Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

tort śmietankowy z morelami

Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 puszka moreli (ok. 425ml)
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 155g miękkiego masła lub margaryny
  • 125g cukru + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek mleka
  • 3 listki żelatyny ( = 2 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 500g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. 75g czekolady gorzkiej drobno pokroić.
  3. 125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
  9. Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
  10. 50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

310 kcal/ 1280kJ

Białko: 8g, Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 30g

tort śmietankowy z morelami

tort śmietankowy z morelami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Jak mam rozumieć ilość żelatyny na łyżeczki? Jestem laikiem i dopiero się uczę. Nie wiem ile to 21/4 łyżeczki.proszę o pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli masz żelatynę w proszku to należy odmierzyć 2 płaskie łyżeczki i jeszcze 1/4 (czyli 0,25) łyżeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Nie przepadam dla klasycznymi tortami, dlatego na urodziny swojego przyjaciela wybrałam ten przepis. Torcik wyszedł przepyszny. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jolka[/b] nie powinno nic opaść, a zwłaszcza czekolada, która jest drobno pokrojona. U mnie morele pozostały na górze. Ewentualnie można pokroić morele na mniejsze kawałki, żeby były lżejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolka · 5 lat temu
    witam tort wygląda wyśmienicie i myślę, że również dobrze smakuje. mam zamiar zrobić go na urodziny w jednym z komentarzy ktoś napisał, że czekolada i owoce opadły na dno. czy jest jakiś dobry sposób by tego uniknąć?? z góry dziękuję za odpowiedź :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] suchy nie jest. Raczej taki średnio wilgotny. Owoce nadają wilgotności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Witam chciałabym zrobić ten torcik jednak mam pytanie odnośnie spodu, czy nie jest on suchy? Czy te morele bądź brzoskwinie nadają mu wilgotność? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anjo[/b] polewa nie jest twarda, ale to dobrze, bo dzięki temu tort można łatwo pokroić ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anja · 5 lat temu
    Joanno zrobiam go wczoraj - jest przepyszny!!!!! Tylko mam jedno pytanie, czy Twoja czekolada na wierzchu jest twarda? Bo moja nie do końca - ale to i tak nie przeszkadza Morele zamieniam na brzoskwinie W zeszym tyg. natomiast robiam tort który jest bodajże na pierwszej stronie z masą krówkową ( mlekiem skondensowanym) - jest smaczny ale jak dla mnie zdecydowanie za slodki. Bardzo lubię Twoją stronę a do super przeboju zaliczam ciasto ze śliwkami i kruszonka Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anjo[/b] daj 4 łyżki zimnej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anja · 5 lat temu
    Zamierzam dziś zrobić ten tort - mam pytanie - jaka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 6 lat temu
    tort pyszny upiekłam go na urodziny mojego męża tylko mi morele i kawałki czekolady spadły na spód :-? ale na szczęście o tym wiedziałam tylko ja :lol: pyszny torcik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    Torcik wyszedł extra:) łatwy i szybki do przyrządzenia...wszystkim bardzo smakował, a co ważne nie był z typowej masy tortowej NIE BYŁ MDŁY OD SŁODKOŚCI, BYŁ PYSZNY:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] Bardzo mi miło, że wypiek się sprawdził na tak ważnym przyjęciu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 7 lat temu
    Ciastko jest przepyszne! Upiekłam je na rodzinne przyjęcie -niespodziankę dla mojej babci - kończyła 90 lat !!!!. Wszystkim niesamowicie smakowało . Polecam bo bardzo dobrze sie je robi i jest świetne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 8 lat temu
    Pyszny torcik. Upiekłam go na Święta Wielkanocne i wszystkim baaardzo smakował. Jednak zamiast moreli (bardzo ciężko jest je kupić) użyłam brzoskwiń. Polecam wszystkim torcik na rodzinne przyjęcia:-)

Polub nas na ...

Początek strony