Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Bezglutenowa babka marmurkowa

Dla wszystkich bezglutków mam dzisiaj propozycję na wspaniałą babkę marmurkową. Smaczniejszej babki bezglutenowej nie jadłam. Nikt nie pozna, że jest bez glutenu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do jego przygotowania można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej lub też skomponować mieszankę mąk samemu. Poniżej przedstawiam 3 warianty z różnymi mąkami.

A wszystkich glutenowców zapraszam po przepis na babkę tutaj: Babka marmurkowa

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

P.S. Ponownie wyjeżdżam na tydzień i będę niestety bez Internetu. 28.08 opublikuję zwycięzców konkursu "Dodaj olej rzepakowy do blogosfery". Do zobaczenia ;)

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 310g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej, 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej, 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 100g czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 22- 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej dowolną mąką bezglutenową.
  4. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 55 minut (lub troszkę krócej), do suchego patyczka, w temperaturze 190°C.
  6. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią babkę.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Backen ohne Gluten”, Muriel Frank

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bezglutenowa babka marmurkowa

Bezglutenowa babka marmurkowa

Bezglutenowa babka marmurkowa

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olesia · 1 lat temu
    Pycha! U mnie wariant drugi, z mąką jaglaną, z masłem klarowanym (musiałam dodać przez to kilka łyżek mleka ryżowego) i z ksylitolem spełnia nasze wszystkie wymagania!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Therese · 1 lat temu
    Czy babke mozna zamrozić? Jeżeli ktos probowal to jak wpłynie to na jakosc wypieku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Bardzo smaczniutka babka , bardzo polecam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Ja zrobilam z gotowej mieszanki mak i wyszla przepyszna! Zaraz bede robic znowu, dziekuje za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Bezglutenowe jest świetne! Próbowałam już kilku przepisów na babki i zawsze coś było nie tak ze smakiem lub konsystencją. Ten przepis jest świetny - tak, jak pamiętam z dzieciństwa jeszcze glutenową wersję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 4 lat temu
    Witaj, czy myslisz ze mleko moge zastapic woda? (Uczulenie)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Wczoraj upiekłem, smakuje wspaniale. Zrobiłam w wersji drugiej. Dziękuję za przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    Ciasto wyglada cudownie. Zrobie na nastepna niedzeiel :).

Polub nas na ...

Początek strony