Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
129 Komentarzy

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirarosa · 5 dni temu
    Serdecznie dziękuję za wspaniały przepis. Znika migiem.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 26 dni temu
    Robię to już któryś raz, zawsze wychodzi pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 miesięcy temu
    Wyszlo pyszne !;) na poczatku ciasto mocno sie kleilo do walka ale posmarowalam walek olejem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 10 miesięcy temu
    Ciasto pyszne! Jaka szkoda, że mogłam spróbowałam jedynie odrobinkę bo niestety wyszedł mi zakalec czy to wina zbyt dużej ilości masła czy możliwe że źle wyrobiłam ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 10 miesięcy temu
    Wiem że przepis umieszczony już dawno, ale może ktoś bardziej doświadczony mi podpowie bo zaczynam się dopiero uczyć wypieków... Podpowiedzcie, po upieczeniu ciasto zostawić w gorącym piekarniku czy odrazu wyjąć na "zimne" powietrze? Ewentualnie ile czasu trzymac je jeszcze w cieple? Z góry dziękuję za odpowiedź trzymajcie kciuki, jutro próbuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Wiele razy piekłam to ciacho.Tym razem po upieczeniu lekko ponadrywałam i polałam czekoladą.W środku były też rodzynki i skórka pomarańczowa.Polecam i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    S. · 1 lat temu
    Cudowne. Smakuje jak kołacz. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 1 lat temu
    Super przepis. Ciasto pierwsza klasa POLECAM!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Ciasto rewelacja. Gości na moim stole nie jeden raz. Super pomysł .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 2 lat temu
    Te ciasto jest dziwne. Robilam z podanych proporcji i nie da sie tego wyrobic reka a co dopiero rozwalkowac. Wszystko sie klei
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 2 lat temu
    Witam,
    chciałabym upiec to ciasto, mam jednak pytanie. Czy można je upiec w prodzizu i wyjdzie? I da się je zrobić w tortownicy 26cm?
    z góry dziękuję za odpowiedź,
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smosia · 2 lat temu
    Pyszne, szybkie ciasto - pomijając czas wyrastania (ja swoje troszkę przetrzymałam i na dobre mu wyszło). Użyłam 1 saszetki drożdży instant, a do ciasta wlałam olej ryżowy zamiast roztopionego masła, reszta zgodnie z przepisem. Polecam, trzeba tylko pilnować by nie spalić wierzchu - lepiej formę ustawić troszkę niżej w piekarniku.[i]Dziękuję za pyszny i łatwy pomysł:))[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 2 lat temu
    Kolejny fantastyczny przepis. Korzystam z Pani przepisów już dwa lata i jeszcze nie zdarzyło mi się aby jakikolwiek przepis z Pani stron (zarówno z domowych wypieków, jak i z domowego gotowania) mi nie wyszedł. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem od razu trafiając na Pani stronę i od laika dziś uchodzę w rodzinie za fantastyczną kucharkę, za co bardzo dziękuję

    Ciasto cynamonowe zrobiłam wczoraj pierwszy raz - oprócz atrakcyjnego wyglądu jest też świetne w smaku. Z racji, że szybko się rozeszło - dziś robię drugie podejście. Tym razem jednak spróbuję nasmarować go zamiast masłem to własnoręcznie robionym musem jabłkowym Jedyne co to musiałam u siebie dodać więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było za rzadkie, ale to zapewne zależy od rodzaju mąki
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 2 lat temu
    Właśnie dzisiaj upiekłam.Cudowne!!!Moja modernizacja polegała tylko na tym, że użyłam masła klarowanego,cukier zastosowałam trzcinowy drobny i do cukru z cynamonem dodałam około pięć łyżek zmielonych migdałów/ dałam na intuicję/.W domu pięknie pachnie, a mój mąż co rusz chodzi do kuchni po następny kawałek.A we mnie jest radość, bo to ciasto poprawia humor.Dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 2 lat temu
    znakomite. zazwyczaj słabo wychodzą mi wypieki, ale tym razem usłyszałam "mogłabyś je częściej piec.." Nareszcie! Serdecznie dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    PyziowaMama · 3 lat temu
    To ciasto jest ulubionym wypiekiem mojej rodziny. Po upieczeniu pięknie pachnie w całym domu. P O L E C A M
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Zrobiłam je tydzień temu i wyszło obłędne, mięciutkie i pachnące, bardzo polecam przepis i całego bloga :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Ciasto jest wspaniałe - pyszne, cudnie wygląda i wbrew pozorom jest łatwe!!! Polecam. Z pewnością, tym ciastem zachwycicie wszystkich!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 3 lat temu
    Super. Robie już drugi raz i wychodzi obłędne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Borzdyńska · 3 lat temu
    Witam, upiekłam to ciasto. Ma bardzo efektowny wygląd oraz świetnie smakuje. Pani przepisy są rewelacyjne, w związku z tym postanowiłam, że zawsze co tydzień będę piekła jakieś ciasto lub ciasteczka Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony