Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

tarta czekoladowa z owocami

Prosta, smaczna tarta w czekoladowej wersji łączy w sobie kruche, kakaowe ciasto i pyszny crème pâtissière, do którego dodałam startą, gorzką czekoladę. Krem przypomina w smaku dobry czekoladowy budyń. Do całości pasują świeże maliny, ale można użyć również innych, dowolnych owoców.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 190g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • 120g masła
  • 90g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Crème Pâtissière:

  • 5 żółtek
  • 500ml mleka
  • 80g cukru
  • 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • ½ laski wanilii
  • 50g czekolady (dałam gorzką. Może być również mleczna)

Dodatkowo:

  • ok. 400g świeżych malin
  • parę listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i prószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10min., aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.  
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.  
  4. ½ laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać wcześniej mleko przez sitko).  Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).

4

  1. Garnek ściągnąć z pieca i do ciepłej masy dodać startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  2. Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć maliny. (Do miękkiego kremu maliny ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki.
  3. Udekorować listkami mięty.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1- 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

tarta czekoladowa z owocami

tarta czekoladowa z owocami

Tarta czekoladowa z owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Mój krem również się rozrzedził - pomimo tego, że kiedy wylewałam na na spód był bardzo gęsty. Po nocy w lodówce zrobiła się czekoladowa woda. Myślę, że przyczyną mogły być zbyt soczyste owoce... Wydaje mi się, że zrobiłam wszytko zgodnie z przesisem i ze wskazówkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Asiu, Twoje przepisy są najlepsze! po raz kolejny robie ciasto z Twojej strony i wychodzi wyśmienite! a ta tarta to jest cudo! Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Mój luby jak ją zobaczył w lodówce to oszalał! Dziękuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karla444 · 4 lat temu
    Czy do tego kremu potrzebna jest laska wanilii?
    Ps. Nie mam jej w domu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Mam Pytanie dotyczące ciasta kruchego,a mianowicie, czy kakao nie spowoduje iż będzie ono zbyt twarde?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    A mi nie zgęstniał krem:( Gdy go gotowalam wydawal się wystarczająco gesty i po nalozeniu na ciasto również, ale rano po wyjeciu z lodówki krem był plynny, a ciasto twarde. Co zrobilam zle?:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli krem zgęstniał to nie powinien się rozrzedzić. Tutaj mogłyby być dwa powody dlaczego tak się stało:
      1. masa za krótko gotowana i nie zgęstniała wystarczająco
      2. Gotowa masa była za często mieszana podczas studzenia. Należy ją tylko przemieszać (zrobić dwa ruchy trzepaczką) od czasu do czasu. Można nawet nie mieszać, tylko przykryć gotową masę folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia. Folia zapobiega tworzeniu się kożucha.
      Usztywnić można ewentualnie masę dodając do gorącej trochę napęczniałej żelatyny.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kasia · 1 lat temu
        Joasia dziękuję - rzeczywiście non stop ją mieszałam, zatem robię podejście nr 2 do tarty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Witam!
    Ciasto na spód wyszło mi bardzo rzadkie. Czy takie powinno być? Robiłam wg przepisu, odmierzając składniki na wadze kuchennej. Czy powodem może być to, że dodałam dużo jajko?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To ciasto jest bardzo klejące. Takie ma być :-) Ja daję zawsze jajka M, czyli średnie. Z dużym jajkiem na pewno ciasto będzie jeszcze rzadsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 5 lat temu
    uwielbiam przepisy z tej strony!!! Tarta wyszla cudowna! poączenie tego kremu czekoladowego z malinami jest niebiańskie!!! rozplywa się w ustach i szybko znika heh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Brzmi przepysznie, ale jak czytam, to ogarnia mnie lekkie przerażenie- nie mam dość wprawy żeby zrobić krem! Tak mi się przynajmniej zdaje XP jakaś wersja easy dla początkujących? >.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Dorota · 1 lat temu
      Krem bardzo prosty:) prawie jak gotowanie budyniu, tylko najpierw trzeba żółtka pomiksować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Ależ cudowności! Czekolada i maliny - czego chcieć więcej...?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Mniam, musi smakować wspaniale! Piękne zdjęcia, tarta wygląda niesamowicie apetycznie.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pilichola · 5 lat temu
    prosta i jaka piękna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 5 lat temu
    Uwielbiam krem patissiere, ale czekoladowego jeszcze nie jadłam.
    Piękna ta Twoja tarta: )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 5 lat temu
    ojej, ojej! co za smakowitości. kusisz tak z samego rana.

Polub nas na ...

Początek strony