Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).

2

3

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony