Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 4 jajka
- 120g cukru
- 100g mąki pszennej
- 200g masy krówkowej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
- Formę kwadratową o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
- Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15min.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
30 min. | |
Liczba porcji: |
16 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |