Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowe ciasto drożdżowe przekładane cienką warstwą czekolady i wafelków czekoladowych.  Taka dość zwyczajna drożdżówka tylko, że czekoladowa. Dodatek czekolady i wafelków powoduje, że ciasto jest delikatnie nawilżone i jeszcze bardziej czekoladowe. W dodatku ładnie się prezentuje. Wafelki nie są wyczuwalne. Czekolada się rozpuści podczas pieczenia i pozostaną tylko białe kawałki wafelków, które korzystnie wpływają na wygląd drożdżówki. Zamiast wafelków można użyć np. posiekanych orzechów włoskich. Możecie również dodać więcej czekolady do środka, jeśli chcecie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml mleka
  • 50g cukru
  • 40g kakao
  • 360g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • 2 białka (rozmiar L)
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru i kakao. Wymieszać. Dodać jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Zaraz po uformowaniu:

2Po wyrośnięciu:

3

  1. Formę keksową, o długości 30cm wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć papierem do pieczenia. (Formę smarujemy tłuszczem, aby łatwiej było wyłożyć ją papierem do pieczenia. Papier się do niej przyklei). Formę odstawić na bok.
  2. Wafelek i czekoladę posiekać i wymieszać razem. Odstawić na bok.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.

4

  1. Białka ubić na sztywno i rozłożyć na cieście. Posypać wafelkami i czekoladą.

56

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

7

  1. Paski ułożyć jeden na drugim. (Można ułatwić sobie pracę przenosząc ciasto na łopatce).

8

  1. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.

9

10

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowa drożdżówka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Marika

Witam, proszę o poradę jeszcze przed świętami : czy zamiast ciąć na paski spróbować ciasto zwinąć w rulon? Oraz : chciałabym upiec je w formie na babkę z kominem o śr. 21 cm , czy ciasta nie będzie zbyt dużo , o ile ew. zmniejszyć proporcje?...

Witam, proszę o poradę jeszcze przed świętami : czy zamiast ciąć na paski spróbować ciasto zwinąć w rulon? Oraz : chciałabym upiec je w formie na babkę z kominem o śr. 21 cm , czy ciasta nie będzie zbyt dużo , o ile ew. zmniejszyć proporcje? Dziękuję za przepis i życzę wesołych Świąt! :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marika

Ciasto można uformować w dowolny sposób. Może być rulon. Gdyby wyszło za dużo ciasta, to resztę upiecz w małej keksówce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Marika    Joanna Moderator

Ok, tak zrobię, dziękuję!

  Załączniki
 
  1. Olga

Pyszne ciasto! Wymaga cierpliwości i czasu, ale warto!

  Załączniki
 
  1. Jolanta

Witam. W przepisie jest napisane aby do ciasta dodać 2 jajka[całe?], nieco później na ciasto rozsmarować białko. W takim razie czy do ciasta dodać same żółtka? jeśli nie to w składnikach brakuje mi białek.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jolanta

Do ciasta drożdżowego dodaje się całe jajka, a dwa białka ubija się osobno i są one podane również w składnikach w "dodatkowo".

  Załączniki
 
  1. Ewa

Przepis wygląda apetycznie,a ja ostatnio piekę dużo drożdżowych ciast. Jak zrobię tą czekoladową pychotkę -dam znać.

  Załączniki
 
  1. gin

Mmm, wygląda bajecznie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony