Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
64 Komentarzy

ciasto drozdzowe ze sliwkami

Jest to przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Upiekłam go na „styl” niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi) , gdzie ciasto rozkładane jest cienko na dużej blasze (tak jak pizza), a śliwki krojone są na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze ;).
Najsmaczniejsze jest świeże ciasto z kleksem bitej śmietany.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 90g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))

02

  1. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd zachodzi na drugi).

03

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto drozdzowe ze sliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    Ciasto pierwsza klasa! Bardzo szybko i łatwo się je robi. Smakuje tak, jak ciasto mojej babci :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Ewelino[/b] gratuluję i cieszę się, że się udało :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 7 lat temu
    witam pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe i wyszło :-) ja dałam mąkę pełnoziarnistą i dlatego jest mniej słodkie dla mojej rodziny jest pyszne jemy cieplutkie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    wygląda na dość pracochłonne, ale mimo wszystko się skuszę. :lol:

Polub nas na ...

Początek strony