Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
141 Komentarzy

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ryfka · 5 lat temu
    Bardzo przyjemnie się je robi, wygląda fantastycznie, smakuje uzależniająco, czego więcej chcieć.. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Ciasto rewewlacyjne, tylko szybko znika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariusz · 5 lat temu
    Bardzo proste i jeszcze smaczniejsze,moja zona zyczy sobie dzien po dniu ciasta hehe bardzo polecamy!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 5 lat temu
    Piekłam ciasto już kilka razy, nie mogę się nacieszyć tym przepisem. Ciasto dosłownie znika zaraz po ostygnięciu, takie jest pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 5 lat temu
    dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olga[/b] tak, w zastępstwie można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 5 lat temu
    Czy do nadzienia można użyć zwykłego cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 5 lat temu
    PRZEPYSZNE!!!
    Trafiłam na ten przepis gdy szukałam inspiracji na ciasto drożdżowe i same zdjęcie wyglądały tak smakowicie, że zaraz je zrobiłam... i następnego dnia następne Za drugim razem ciasto zwinęłam w ruloniki i poutykałam je w tortownicy. Też fajnie wyszły :). Do kolejnej wersji planuję użyć powideł. Zakochałam się w tym cieście!!! CUDOWNE!!! DZIĘKI ZA PRZEPIS!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 5 lat temu
    aktualnie moje ulubione ciasto. piekę już 3 raz, zapach jaki się unosi w domu rewelacyjny, smak rewelacyjny,przebija nawet tartę z rabarbarem. Polecam :)4
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alina · 6 lat temu
    Pyszne!
    Miałam trochę problem z tymi wymiarami, ale dałam radę Polecam wszystkim, bo i sama na pewno jeszcze je upiekę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    Kolejne cisto, które upiekłam z tej strony. rewelacja. własnie tych smaków mi brakowało. Wyszło świetnie, jak na zdjęciu i smakuje super.lekkie i słodziutkie. Brawo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Joanno, dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 6 lat temu
    Swietne ciasto, pyszne zwlaszcza chwile po ostudzeniu.
    Ja nie mialam keksownicy i uzylam malej brytwanny ulkadajac kulki - zawijasy z ciasta dosc blisko siebie. Po wyrosnieciu sie pieknie posklejaly i upieczone odrywaja sie w formie malych buleczek. Zamiast masla uzylam margaryny bo nie mialam masla. Wyszlo swietne. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olu[/b] albo temperatura mleka niewłaściwa (za ciepłe lub za zimne), albo z drożdżami coś nie tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Ciasto pyszne! tylko jak zrobiłam zaczyn z mąką to nie chciało rosnąć więc w obawie, że nic z tego nie wyjdzie zrobiłam drugi bez mąki. Wyrosło idealnie, więc wszystko się udało tylko proszę mi powiedzieć/ poradzić dlaczego zaczyn z mąką nie chciał rosnąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 lat temu
    To ciasto ma taką jedną maleńką wadę/zaletę - szybko znika :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamil · 6 lat temu
    I naprawde dobre dopiero co wyjęte z piekarnika a juz nie ma polowy !!!!!!!!
    jutro pieczemy następne, polecam !!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamil · 6 lat temu
    moja mama piecze z rodzynkami i ciekawe jakie wyjdzie ale wygląda smakowicie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 6 lat temu
    bardzo pyszne ciasto i szybko się robi dziś upiekłem 2 ciasta lecz bez zaczynu od razu zmieszałem wszystko a na wyrośnięcie zostawiłem gotowe w foremce na 30 minut i było super polecam z całą rodziną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Dziękuję bardzo za przepis!Zrobiłam z kakaem i wyszlo cudowne:)Nie zdążyło dobrze ostygnac a juz go nie bylo:)Wszystkie Pani przepisy są świetne.Dziękuję.

Polub nas na ...

Początek strony