Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka drożdżowa z kruszonką

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.


Na dole strony podaję również przepis dla posiadaczy Thermomixu.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).

02

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200g mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  2. Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
  4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez parę sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją robi, że ja robię ją ręcznie;))
  5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka drożdżowa z kruszonką

Babka drożdżowa z kruszonką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. Krzysztof

Bardzo dobry przepis, aczkolwiek trochę go zmodyfikowałem. Bez rodzynek łyżka cukru więcej moim zdaniem nie zawadzi. Masło zastąpiłem margaryną "Kasia", a jajka przed dodaniem roztrzepałem widelcem wraz z cytrynowym aromatem do ciast. Natomiast...

Bardzo dobry przepis, aczkolwiek trochę go zmodyfikowałem. Bez rodzynek łyżka cukru więcej moim zdaniem nie zawadzi. Masło zastąpiłem margaryną "Kasia", a jajka przed dodaniem roztrzepałem widelcem wraz z cytrynowym aromatem do ciast. Natomiast ciasto posmarowałem po wyrośnięciu (przed zarzuceniem kruszonki) samym mlekiem i jest super. Nie używałem też folii, parę grudek kruszonki oczywiście spadło, ale od czego jest tacka na okruszki ? Dodam, że to było pierwsze drożdżowe ciasto jakie upiekłem i za pierwszym razem pełen sukces. Dzięki za przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniu myślę, że forma z kominkiem o średnicy 24cm będzie odpowiednia. Ciasto po przełożeniu do formy powinno sięgać mniej więcej do połowy jej wysokości.

  Załączniki
 
  1. Monia

Joanno, a jaka wielkość formy do babek jest potrzebna do tych proporcji ciasta?

  Załączniki
 
  1. Asia

Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe. Udało się Babka pyszna

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Po raz pierwszy jakieś dwa miesiące temu upiekłam to ciasto! I wyszło. Przepis jest bardzo prosty a samo ciasto pyszne.

A dziś poleciłam przepis jak i całą stronę na swoim blogu.

  Załączniki
 
  1. horatius

Po raz pierwszy w dość długim już życiu upiekłem ciasto drożdżowe. Skorzystałem z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie. Wielkie dzięki. W ramach rewanżu prześlę przepis na piernik świąteczny.
Serdecznie pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. E.

Niestety dwa razy próbowałem i środek mi się zapada Może coś źle robię.

  Załączniki
 
  1. patrycja

To znowu ja chcialam tylko dodac ze upieklam juz 2 takie babki i trzecia jest w trakcie pieczenia uwazam ze jest tak prosta ze kazdemu wyjdzie jeszcze raz dziekuje.

  Załączniki
 
  1. patrycja

Babka rewelacyjna wyrosla dos wysoka i pyszna. Pod koniec pieczenia nakrlam papierem zeby sie nie spiekla i dodalam rabarbar. W koncu sie udalo drozdżowe ciasto a mialam z tym problem. Dziekuje za przepis

  Załączniki
 
  1. Kamyczek17

Wspaniała babka! Mąż zjadł już pół blachy i każe mi robić następną :lol:
Pani przepisy są fantastyczne i z przyjemnością piekę, można powiedzieć, że stało się to moją małą obsesją :P
I pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu miałam dwie lewe...

Wspaniała babka! Mąż zjadł już pół blachy i każe mi robić następną :lol:
Pani przepisy są fantastyczne i z przyjemnością piekę, można powiedzieć, że stało się to moją małą obsesją :P
I pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu miałam dwie lewe ręce ops:

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony