Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym. Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.

Składniki:

  • 250g zmielonych migdałów
  • 50g sucharków (ok. 5 sztuk)
  • 120g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150g masła
  • 250g cukru
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem itp.) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  4. Sucharki wymieszać z migdałami.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować ok. 10min). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie zimną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  7. Kolejno wmieszać sucharki z migdałami.
  8. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  9. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Janisia

Dodałam 150g czekolady 70% + do mąki wmieszałam łyżkę ciemnego kakao. Wyszło baaaaardzo czekoladowe i baaardzo ciemne - prawdziwe brownie. Dość ciężkie, wilgotne i sycące. PYSZNE! dziękuję i polecam!

  Załączniki
 
  1. Kuchnia in the city

Ciasto jest bardzo, bardzo dobre. Zrobilismy go w ostatni weekend.
Pozdrawiamy
Kuchnia in the city

  Załączniki
 
  1. monika8507

Zrobilam to ciasto z mielonymi orzechami włoskim. Wyszło bardzo smaczne nie spotkałam się jeszcze z tak ciekawym smakiem, na dugi dzień robi się wilgotny i jest jeszcze smaczniejszy. Mam zamiar jeszcze upiec to ciasto w formie prostokątnej,...

Zrobilam to ciasto z mielonymi orzechami włoskim. Wyszło bardzo smaczne nie spotkałam się jeszcze z tak ciekawym smakiem, na dugi dzień robi się wilgotny i jest jeszcze smaczniejszy. Mam zamiar jeszcze upiec to ciasto w formie prostokątnej, pokroić w kostke i zamaczać w polewie czekoladowej i kokosie. To ciasto będzie idealną bazą dla takich kostek. Polecam wypróbować to ciasto bo na pewno zaskoczy swym ciekawym smakiem.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507

No to fajno, więc wszystkie składniki mam w domu wieczorem napisze jak wyszlo

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko tak.

  Załączniki
 
  1. monika8507

Joanno jak myślisz, czy zmielone migdały można by było zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi?

  Załączniki
 
  1. monika

A nie za mało czekolady? Ja dodałam dwie tabliczki czyli 200g gorzkiej i właśnie czekam na efekt - ale i tak chyba nie będzie tak ciemne jak na obrazku, choć powinno być tak ciemne już po 120 gramach.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Toczko myślę, że zamiast sucharków można by było zwiększyć ilość migdałów.

  Załączniki
 
  1. Toczka

Wygląda bardzo smakowicie. Przy czym ucieszyłam się bez mąki do momentu przeczytania, ze zastępują ją sucharki, znaczy to, że niestety nie nadaje się dla mojego szwagra, który nie może jeść glutenu. Tak czy siak, wygląda obłędnie apetycznie

  Załączniki
 
  1. Samantha

Wygląda imponująco, doskonały

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony