Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Mocno czekoladowa i kremowa tarta, o delikatnym posmaku kawowym. Głównym jej składnikiem jest gorzka czekolada i śmietana creme fraiche. Jeśli byłby problem z dostępnością tej śmietany to można przygotować ją samemu według tego przepisu: „Creme Fraiche”.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 190g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 120g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30g zmielonych migdałów (lub orzechów)

Krem czekoladowy:

  • 300g gorzkiej kuwertury lub czekolady
  • 60g masła
  • 200g Creme fraiche (kupna lub z przepisu: Creme Fraiche)
  • 60ml espresso (lub 50ml likieru kawowego)

Dekoracja:

  • na przykład: starta czekolada na wiórki, maliny i listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło i resztę składników i zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 26cm (u mnie 28cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem czekoladowy. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Creme fraiche przełożyć do garnka i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wlewać powoli, ciągle mieszając, do roztopionej czekolady z masłem. Na końcu wmieszać powoli espresso. Krem pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wylać na upieczony spód. Gdy całkowicie ostygnie, wstawić tartę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Udekorować dowolnie.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Die große Bildbackschule- Schritt für Schritt backen lernen”.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Sylwia

Zrobiłam ten krem fraiche tak jak w opisie, ładnie zgęstniał w słoiku ale na dnie wytrąciło się trochę wody, czy to znaczy, że coś zrobiłam zle? Czy mam robić ten krem jeszcze raz?

  Załączniki
 
  1. Sylwia    Joanna Moderator

Woda wytracila sie kiedy czysty krem nie byl jeszcze schlodzony tylko stal w zamknietym sloiku w temperaturze pokojowej.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Wymieszaj go i wstaw na noc do lodówki, a jutro możesz robić tartę

  Załączniki
 
  1. Sylwia    Joanna Moderator

Tarta wyszła przepyszna, nie miałam malin więc dodałam borówkę amerykańską, rodzina zachwycona
:lol: Dziękuję za przepis.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Super User Super User
  1. wedelka

Urzekająca

  Załączniki
 
  1. gin

O mamuniu, ależ to musi być dobre... I wygląda jak z najlepszej cukierni

  Załączniki
 
  1. ami

Wygląda absolutnie fantastycznie! Połączenie czekolady i espresso musi być obłędne.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony