Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto drożdżowe z truskawkamiBardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżówka jest najlepsza na pierwszy dzień. Ta zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszła pyszna.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej + 50g
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 120g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 70g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 800g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  6. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
  8. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Joanna

Marzeno tak.

  Załączniki
 
  1. Marzena

Jaki rozmiar blachy? czy to jest ta duża blacha z wyposażenia piekarnika?

  Załączniki
 
  1. Aldona

Super przepis.Ciasto znika w oczach.Pozdrawiam☺

  Załączniki
 
  1. Ania P

Chciałabym się zapytać o tą dużą blachę... Ja mam taką 35/40 cm czy proporcje będą odpowiednie czy jednak muszę powielić? Zaznaczam że u mnie się je wysokie placki a nie cienkie stąd moje pytanko.

  Załączniki
 
  1. Dorota

Z tego przepisu skorzystała moja 10-letnia córka i upiekła pyszną drożdżówkę, a zamiast truskawek były śliwki węgierki - pycha, palce lizać :-) Polecam wszystkim.

  Załączniki
 
  1. Iga

Kochana Joanno,
Twoj przepis robi teraz furure we Frankfurcie. Gotuje swietnie, ale nie piecze - wiec pozyczylam Twoj przepis i... przeszedl wszystkie oczekiwania. Ciasto wyszlo lekkie, ultra-pulchne i przenioslo cala grupe przyjaciol w czasy...

Kochana Joanno,
Twoj przepis robi teraz furure we Frankfurcie. Gotuje swietnie, ale nie piecze - wiec pozyczylam Twoj przepis i... przeszedl wszystkie oczekiwania. Ciasto wyszlo lekkie, ultra-pulchne i przenioslo cala grupe przyjaciol w czasy dziecinstwa, kiedy babcia co sobote piekla a my lizalismy lyzki.
Dodalam skorke cytrynowa do ciasta a zamiast truskawek uzylam sliwek wegierek. Dzieki za swietny prepis, ktory musze tlumaczyc na niemiecki dla calej grupy znajomych pod ciezkim wrazeniem!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ania

Ciasto upiekłam jakieś dwa tygodnie temu. Wychodzi go całkiem sporo, więc polecam na letnie imprezy. Nie ma to jak świeży drożdżak z owocami

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu 250ml :-)

  Załączniki
 
  1. ania

czy szklanka to 200 czy 250ml?

  Załączniki
 
  1. mako

Mój absolutny faworyt wśród ciast drożdżowych ! Puszyste, delikatne,rozpływające się w ustach... mniam Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony