Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
29 Komentarzy

Babka drożdżowa z kruszonką

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.


Na dole strony podaję również przepis dla posiadaczy Thermomixu.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).

02

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200g mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  2. Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
  4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez parę sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją robi, że ja robię ją ręcznie;))
  5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka drożdżowa z kruszonką

Babka drożdżowa z kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 11 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis, aczkolwiek trochę go zmodyfikowałem. Bez rodzynek łyżka cukru więcej moim zdaniem nie zawadzi. Masło zastąpiłem margaryną "Kasia", a jajka przed dodaniem roztrzepałem widelcem wraz z cytrynowym aromatem do ciast. Natomiast ciasto posmarowałem po wyrośnięciu (przed zarzuceniem kruszonki) samym mlekiem i jest super. Nie używałem też folii, parę grudek kruszonki oczywiście spadło, ale od czego jest tacka na okruszki ? Dodam, że to było pierwsze drożdżowe ciasto jakie upiekłem i za pierwszym razem pełen sukces. [b]Dzięki za przepis[/b].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Moniu[/b] myślę, że forma z kominkiem o średnicy 24cm będzie odpowiednia. Ciasto po przełożeniu do formy powinno sięgać mniej więcej do połowy jej wysokości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 2 lat temu
    Joanno, a jaka wielkość formy do babek jest potrzebna do tych proporcji ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 lat temu
    Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe. Udało się Babka pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    Po raz pierwszy jakieś dwa miesiące temu upiekłam to ciasto! I wyszło. Przepis jest bardzo prosty a samo ciasto pyszne.

    A dziś poleciłam przepis jak i całą stronę na swoim blogu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    horatius · 3 lat temu
    Po raz pierwszy w dość długim już życiu upiekłem ciasto drożdżowe. Skorzystałem z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie. Wielkie dzięki. W ramach rewanżu prześlę przepis na piernik świąteczny.
    Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    E. · 3 lat temu
    Niestety dwa razy próbowałem i środek mi się zapada Może coś źle robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patrycja · 4 lat temu
    To znowu ja chcialam tylko dodac ze upieklam juz 2 takie babki i trzecia jest w trakcie pieczenia uwazam ze jest tak prosta ze kazdemu wyjdzie jeszcze raz dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patrycja · 4 lat temu
    Babka rewelacyjna wyrosla dos wysoka i pyszna. Pod koniec pieczenia nakrlam papierem zeby sie nie spiekla i dodalam rabarbar. W koncu sie udalo drozdżowe ciasto a mialam z tym problem. Dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamyczek17 · 4 lat temu
    Wspaniała babka! Mąż zjadł już pół blachy i każe mi robić następną :lol:
    Pani przepisy są fantastyczne i z przyjemnością piekę, można powiedzieć, że stało się to moją małą obsesją :P
    I pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu miałam dwie lewe ręce :oops:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ryfka · 4 lat temu
    Świetny przepis na klasyczne ciasto drożdżowe Od kilku miesięcy uczę się piec na drożdżach i testuję nowe przepisy, takiej drożdżowki brakowało w mojej kolekcji. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Basiu[/b] ja zawsze trzymam się tej reguły: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Czy można dodać zamiast świeżych drożdzy - suszone, instant? jak tak to w jakiej proporcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaG · 4 lat temu
    Wyszlo rewelacyjne! Jeszcze bylo cieple, a juz nie bylo polowy! Zrobilam bez rodzynek, a reszte zgodnie z Twoim przepisem -wyroslo olbrzymie. W polowie pieczenia przykrylam folia, bo by sie spalilo. Kolor - przepiekny i skorki, i srodek. A jaka proporcja powinna byc dla foremki 'babka z kominem'?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] 50g według mnie w zupełności wystarczy. Dodatkowo w cieście są rodzynki i do tego słodka kruszonka. Ilość cukru to kwestia gustu, możesz dać więcej. Jajka idą całe, a szczyptę soli możesz pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaG · 4 lat temu
    Witam, przepis wyglada fajnie, ale zanim sie do niego zabiore, to chcialam sie upewnic czy nie ma bledu w ilosci cukru - 50 g to jest dosyc malo. Przepis, z ktorego do tej pory korzystalam mial pol szklanki czyli ok. 125 gram. I jeszcze jedno czy do ciasta 'ida' cale jajka (zoltko z bialkiem)? A no i ostatnie pytanie: czy sol jest konieczna? Ostatnio jak dodalam (ale pewnie wiecej niz szczypte) to wyszly mi nie buleczki a narzedzia zbrodni twardsze od kamienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna L. · 4 lat temu
    Pani Joasiu. Chciałam bardzo serdecznie podziękować za ten przepis oraz wskazówki, jak postępować przy cieście drożdżowy. Wczoraj upiekłam babkę i była ona moim pierwszym ciastem drożdżowym. Wyszła fantastycznie i co najważniejsze pysznie:) Cieszę się, że znalazłam Pani stronę. Będę tutaj częstym gościem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Ciasto robiłam już dwa razy i moim zdaniem jest przepyszne i mówi to osoba, która robiła ciasto dorżdżowe pierwszy raz w życiu a na dodatek do tej pory zawsze mówiłam, że nie lubie ciast drożdżowych.. coś mi w nich przeszkadało, a w tym tego nie ma. zamiast rodzynek dałam suszoną żurawinę, co nadało ciastu jeszcze lepszy smak. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiaa · 4 lat temu
    Właśnie upiekłam, bez rodzynek za to z syropem z buraków cukrowych zamiast cukru. Wyszły dwie mniejsze babki, obie miękkie i puszyste mmmniam! Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Pychotka! właśnie ją konsumujemy:)wyszła taka piękna i idealna :roll: kruszonka jest słodka i pyszna a babka puszysta.Zrobiłam ją dosłownie w chwile, wszystkie składniki miałam w domu, drożdże nie były pierwszej świeżości a i tak pięknie urosła :lol: Dziękuję za kolejny trafiony przepis i polecam!

Polub nas na ...

Początek strony