Fale Dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 3 jajka
- 170g cukru
- 175ml oleju
- 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
- 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 250g masła
Polewa czekoladowa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Wiśnie odsączyć na sitku.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
- Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
- Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25- 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.