Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Creme fraiche

Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.

Crème fraîche jest bardzo popularna na zachodzie. W Niemczech na przykład można ją dostać w każdym supermarkecie tak samo jak słodką i kwaśną śmietanę. W Polsce niestety jak na razie nie jest tak popularna. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ w bardzo łatwy i tani sposób można ją przygotować w domu.

Składniki:

  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%*
  • 2 łyżki maślanki

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godz, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
  2. Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
  3. Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.

Smacznego.

* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.

Creme fraiche

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Justyna

    Ja uzywam crème fraîche glownie jako baze do sosow do salatek, dipow do grilla, dodajac jedynie swieze ziola, czosnek itp.
    A tradycyjna salatka z pomidorow ze smietana nie jest taka wodnista, jesli zamiast kwasnej smietany dodaje wlasnie crème fraîche.
    Natomiast moj maz uzywa jej do puree z ziemniakow z odrobina masla.
    Dziekuje bardzo za ten prosty przepis :)

  • Daga

    A ja cały czas myślałam, że creme fraiche to po prostu słodka śmietana. Jak widać cały czas się człowiek uczy :) Przepis na pewno mi się przyda do moich wypieków :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony