Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

*W przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mysza · 27 dni temu
    6 łyżek oleju.....ile to masła ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sylvia · 24 dni temu
      Ja na taką ilość mąki proponuję pół kostki masła roztopionego o temperaturze pokojowej. Ciasto będzie miało wtedy przyjemny smak i łatwo się wyrobi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Nie rozumiem.
    Rozczyn wyszedł super
    ciasto po dokończeniu tez wyszło super podwoiło swoją objętość
    pieklam z plastrami jabłek ale bardzo mało ich było także nie były za ciezkie...
    w piekarniku urosło ponad blachę. A po wyjęciu oklapło i zrobił się środkiem zakalec tylko brzegi są fajne:/ co było przyczyna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sylvia · 24 dni temu
      Przyczyn mogło być kilka między innymi nie świeże drożdże, zbyt szybkie ostudzenie ciasta po pieczeniu lub zbyt długie dojrzewanie ciasta po połączeniu wszystkich składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Mi niestety wyszło "gumowate", ktoś ma pomysł dlaczego? zrobiłam zgodnie z przepisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin Swiderski · 2 miesięcy temu
    2 raz zrobiłem ale to jest ze śliwkami wyszło przepysznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 2 miesięcy temu
    I znowu upieklem przepyszne ciasto
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Weronika · 2 miesięcy temu
      Wow Marcin pięknie Ci wyszło Moje już w piekarniku, ciekawe czy się uda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 3 miesięcy temu
    Robiłem pierwszy raz i wyszło pyszne, wysokie na około 13 cm. Polecam wszystkim początkującym cukiernikom
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elmirka · 3 miesięcy temu
    Zachęcona dobrymi komentarzami postanowiłam wypróbować Twój przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 7 miesięcy temu
    Ciasto z tego przepisu udaje się zawsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 9 miesięcy temu
    Witaj. Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło pyszne. Robiłam pierwszy raz. A to moje początki w kuchni. Jestem w szoku, ze mi się udało. Agata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Witam. A czy można dodać opròcz owocòw budyń?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kasiu, myślę, że możesz dodać budyń, ale robiąc cienką warstwę lub małe kleksy. Tak jak napisałam we wstępie to ciasto jest delikatne i nie uniesie za dużego ciężaru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 1 lat temu
    Przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Przepis rewelacyjny! Prosty szybki a efekt przepyszny. Ciasto wyszło lekkie i puszyste. To moje pierwsze ciasto drożdżowe!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Z innego przepisu ciasto wychodziło jakieś takie 'ciężkie', natomiast z Twojego przepisu ciasto wyszło lekkie i puszyste właśnie o to chodziło jedyna różnica - u mnie czas pieczenia to było 1,5 godziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 1 lat temu
    Zrobilam i ja i przed chwilka sprobowalam. Jest pyszne a to moje pierwsze ciasto drożdżowe. Przepis zapisalam i od tej pory bede robic to ciasto z różnymi owocami. Dziękuję za przepis ciasto rewelacja! !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Właśnie wyjęłam drożdżówę z piekarnika. Wyszła pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Darunia · 1 lat temu
    To jest ciasto na dużą blaszkę? czy na 20x20?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosik · 1 lat temu
    Pierwszy raz pieklam ciasto drozdzowe ten prxepis jest super wyszlo piekne i smaczne juz poliwa zniknela bo tak wszystkim smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Czy ciasto przy dawaniu na blachę ma być lejące sie ...? To moja pierwsza drożdżówka ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Witam,
    ciasto super puszyste I szybkie w wykonaniu. Jedynie mozna dodac wiecej cukru jesli robi sie samo ciasto bez owocow.

Polub nas na ...

Początek strony