy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby masa zgęstniała.
  5. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodną polewę wylać na nadzienie. Orzeszki posiekać i posypać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, aby polewa zgęstniała.
  7. Schłodzone ciasto kroić na kawałki i podawać. Ciasto nie powinno stać za długo w temperaturze pokojowej, bo szybko mięknie.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna · 3 miesięcy temu
    Mnie się wydaje, że można. Rozmiar tortownicy klasyczny 20cm średnicy. Z twarogiem bym jednak już nie ryzykowała, zwykły twaróg ma zdecydowany smak. Nawet wtedy kiedy dodasz resztę składników, może być wyczuwalny. Mascarpone oprócz konsystencji ma delikatny zupełnie inny smak. W sumie nie będzie już to co miało być.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Malena · 2 miesięcy temu
      Wiem wiem, ze mascarpone ma inny smak i konsystencje. Ma tez sporo tluszczu, wiec szukalam alternatywy. Swiezy serek typu Philadelphia bedzie mi fajnie pasowal.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malena · 3 miesięcy temu
    Dzien dobry,
    czy mozna uzyc okraglej formy na tarte z wyciaganym dnem? I jezeli tak, jakich rozmiarow.
    I jeszcze jedno pytanie: Czy zamiast marscarpone mozna uzyc twarogu, czy zmieni to za bardzo konsystencje?
    Dziekuje!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Tak, może być okrągła forma. Sprawdź średnicę swojej formy i przelicz ilość składników według [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"przelicznika form do pieczenia"[/url]
      Zamiast mascarpone można użyć serka kremowego typu Philadelphia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna · 3 miesięcy temu
    Wygląda świetnie, zrobię na święta. W tym roku przygotuję słodkości tylko z Waszych Domowych Wypieków. Będzie zupełnie inaczej i o to właśnie chodzi. Cieszę się, że jesteście

Polub nas na ...

Początek strony