Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort Czerwony Kapturek

Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasno- czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nutelli lub kakao
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300 g owoców)

Masa serowa:

  • 500 g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona najlepiej wiśniowa

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
  3. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Do drugiej połowy ciasta wmieszać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ser, cukier i cukier waniliowy wymieszać łyżką lub zmiksować. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fix. Wmieszać delikatnie szpatałką do masy serowej. Ciasto pozostawić w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Masę serową wyłożyć na chłodne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  7. Polewę tortową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 250 ml soku z wiśni i 2 łyżek cukru. Pozostawić, aby lekko przestygła i wyłożyć na ciasto*. Tort wstawić na parę godzin do lodówki.

Uwagi:

  • Składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • *Zamiast polewy tortowej można przygotować galaretkę i lekko tężejącą wylać na masę serową.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Czerwony Kapturek Tort Czerwony Kapturek

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (24)

  1. monia

Dziękuję za odpowiedź. A jaką ilość dać ananasów? Podobnie jak wiśni ok. 300g? A czy ten "Tort śmietankowy z morelami" jest na tyle stabilny żeby służyć za bazę dla Tortu motyl?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    monia

Ananasa musiałabyś dodać na oko. (Małe kawałki ułozone równomiernie na cieście). Z tortu z morelami możesz zrobić tort motyl.

  Załączniki
 
  1. monia

Czy zamiast wiśni można użyć innych owoców? np. ananas, brzoskwinie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    monia

Myślę, że tak. Tutaj jest podobny przepis: "Tort śmietankowy z morelami".

  Załączniki
 
  1. natii

ciasto wyszło mi bardzo gęste , tak powinno być ? czy raczej lejące ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    natii

Raczej gęste.

  Załączniki
 
  1. Dorota

Pyszny i piękny tort, który wyszedł mi za pierwszym razem Jest łatwy do zrobienia nawet dla mnie (osoby, która drugi raz w życiu robiła tort) i bardzo efektowny, wszyscy goście go podziwiali i zanim był pokrojony wszyscy robili mu zdjęcia

  Załączniki
 
  1. Tesia

Można użyć mrożonych wiśni? Wtedy na ciasto włożyć zamrożone?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Tesia

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. Monika

Wspaniałe połączenie smaków!!! Ciasto jest wyśmienite i tak naprawdę jeśli chodzi o słodkość to "w sam raz",na pewno nie przesłodzone (czytaj mało słodkie) co bardzo lubię.

  Załączniki
 
  1. ania

chciałam zapytać bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam trzeba dać 500 g twarożku smietankowego (np maskarpone) i do tego jeszcze ser zmielony z wiaderka?i gdzie mam wylać ten sok co zostaną z wiśni

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ania

Aniu potrzebne jest łącznie 500g sera np. z wiaderka. (Nie dawałam mascarpone). Sok z wiśni potrzebny jest do przygotowania polewy na górę ciasta (patrz ostatni punkt).W zastępstwie może być galaretka.

  Załączniki
 
  1. Ania

Czy można to ciasto zrobic bez wiśni? I w ogóle bez żadnych owoców?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Tak, można zrobić bez owoców.

  Załączniki
 
  1. Kamila Baron Szczepanek

Witam,
Mam pytanko odnośnie galaretki - nie wiem jak ja wylać i w jakiej konsystencji galaretkę żeby wyglądała tak ładnie na cieście jak u Ciebie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamila Baron Szczepanek

Kamilo na zdjęciu jest czerwona polewa do tortów. Galaretkę wylewasz, gdy lekko zacznie tężeć na ciasto umieszczone w formie.

  Załączniki
 
  1. Magda

Joanno czy uważasz, że tę polewę mogę użyć do toru dla dziecka w kształcie samochodu Zygzaka? Poszukuję jakiejś czerwonej kryjącej, nieprzeźroczystej polewy, dość gęstej, żeby nie spłynęła po cieście. Może możesz coś polecić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Magdo, nie. Nie utrzyma się. Będzie pasować masa zafarbowana na czerwono, masa cukrowa lub marcepan.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony