Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym. Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.
Składniki:
- 250g zmielonych migdałów
- 50g sucharków (ok. 5 sztuk)
- 120g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
- 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150g masła
- 250g cukru
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
- Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem itp.) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
- Sucharki wymieszać z migdałami.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować ok. 10min). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie zimną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Kolejno wmieszać sucharki z migdałami.
- Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.