Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
45 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ALINA · 15 dni temu
    super wyszło pierwszy raz i SUPER ;-) mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 19 dni temu
    Zrobiłam....przepis tak prosty że nawet ja jako bojazliwa drożdży zrobiłam to...A wierzcie mi ja piec nie potrafię....I...wyszło mega pyszne ciasto ...moi krytycy kulinarni tylko powiedzieli że mało cukru....Ale dla mnie mega jak na pierwszy raz...serdecznie dziękuję za ten przepis...ps. I nie wyszło gumiaste A zrobiłam w jeden dzień aż trzy...z śliwkami i jabłkiem...polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malwina Broka · 22 dni temu
    Rewelacja przepyszne ciasto zjedyne które mogę jeść z cukrzycą po prostu rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Suzy Stalenka · 1 miesięcy temu
    Wypróbowałam i polecam Nie lubię jedynie wyrabiać ciasta drożdżowego i Rzadko robię. Chyba czas pomyśleć o zakupie robota wielofunkcyjnego (może kenwood), który wykona najgorszą pracę za mnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 2 miesięcy temu
    Ciasto wyrasta mi pięknie, wszystkim smakuje ;).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    buba · 4 miesięcy temu
    Dzieki śliczne za spoko przepis! Pierwszy raz robiłam i wyszło pysznie (więc dla początkującego też nic trudnego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 miesięcy temu
    Wszystko wyszlo ok,i rozczyn i wyrosniecie ciasta a na koniec opadl i jest gliniaste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Leszek · 7 miesięcy temu
    Dla laika niedokładny opis.To co jest oczywiste dla mistrza, dla początkującego, niekoniecznie Np. W którym momencie dodajemy i mieszamy zaczyn, czy piekarnik ma miec 180 st. Czy od 0.....Itd.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników. (Jak podane w puncie 2). Piekarnik ma mieć 180st. "piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C"- jeśli nagrzany to nie może być 0, tylko do podanej temperatury. Ja wiem, że nie wszystko jest proste na początku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 7 miesięcy temu
    Upiekłem z samego rana wyszło przepyszne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karlik · 7 miesięcy temu
    Przepis prosty a drożdżówka pychotka polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 miesięcy temu
    Upiekłam dzisiaj po raz pierwszy i wyszlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 miesięcy temu
    Czy zamiast owoców mogę dodać mus jabłkowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aaa · 8 miesięcy temu
    Mam mrożone maliny czy mogę dać j zamiast świeżych owocow
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ekin · 8 miesięcy temu
      Piekłam to ciasto już kilka razy zawsze dodaje mrożone maliny albo borówki. Wychodzi przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 8 miesięcy temu
    Jeżeli robię z suchych drożdży mleko mam wlać bezpośrednio do miski z innymi składnikami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Doris · 9 miesięcy temu
    Wyszło,, gliniaste "niestety
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwester · 9 miesięcy temu
    Super ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiesława Garbacz · 10 miesięcy temu
    rozczyn super, ciasto super wyrosło - nie opadło, smak-super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mysza · 1 lat temu
    6 łyżek oleju.....ile to masła ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sylvia · 1 lat temu
      Ja na taką ilość mąki proponuję pół kostki masła roztopionego o temperaturze pokojowej. Ciasto będzie miało wtedy przyjemny smak i łatwo się wyrobi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Nie rozumiem.
    Rozczyn wyszedł super
    ciasto po dokończeniu tez wyszło super podwoiło swoją objętość
    pieklam z plastrami jabłek ale bardzo mało ich było także nie były za ciezkie...
    w piekarniku urosło ponad blachę. A po wyjęciu oklapło i zrobił się środkiem zakalec tylko brzegi są fajne:/ co było przyczyna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Wojciech · 7 miesięcy temu
      Przyczyną może być prosta bo niema w przepisie ale to chyba oczywiste że pieczemy bez termoobiegu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sylvia · 1 lat temu
      Przyczyn mogło być kilka między innymi nie świeże drożdże, zbyt szybkie ostudzenie ciasta po pieczeniu lub zbyt długie dojrzewanie ciasta po połączeniu wszystkich składników.

Polub nas na ...

Początek strony