Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Smacznego.
*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr ·
3 lat temu
Drożdżóweczka jak talala nic dodać nic ująć. Palce lizać. A tak na marginesie czym ja polewacie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
3 lat temu
Dziwię się negatywnym opinia bo mi wyszedł super a piekę placki raz na rok.Wyrosl jak należy,nie zakalec po prostu idealny .Jedynie co to mało słodki ale to na plus.Zawsze można dodać cukru po swojemu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ag·
3 lat temu
wyszedł zakalec dziękuję pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
3 lat temu
Troszkę zmodyfikowałam przepis, zamiast 3 jajek dałam dwa oraz 14 g drożdży instant.Super wyrosła i jest przepyszna.Dziekuję za przepis 🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
3 lat temu
Wyszedł super,dziękuje za przepis.😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
To moje pierwsze drozdzowe, przepisy z tej strony nigdy mnie nie zawiodly. Wszystko wyszlo mi jak trzeba. Pieknie wyroslo, nic nie zapadlo sie, zero zakalca. Porcje ciasta rozdzielilam na dwie standardowe keksowki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kala·
4 lat temu
Straszny ten przepis, żałuję, że nie posłuchałam intuicji i dałam się nabrać. Olej zamiast masła - to już powinno dyskwalifikować na samym początku - okropny posmak. Szukam innego przepisu, nie polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jona·
4 lat temu
Olej albo masło, i to be i to be....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kiki·
3 lat temu
Mi wyszło. Olej jest raczej używany jak nie ma masła w domu, a chce się coś zjeść na JUŻ dobrego/slodkiego. Ja właśnie tak uczyniłam i wyszło smaczne. Wszystkim domownikom też smakowało. Dzięki za.przepis autorki bloga!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
3 lat temu
I masło i olej można dodawać do ciasta .Maslo przecież podczas pieczenia się roztopi i jest płynne jak olej.Zawsze używam olej i super wychodzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
4 lat temu
Wygladalo dobrze nie moglam sie doczekac, ale niestety wyszedl wielki zakalec. Zwykle drozdzowe mi wychodza nie wiem czemu ten nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Niestety ale podzielam opinię. Jeszcze w życiu nie wyszedł mi zakalec. A z tego przepisu tak. Ciasto się zapadło. Może dobrym pomysłem jest podział na dwie keksowki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
4 lat temu
Ciasto zrobione z połowy porcji w okrągłej blaszce. Wyszło cudowne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
Przepis jest rewelacyjny, ciasto pięknie wyrosło. Zrobiłam też 'puszysty sernik' z twojego przepisu i rownież był przepyszny. Dodatkowo, przelicznik form niesamowicie ułatwia przeliczenie składnikow, bardzo dziękuję i cieszę się, że znalazłam Twoją stronkę!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grześ·
4 lat temu
Co zrobić aby cisto nie zapadło się?Czy zapadanie się ciasta wynika z faktu, ze „przeciągam” je w blaszce? Jeśli dobrze się domyślam, to jak powinno się je wylewać z miało do foremki? Dziękuje za wskazówki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
To ciasto jest delikatne i często pod ciężarem owoców się w różnych miejscach zapada. Spróbuj dać mniej owoców.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
4 lat temu
Właśnie sie piecze. Wyroslo cudnie. Wyglada pysznie ale jeszcze 25 minut pieczenia. (wm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Nie wiem co sie stalo ale ciasto zapadło sie bardzo na środku. Tylko rant wyrósł. Wszystko robilam wg przepisu. Sliwki pokroilam i odsaczylam w reczniki papierowe. Rozlozylam podobnie jak na zdjeciu. Zaczyn, a pozniej surowe ciasto bardzo ladnie wyrosly, a po 20 minutach w piekarniku zaczela "sie dziać" katastrofa 😪
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
zaczyn zrobić od razu z pół litra mleka??? dziwnie trochę - czy czegoś nie zrozumiałam?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, z całości, ale można zrobić z mniejszej ilości i potem dodać resztę ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
4 lat temu
To już chyba 6 raz jak piekę to ciacho. Jest mega pyszne, mega sprężyste, i cudowne nawet po kilku dniach. Jak porównałem moje ciasto z tym z thermomixa to moja kuzynka która używa i sprzedaje thermomixa przyznała że nigdy takie nie będzie z automatu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
4 lat temu
Witam mam pytanie o owoce do ciasta: jak zrobić żeby się takie ciasto upiekło🙈 pytanie może glupie ale ile razy bym nie piekła ciasta z truskawkami rabarbarem śliwkami itp zawsze jest surowe/mokre/owoce opadają😭😔 jeszcze ani razu mi się nie udało takie ciasto😔 jest sezon na truskawki i chciałabym upiec i nie zmarnowac składników. Z góry dziękuję za odp.😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Za duzo owocow, moze za slabo odsaczonych z np wody, za krotki czas na wyrosniecie ciasta - to byly moje bledy na poczatku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
możesz owoce obsypać mąką ziemniaczana
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
4 lat temu
Drożdżówka wyszła bardzo ładnie, jest lekka i ma miękką konsystencję. Ciasto piekłem w Tajlandii, i bardzo ładnie mi wyrosło, nawet przy większej blaszce. Jako owoce dodałem borówki amerykańskie. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Wyszło świetne! Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jerzy Sulikowski·
4 lat temu
Aga kruszy kopie o rzecz oczywistą. Przepis na ciasto drożdżowe musi być szczegółowy, ponieważ czytają go nie tylko śmigłe rydze, ale także początkujący miłośnicy domowych wypieków. A ten przepis akurat nie jest dokładny, co nie zmienia mojego dobrego o nim zdania. BTW: czy Aga wie co to jest kindersztuba? Czy przeprosi Gosię za swój wpis? Greets.