Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
65 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gumi-jagoda · 1 dni temu
    Pieklam 3 dni temu z połowy porcji, wyszło super!! Już go nie ma a było bardzo smaczne. Tylko trochę więcej cukru i aromatu dam następnym razem. Polecam
    Innego zdjęcia niestety nie mam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arturo · 3 dni temu
    Piekłem dziś truskawka i borówki. Jeszcze nie wiem jak smakuje bo sie studzi. Ale napewno 50 min to za mało. Wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 dni temu
    Piekłam chyba 10 albo więcej razy nigdy nie wyszło, nie wierzę to pozytywne opinie, coś jest nie tak z tym przepisem. Szkoda produktów. Nie korzystajcie z tego przepisu , fatalny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anka · 3 dni temu
      Po kij piec dziesiąty raz, skoro dziewięć razy nie wyszło? o_o
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 3 dni temu
      Nie prawda , piekłam to ciasto 2 razy i wyszło super. Właśnie w tej chwili piekę to ciasto , tym razem z jabłkiem na wierzchu. Poprzednio robiłam jedno z z jagodami /mrożone/ drugie z dżemem truskawkowym. Oba były pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina Pasisz · 4 dni temu
    Moje ciacho dzięki za fajny prosty przepis i smacznego :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 dni temu
    Nie miałam owoców, dałam dżem truskawkowy, ale ciasto wyszło super, do tego ciepłe mleczko, super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mmm · 7 dni temu
    Świetny przepis, zrobiłam z mrożonymi malinami, dodałam więcej cukru - wreszcie znalazłam idealne drożdżowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 9 dni temu
    Owoce leśne z mrożonek bez truskawek. Polecam wyrobić ciasto w maszynie do chleba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Tomasik · 17 dni temu
    Tort również dobry. Jak na pierwszy raz to chyba ladny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Tomasik · 17 dni temu
    Bardzo dobre wyszło jest lekkie i puszyste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 17 dni temu
    Ciacho bardzo dobre puszyste szybko się robi ja dodałam łyżkę cukru więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 17 dni temu
    Moje pierwsze ciasto drożdżowe. Pycha. Z jagodami..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 18 dni temu
    Nie wiem czy mi wyjdzie... Czekam jeszcze. To już moje trzecie podejście do drożdżowego ciasta. Dwa poprzednie wylądowały niestety w śmietniku... Ale się uparłam, bo to moje ukochane ciasto z dzieciństwa, które często piekła moja babcia. Nie umiała żadnego innego, tylko drożdżowe. Było takie pyszne, lekkie i pachniało nim w całym domu... A ja umiem wszystkie inne, tylko nie to. Dam znać, czy wyszło.
    Ale już teraz dziękuję za ten jasny i klarowny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia Sujecka · 1 miesięcy temu
    Chciałabym olej zastąpić masłem. Ile powinnam go użyć, żeby nie zepsuć ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 1 miesięcy temu
    Przede wszystkim to dołączam się do podziękowań za wspaniały przepis, który jest równocześnie napisany przejrzyście i zrozumiale dla nowicjusza.
    Drożdżówka z tego przepisu to drugie ciasto które upiekłem w życiu, i pomimo rodzinnych legend, że ten rodzaj ciasta wymaga umiejętności i doświadczenia, zadanie wykonałem ponoć super Na koniec moje spostrzeżenie, że przepis na kruszonkę jest chyba trochę za tłusty (po konsultacjach i analizie innych przepisów), a poza tym kompletnie zawaliłem robiąc wielką kluchę, bo stwierdzenie "zagnieść" było dla mnie jednoznaczne Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystek · 3 miesięcy temu
    Przepis rewelacyjny. Piekłem ciasto bez dodatków czyli tzw. "chlebek" posmarowany od góry białkiem. Jak na mój debiut to jestem pod wrażeniem moich ukrytych talentów Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 miesięcy temu
    Niestety mnie też wyszedł zakalec. Do tego kruszonka się sypie (nie trzyma się ciasta) pomimo dokładnego odmierzenia składników. Czy mogę prosić o podpowiedź jaki może być powód tej porażki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 4 miesięcy temu
    Super przepis-najlepszy z tych ,które do tej pory wykorzystywałam-polecam,pozdrawiam-Grazia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivo Dosh · 4 miesięcy temu
    Przepis doskonały. Często piekę to ciasto. Zwykle bez owoców. Daję mniej cukru. Wychodzi wysokie i puszyste. (Mąka Basia 405). Cukrzykom nie szkodzi. Sprawdziłem. Trzeba tylko zachować umiar w jedzeniu.

Polub nas na ...

Początek strony