Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Podchmielony Szkot

Mocno aromatyczne ciasto świąteczne z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady i z przyprawą korzenną. Ciasto jest miękkie, wilgotne i podchmielone.  Jest mocno nasączone whisky, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotniejsze. Po upieczeniu i nasączeniu alkoholem należy ciasto zawinąć szczelnie i pozostawić do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Jeszcze lepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, a swoją świeżość zachowuje do tygodnia. Dlaczego Szkot? Może chodzi o whisky (szkocką), która jest użyta do ciasta? ;)

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
  • szczypta soli
  • 325g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g posiekanej lub startej na tarce czekolady (u mnie gorzka)

Dodatkowo:

  • 8 łyżek whisky
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Osobno w miseczce wymieszać przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone migdały, posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.
  4. Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo suche składniki z miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. (Ciasto będzie dość gęste).
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ja piekłam je 70 minut). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  7. Whisky, cukier waniliowy, cukier i kawę podgrzać w garnku. Mieszać, aby składniki się rozpuściły.
  8. Ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Polać ciepłą whisky, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i pozostawić do następnego dnia.
  9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60- 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Podchmielony Szkot

Podchmielony Szkot

Podchmielony Szkot

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martucza · 3 lat temu
    Witam, Szkot wlasnie wyszedl z piekarnika, piekl sie w silikonowej formie, dluzej o dobre 10 minut (czyli jak u autorki), dopiero wtedy patyczek byl suchy. Cala chata pachnie bossko, juz maka ze skladnikami draznila kubki smakowe i nos xD Ciacho czeka na jutro zawiniete w folie, wiec nie wiem jak smakuje ale wyglada pieknie, pachnie pieknie. Nie raz powroce do tego przepisu DZIEKUJE!!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Nowa[/b] w takim razie przelej całość przez sitko, aby pozbyć się fusów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 5 lat temu
    Co się stanie jeśli użyłam kawy palonej mielonej? Czy przez to wypiek sie nie uda? Popsuje smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    dziękuję serdecznie za odpowiedź :-)
    Pozdrawiam! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] czas pieczenia nie ulega zmianie przy użyciu silikonowej formy. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    o ile skrócić cza spieczenia przy użyciu silikonowej formy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Fitonia · 5 lat temu
    Rówież robiłam to ciasto i jest bardzo aromatycze, ale piekłam je tylko 45 min. Następnym razem dodam więcej wywaru z kawy i alkoholu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Zrobiłam wczoraj-pyszne!!!polecam! Bardzo fajny blog-dokładny opis przygotowywania, precyzyjne określenie ilości składników wszystko od A do Z,czyli idealne dla mnie.Już upiekłam parę ciast z bloga i super wyszły. Teraz będę wypróbowaywać kolejne przepisy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Genthilly[/b] poszperaj w kategorii torty. Wszystko co tworzę jest na stronie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Genthilly · 5 lat temu
    Dostałam zamówienie na tort urodzinowy dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś mi pomóc w wyborze ciasta i ozdoby?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku:)
    Ciacho wygląda pysznie i z pewnoscią takie jest.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 5 lat temu
    Wszystkiego najpyszniejszego w te święta!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 6 lat temu
    Wyglada pysznie, i bardzo podoba mi się nazwa:) pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony