Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
23 Komentarzy

Ciasto drożdżowe z truskawkamiBardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżówka jest najlepsza na pierwszy dzień. Ta zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszła pyszna.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej + 50g
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 120g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 70g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 800g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  6. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
  8. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata Wi · 16 dni temu
    Witam. Czy mogę to ciasto upiec na dwie tury ( podzielić ciasto na dwie porcje) w tortownicy?? bo nie mam na chwilę obecną innej blaszki...? jeżeli tak to jak długo i jaka temperatura?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kk · 2 miesięcy temu
    To ile tego mleka 1 i 1/3 szklanki czy 11/3?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Marzeno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Jaki rozmiar blachy? czy to jest ta duża blacha z wyposażenia piekarnika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aldona · 3 lat temu
    Super przepis.Ciasto znika w oczach.Pozdrawiam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania P · 4 lat temu
    Chciałabym się zapytać o tą dużą blachę... Ja mam taką 35/40 cm czy proporcje będą odpowiednie czy jednak muszę powielić? Zaznaczam że u mnie się je wysokie placki a nie cienkie stąd moje pytanko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    Z tego przepisu skorzystała moja 10-letnia córka i upiekła pyszną drożdżówkę, a zamiast truskawek były śliwki węgierki - pycha, palce lizać :-) Polecam wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iga · 4 lat temu
    Kochana Joanno,
    Twoj przepis robi teraz furure we Frankfurcie. Gotuje swietnie, ale nie piecze - wiec pozyczylam Twoj przepis i... przeszedl wszystkie oczekiwania. Ciasto wyszlo lekkie, ultra-pulchne i przenioslo cala grupe przyjaciol w czasy dziecinstwa, kiedy babcia co sobote piekla a my lizalismy lyzki.
    Dodalam skorke cytrynowa do ciasta a zamiast truskawek uzylam sliwek wegierek. Dzieki za swietny prepis, ktory musze tlumaczyc na niemiecki dla calej grupy znajomych pod ciezkim wrazeniem!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Ciasto upiekłam jakieś dwa tygodnie temu. Wychodzi go całkiem sporo, więc polecam na letnie imprezy. Nie ma to jak świeży drożdżak z owocami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] 250ml :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    czy szklanka to 200 czy 250ml?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mako · 5 lat temu
    Mój absolutny faworyt wśród ciast drożdżowych ! Puszyste, delikatne,rozpływające się w ustach... mniam Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karo · 5 lat temu
    Dzisiaj robiłyśmy z przyjaciółką, bo muszę zanieść na jutro jakieś ciasto do szkoły ;-)

    Na razie nie wolno tykać (no bo w końcu DO SZKOŁY), jednak wygląda i pachnie przepysznie!!!

    Nie wiem tylko dlaczego wyszło nam za dużo kruszonki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Dziękuje za dobry przepis.Zrobiłam i wyszło genialnie.Nim się obejrzałam już nie było.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasha · 6 lat temu
    Potrzebowałam duużo ciast i miałam dużo truskawek - widząc, że to ciasto jest na dużą blachę zaraz przystąpiłam do roboty czyli po północy :-) a teraz wcinamy gorące ciasto z soczystymi truskawkami i cudowną kruszonką. Dałam tylko 1 jajko i dwa żółtka bo więcej nie miałam i jest rewelacyjne - więc chyba nie trzeba się za bardzo przejmować ilością jaj, a raczej ich niemaniem ;-)Dziękuję serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Doti · 6 lat temu
    jako stuprocentowa amatorka, zaskoczyłam sama siebie przepis rewelacyjny!! nie sądziłam, że ogarnę takie ciacho chapeau bas dla autorki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Paulo[/b] jeśli w jakimś przepisie jest napisana "blacha" to mam na myśli tą największą z piekarnika. Ma ona wymiar ok. 30x40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula. · 7 lat temu
    Jakie wymiary powinna mieć forma dla tego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 8 lat temu
    Jaka piękna !!! Jaka apetyczna !!! Cud miód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    i ma kruszonkę.. to najważniejsze:-)

Polub nas na ...

Początek strony