Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Mocno czekoladowa i kremowa tarta, o delikatnym posmaku kawowym. Głównym jej składnikiem jest gorzka czekolada i śmietana creme fraiche. Jeśli byłby problem z dostępnością tej śmietany to można przygotować ją samemu według tego przepisu: „Creme Fraiche”.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 190g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 120g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30g zmielonych migdałów (lub orzechów)

Krem czekoladowy:

  • 300g gorzkiej kuwertury lub czekolady
  • 60g masła
  • 200g Creme fraiche (kupna lub z przepisu: Creme Fraiche)
  • 60ml espresso (lub 50ml likieru kawowego)

Dekoracja:

  • na przykład: starta czekolada na wiórki, maliny i listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło i resztę składników i zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 26cm (u mnie 28cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem czekoladowy. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Creme fraiche przełożyć do garnka i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wlewać powoli, ciągle mieszając, do roztopionej czekolady z masłem. Na końcu wmieszać powoli espresso. Krem pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wylać na upieczony spód. Gdy całkowicie ostygnie, wstawić tartę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Udekorować dowolnie.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Die große Bildbackschule- Schritt für Schritt backen lernen”.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony