Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort śmietankowy z morelami

Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 puszka moreli (ok. 425ml)
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 155g miękkiego masła lub margaryny
  • 125g cukru + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek mleka
  • 3 listki żelatyny ( = 2 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 500g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. 75g czekolady gorzkiej drobno pokroić.
  3. 125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
  9. Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
  10. 50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

310 kcal/ 1280kJ

Białko: 8g, Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 30g

tort śmietankowy z morelami

tort śmietankowy z morelami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Monika

Jak mam rozumieć ilość żelatyny na łyżeczki? Jestem laikiem i dopiero się uczę. Nie wiem ile to 21/4 łyżeczki.proszę o pomoc

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Jeśli masz żelatynę w proszku to należy odmierzyć 2 płaskie łyżeczki i jeszcze 1/4 (czyli 0,25) łyżeczki.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Magda

Nie przepadam dla klasycznymi tortami, dlatego na urodziny swojego przyjaciela wybrałam ten przepis. Torcik wyszedł przepyszny. Polecam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolka nie powinno nic opaść, a zwłaszcza czekolada, która jest drobno pokrojona. U mnie morele pozostały na górze. Ewentualnie można pokroić morele na mniejsze kawałki, żeby były lżejsze.

  Załączniki
 
  1. Jolka

witam tort wygląda wyśmienicie i myślę, że również dobrze smakuje. mam zamiar zrobić go na urodziny w jednym z komentarzy ktoś napisał, że czekolada i owoce opadły na dno. czy jest jakiś dobry sposób by tego uniknąć?? z góry dziękuję za odpowiedź )

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto suchy nie jest. Raczej taki średnio wilgotny. Owoce nadają wilgotności.

  Załączniki
 
  1. Marta

Witam chciałabym zrobić ten torcik jednak mam pytanie odnośnie spodu, czy nie jest on suchy? Czy te morele bądź brzoskwinie nadają mu wilgotność? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anjo polewa nie jest twarda, ale to dobrze, bo dzięki temu tort można łatwo pokroić ;-)

  Załączniki
 
  1. Anja

Joanno zrobiam go wczoraj - jest przepyszny!!!!! Tylko mam jedno pytanie, czy Twoja czekolada na wierzchu jest twarda? Bo moja nie do końca - ale to i tak nie przeszkadza Morele zamieniam na brzoskwinie W zeszym tyg. natomiast robiam tort który...

Joanno zrobiam go wczoraj - jest przepyszny!!!!! Tylko mam jedno pytanie, czy Twoja czekolada na wierzchu jest twarda? Bo moja nie do końca - ale to i tak nie przeszkadza Morele zamieniam na brzoskwinie W zeszym tyg. natomiast robiam tort który jest bodajże na pierwszej stronie z masą krówkową ( mlekiem skondensowanym) - jest smaczny ale jak dla mnie zdecydowanie za slodki. Bardzo lubię Twoją stronę a do super przeboju zaliczam ciasto ze śliwkami i kruszonka
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Anjo daj 4 łyżki zimnej wody.

  Załączniki
 
  1. Anja

Zamierzam dziś zrobić ten tort - mam pytanie - jaka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny ?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony