Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Creme fraiche

Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.

Crème fraîche jest bardzo popularna na zachodzie. W Niemczech na przykład można ją dostać w każdym supermarkecie tak samo jak słodką i kwaśną śmietanę. W Polsce niestety jak na razie nie jest tak popularna. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ w bardzo łatwy i tani sposób można ją przygotować w domu.

Składniki:

  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%*
  • 2 łyżki maślanki

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godz, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
  2. Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
  3. Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.

Smacznego.

* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.

Creme fraiche

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Justyna

Ja uzywam crème fraîche glownie jako baze do sosow do salatek, dipow do grilla, dodajac jedynie swieze ziola, czosnek itp.
A tradycyjna salatka z pomidorow ze smietana nie jest taka wodnista, jesli zamiast kwasnej smietany dodaje wlasnie crème...

Ja uzywam crème fraîche glownie jako baze do sosow do salatek, dipow do grilla, dodajac jedynie swieze ziola, czosnek itp.
A tradycyjna salatka z pomidorow ze smietana nie jest taka wodnista, jesli zamiast kwasnej smietany dodaje wlasnie crème fraîche.
Natomiast moj maz uzywa jej do puree z ziemniakow z odrobina masla.
Dziekuje bardzo za ten prosty przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Daga

A ja cały czas myślałam, że creme fraiche to po prostu słodka śmietana. Jak widać cały czas się człowiek uczy Przepis na pewno mi się przyda do moich wypieków

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony