Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

*W przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 2 miesięcy temu
    Ciasto z tego przepisu udaje się zawsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 miesięcy temu
    Witaj. Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło pyszne. Robiłam pierwszy raz. A to moje początki w kuchni. Jestem w szoku, ze mi się udało. Agata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 9 miesięcy temu
    Witam. A czy można dodać opròcz owocòw budyń?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Kasiu, myślę, że możesz dodać budyń, ale robiąc cienką warstwę lub małe kleksy. Tak jak napisałam we wstępie to ciasto jest delikatne i nie uniesie za dużego ciężaru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 9 miesięcy temu
    Przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 9 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 10 miesięcy temu
    Przepis rewelacyjny! Prosty szybki a efekt przepyszny. Ciasto wyszło lekkie i puszyste. To moje pierwsze ciasto drożdżowe!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Z innego przepisu ciasto wychodziło jakieś takie 'ciężkie', natomiast z Twojego przepisu ciasto wyszło lekkie i puszyste właśnie o to chodziło jedyna różnica - u mnie czas pieczenia to było 1,5 godziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 1 lat temu
    Zrobilam i ja i przed chwilka sprobowalam. Jest pyszne a to moje pierwsze ciasto drożdżowe. Przepis zapisalam i od tej pory bede robic to ciasto z różnymi owocami. Dziękuję za przepis ciasto rewelacja! !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Właśnie wyjęłam drożdżówę z piekarnika. Wyszła pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Darunia · 1 lat temu
    To jest ciasto na dużą blaszkę? czy na 20x20?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosik · 1 lat temu
    Pierwszy raz pieklam ciasto drozdzowe ten prxepis jest super wyszlo piekne i smaczne juz poliwa zniknela bo tak wszystkim smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 lat temu
    Czy ciasto przy dawaniu na blachę ma być lejące sie ...? To moja pierwsza drożdżówka ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Witam,
    ciasto super puszyste I szybkie w wykonaniu. Jedynie mozna dodac wiecej cukru jesli robi sie samo ciasto bez owocow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Irena Michalow · 1 lat temu
    Jestem zachwycona. Zwykle owoce zatapialny mi się w cieście drożdżowym . Nie tym razem. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie . Nie poruszałam owoców mąka , nie musiałam wyrabiać ręka.
    Wszystko wyszło super .
    Dzięki . Od dzisiaj polubiłam piec drożdżówkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek · 1 lat temu
    Dziekuje! Po raz pierwszy wyszlo mi ciasto drozdzowe. Cenna informacja jest rozmiar formy do pieczenia.
    Zastosowalem sposob uproszczony - wszystkie (oprocz maki) skladniki wymieszalem mikserem, po czym wlalem je do maki. Uzylem suchych drozdzy. Ciasto wyrabialem robotem kuchennym uzywajac "kratki" (20 min., niskie obroty), a nie "haka" - wydaje mi sie, ze ciasto jest zbyt rzadkie do haka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adrian · 2 lat temu
    właśnie wyjąłem z piekarnika udało się!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Czy z rabarbarem też można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wanda · 2 lat temu
    czy ciasto po wyłozeniu na blache i daniu wrozonych sliwek ma jeszcze ruszyc sie na blasze czy dac prosto do piekarnika nagrzanego do 180 s?t Z góry dziękuję za pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz zostawić jeszcze na ok. 30 minut do podrośnięcia, ale niekoniecznie. Może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 2 lat temu
    REWELACYJNY PRZEPIS.CIASTO PUSZYSTE I BARDZO SMACZNE. POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Super ciasto
    Bardzo smaczne i nie wymaga wiele pracy.
    Robiłam inne ciasto drożdżowe ,ale tamto wymagało wiele pracy i więcej składników a przede wszystkim masła

Polub nas na ...

Początek strony