Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezglutenowa babka marmurkowa

Dla wszystkich bezglutków mam dzisiaj propozycję na wspaniałą babkę marmurkową. Smaczniejszej babki bezglutenowej nie jadłam. Nikt nie pozna, że jest bez glutenu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do jego przygotowania można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej lub też skomponować mieszankę mąk samemu. Poniżej przedstawiam 3 warianty z różnymi mąkami.

A wszystkich glutenowców zapraszam po przepis na babkę tutaj: Babka marmurkowa

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

P.S. Ponownie wyjeżdżam na tydzień i będę niestety bez Internetu. 28.08 opublikuję zwycięzców konkursu "Dodaj olej rzepakowy do blogosfery". Do zobaczenia ;)

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 310g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej, 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej, 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 100g czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 22- 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej dowolną mąką bezglutenową.
  4. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 55 minut (lub troszkę krócej), do suchego patyczka, w temperaturze 190°C.
  6. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią babkę.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Backen ohne Gluten”, Muriel Frank

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bezglutenowa babka marmurkowa

Bezglutenowa babka marmurkowa

Bezglutenowa babka marmurkowa

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony