Babka jogurtowa bez glutenu

Prosta babka bezglutenowa z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju, które nadają jej wilgotności. Babka jest szybka do przygotowania, miękka, prosta w smaku i delikatnie cytrynowa.

Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 160 g cukru (lub ksylitolu)
  • 150 ml jogurtu typu greckiego
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 125 ml mleka
  • 120 g mąki z ciecierzycy lub sojowej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jajka utrzeć z cukrem (lub ksylitolem) na jasną, puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na średnie, dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, stopniowo jogurt, olej i mleko.
  3. Na końcu dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką np. z ciecierzycy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć babkę z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Chłodne ciasto pokryłam jogurtem greckim wymieszanym z ksylitolem).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka jogurtowa bez glutenu Babka jogurtowa bez glutenu