Lubisz ten przepis? Udostępnij na
15 Komentarzy

Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.
Składniki:
- 1 puszka moreli (ok. 425ml)
- 125g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 155g miękkiego masła lub margaryny
- 125g cukru + 2 łyżki
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-7 łyżek mleka
- 3 listki żelatyny ( = 2 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 500g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
- 75g czekolady gorzkiej drobno pokroić.
- 125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
- Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
- 50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.
 |
Czas przygotowania:
|
około 40 min. |
 |
Czas pieczenia:
|
około 30- 35 min. |
 |
Liczba porcji:
|
około 16 |
 |
Trudność: |
średnie |
 |
Koszt: |
średni |
 |
Wartości odżywcze (porcja): |
310 kcal/ 1280kJ
Białko: 8g, Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 30g
|


Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane