Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym. Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.

Składniki:

  • 250g zmielonych migdałów
  • 50g sucharków (ok. 5 sztuk)
  • 120g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150g masła
  • 250g cukru
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem itp.) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  4. Sucharki wymieszać z migdałami.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować ok. 10min). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie zimną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  7. Kolejno wmieszać sucharki z migdałami.
  8. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  9. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50min. w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony