Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Drożdżóweczka jak talala nic dodać nic ująć. Palce lizać. A tak na marginesie czym ja polewacie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 3 lat temu
    Dziwię się negatywnym opinia bo mi wyszedł super a piekę placki raz na rok.Wyrosl jak należy,nie zakalec po prostu idealny .Jedynie co to mało słodki ale to na plus.Zawsze można dodać cukru po swojemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ag · 3 lat temu
    wyszedł zakalec dziękuję pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 3 lat temu
    Troszkę zmodyfikowałam przepis, zamiast 3 jajek dałam dwa oraz 14 g drożdży instant.Super wyrosła i jest przepyszna.Dziekuję za przepis 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Wyszedł super,dziękuje za przepis.😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    To moje pierwsze drozdzowe, przepisy z tej strony nigdy mnie nie zawiodly. Wszystko wyszlo mi jak trzeba. Pieknie wyroslo, nic nie zapadlo sie, zero zakalca. Porcje ciasta rozdzielilam na dwie standardowe keksowki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kala · 4 lat temu
    Straszny ten przepis, żałuję, że nie posłuchałam intuicji i dałam się nabrać. Olej zamiast masła - to już powinno dyskwalifikować na samym początku - okropny posmak. Szukam innego przepisu, nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jona · 4 lat temu
      Olej albo masło, i to be i to be....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kiki · 3 lat temu
      Mi wyszło. Olej jest raczej używany jak nie ma masła w domu, a chce się coś zjeść na JUŻ dobrego/slodkiego. Ja właśnie tak uczyniłam i wyszło smaczne. Wszystkim domownikom też smakowało. Dzięki za.przepis autorki bloga!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ilona · 3 lat temu
      I masło i olej można dodawać do ciasta .Maslo przecież podczas pieczenia się roztopi i jest płynne jak olej.Zawsze używam olej i super wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Wygladalo dobrze nie moglam sie doczekac, ale niestety wyszedl wielki zakalec. Zwykle drozdzowe mi wychodza nie wiem czemu ten nie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      Niestety ale podzielam opinię. Jeszcze w życiu nie wyszedł mi zakalec. A z tego przepisu tak. Ciasto się zapadło. Może dobrym pomysłem jest podział na dwie keksowki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Ciasto zrobione z połowy porcji w okrągłej blaszce. Wyszło cudowne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Przepis jest rewelacyjny, ciasto pięknie wyrosło. Zrobiłam też 'puszysty sernik' z twojego przepisu i rownież był przepyszny. Dodatkowo, przelicznik form niesamowicie ułatwia przeliczenie składnikow, bardzo dziękuję i cieszę się, że znalazłam Twoją stronkę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grześ · 4 lat temu
    Co zrobić aby cisto nie zapadło się?Czy zapadanie się ciasta wynika z faktu, ze „przeciągam” je w blaszce? Jeśli dobrze się domyślam, to jak powinno się je wylewać z miało do foremki? Dziękuje za wskazówki :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To ciasto jest delikatne i często pod ciężarem owoców się w różnych miejscach zapada. Spróbuj dać mniej owoców.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Właśnie sie piecze. Wyroslo cudnie. Wyglada pysznie ale jeszcze 25 minut pieczenia. (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Nie wiem co sie stalo ale ciasto zapadło sie bardzo na środku. Tylko rant wyrósł. Wszystko robilam wg przepisu. Sliwki pokroilam i odsaczylam w reczniki papierowe. Rozlozylam podobnie jak na zdjeciu. Zaczyn, a pozniej surowe ciasto bardzo ladnie wyrosly, a po 20 minutach w piekarniku zaczela "sie dziać" katastrofa 😪
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    zaczyn zrobić od razu z pół litra mleka??? dziwnie trochę - czy czegoś nie zrozumiałam?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, z całości, ale można zrobić z mniejszej ilości i potem dodać resztę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 4 lat temu
    To już chyba 6 raz jak piekę to ciacho. Jest mega pyszne, mega sprężyste, i cudowne nawet po kilku dniach. Jak porównałem moje ciasto z tym z thermomixa to moja kuzynka która używa i sprzedaje thermomixa przyznała że nigdy takie nie będzie z automatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Witam mam pytanie o owoce do ciasta: jak zrobić żeby się takie ciasto upiekło🙈 pytanie może glupie ale ile razy bym nie piekła ciasta z truskawkami rabarbarem śliwkami itp zawsze jest surowe/mokre/owoce opadają😭😔 jeszcze ani razu mi się nie udało takie ciasto😔 jest sezon na truskawki i chciałabym upiec i nie zmarnowac składników. Z góry dziękuję za odp.😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 4 lat temu
      Za duzo owocow, moze za slabo odsaczonych z np wody, za krotki czas na wyrosniecie ciasta - to byly moje bledy na poczatku :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 4 lat temu
        możesz owoce obsypać mąką ziemniaczana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 4 lat temu
    Drożdżówka wyszła bardzo ładnie, jest lekka i ma miękką konsystencję. Ciasto piekłem w Tajlandii, i bardzo ładnie mi wyrosło, nawet przy większej blaszce. Jako owoce dodałem borówki amerykańskie. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Wyszło świetne! Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jerzy Sulikowski · 4 lat temu
    Aga kruszy kopie o rzecz oczywistą. Przepis na ciasto drożdżowe musi być szczegółowy, ponieważ czytają go nie tylko śmigłe rydze, ale także początkujący miłośnicy domowych wypieków. A ten przepis akurat nie jest dokładny, co nie zmienia mojego dobrego o nim zdania. BTW: czy Aga wie co to jest kindersztuba? Czy przeprosi Gosię za swój wpis? Greets.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    Rewelacja