Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

*W przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Kasia

Przepis rewelacyjny! Prosty szybki a efekt przepyszny. Ciasto wyszło lekkie i puszyste. To moje pierwsze ciasto drożdżowe!!

  Załączniki
 
  1. Paulina

Z innego przepisu ciasto wychodziło jakieś takie 'ciężkie', natomiast z Twojego przepisu ciasto wyszło lekkie i puszyste właśnie o to chodziło jedyna różnica - u mnie czas pieczenia to było 1,5 godziny

  Załączniki
 
  1. Monia

Zrobilam i ja i przed chwilka sprobowalam. Jest pyszne a to moje pierwsze ciasto drożdżowe. Przepis zapisalam i od tej pory bede robic to ciasto z różnymi owocami. Dziękuję za przepis ciasto rewelacja! !!!

  Załączniki
 
  1. Anna

Właśnie wyjęłam drożdżówę z piekarnika. Wyszła pyszna

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Darunia

To jest ciasto na dużą blaszkę? czy na 20x20?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Darunia

Patrz punkt 4.

  Załączniki
 
  1. Gosik

Pierwszy raz pieklam ciasto drozdzowe ten prxepis jest super wyszlo piekne i smaczne juz poliwa zniknela bo tak wszystkim smakuje

  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy ciasto przy dawaniu na blachę ma być lejące sie ...? To moja pierwsza drożdżówka ..

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Ciasto jest luźne i klejące. Drożdżowe nie może wyjść lejące

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam,
ciasto super puszyste I szybkie w wykonaniu. Jedynie mozna dodac wiecej cukru jesli robi sie samo ciasto bez owocow.

  Załączniki
 
  1. Irena Michalow

Jestem zachwycona. Zwykle owoce zatapialny mi się w cieście drożdżowym . Nie tym razem. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie . Nie poruszałam owoców mąka , nie musiałam wyrabiać ręka.
Wszystko wyszło super .
Dzięki . Od dzisiaj polubiłam piec...

Jestem zachwycona. Zwykle owoce zatapialny mi się w cieście drożdżowym . Nie tym razem. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie . Nie poruszałam owoców mąka , nie musiałam wyrabiać ręka.
Wszystko wyszło super .
Dzięki . Od dzisiaj polubiłam piec drożdżówkę

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marek

Dziekuje! Po raz pierwszy wyszlo mi ciasto drozdzowe. Cenna informacja jest rozmiar formy do pieczenia.
Zastosowalem sposob uproszczony - wszystkie (oprocz maki) skladniki wymieszalem mikserem, po czym wlalem je do maki. Uzylem suchych drozdzy....

Dziekuje! Po raz pierwszy wyszlo mi ciasto drozdzowe. Cenna informacja jest rozmiar formy do pieczenia.
Zastosowalem sposob uproszczony - wszystkie (oprocz maki) skladniki wymieszalem mikserem, po czym wlalem je do maki. Uzylem suchych drozdzy. Ciasto wyrabialem robotem kuchennym uzywajac "kratki" (20 min., niskie obroty), a nie "haka" - wydaje mi sie, ze ciasto jest zbyt rzadkie do haka.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony