Ciasto korzenne z pierniczków

Ciasto, które zamiast mąki zawiera zmielone pierniczki w czekoladzie i orzechy. Świąteczne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto, łatwe do przygotowania. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 300g pierniczków w czekoladzie, bez nadzienia (najlepiej dużych np. precle, gwiazdki, serca, u mnie w czekoladzie deserowej)
  • 7 jajek
  • 200g masła
  • 175g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100ml rumu (w wersji bezalkoholowej: soku pomarańczowego lub mleka)

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dekoracja (opcjonalnie):

  • trochę masy marcepanowej
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Pierniczki zmielić (np. w malakserze, Thermomixie). Wymieszać z orzechami i odstawić na bok.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką).
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękkie masło utrzeć z 75g cukru i przyprawą do piernika na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo na przemian żółtka i miód. Zmniejszyć obroty na niskie i wmieszać pierniczki z orzechami. Następnie dodać rum.
  5. Osobno ubić białka na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  6. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią ciasto. Wstawić do lodówki.
  8. Ciasto można dodatkowo udekorować według uznania np. masą marcepanową i posypką cukrową.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto korzenne z pierniczków Ciasto korzenne z pierniczków Ciasto korzenne z pierniczków