Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym. Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.

Składniki:

  • 250g zmielonych migdałów
  • 50g sucharków (ok. 5 sztuk)
  • 120g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150g masła
  • 250g cukru
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem itp.) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  4. Sucharki wymieszać z migdałami.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować ok. 10min). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie zimną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  7. Kolejno wmieszać sucharki z migdałami.
  8. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  9. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 5 lat temu
    Dodałam 150g czekolady 70% + do mąki wmieszałam łyżkę ciemnego kakao. Wyszło baaaaardzo czekoladowe i baaardzo ciemne - prawdziwe brownie. Dość ciężkie, wilgotne i sycące. PYSZNE! dziękuję i polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchnia in the city · 5 lat temu
    Ciasto jest bardzo, bardzo dobre. Zrobilismy go w ostatni weekend.
    Pozdrawiamy
    Kuchnia in the city
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika8507 · 5 lat temu
    Zrobilam to ciasto z mielonymi orzechami włoskim. Wyszło bardzo smaczne nie spotkałam się jeszcze z tak ciekawym smakiem, na dugi dzień robi się wilgotny i jest jeszcze smaczniejszy. Mam zamiar jeszcze upiec to ciasto w formie prostokątnej, pokroić w kostke i zamaczać w polewie czekoladowej i kokosie. To ciasto będzie idealną bazą dla takich kostek. Polecam wypróbować to ciasto bo na pewno zaskoczy swym ciekawym smakiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    No to fajno, więc wszystkie składniki mam w domu wieczorem napisze jak wyszlo:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika8507 · 5 lat temu
    Joanno jak myślisz, czy zmielone migdały można by było zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 6 lat temu
    A nie za mało czekolady? Ja dodałam dwie tabliczki czyli 200g gorzkiej i właśnie czekam na efekt - ale i tak chyba nie będzie tak ciemne jak na obrazku, choć powinno być tak ciemne już po 120 gramach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Toczko[/b] myślę, że zamiast sucharków można by było zwiększyć ilość migdałów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Toczka · 6 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie. Przy czym ucieszyłam się bez mąki do momentu przeczytania, ze zastępują ją sucharki, znaczy to, że niestety nie nadaje się dla mojego szwagra, który nie może jeść glutenu. Tak czy siak, wygląda obłędnie apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Samantha · 6 lat temu
    Wygląda imponująco, doskonały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    wspaniale wygląda na ostatnim zdjęciu :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slodkiefantazje · 6 lat temu
    Ciekawa propozycja z tymi migdaami i sucharkami zamiast mąki... mi przypadoby pewnie do gustu w wersji z sosem waniliowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klucha · 6 lat temu
    Poproszę kawałek!

Polub nas na ...

Początek strony