Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).

2

3

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 13 dni temu
    Przepyszne ciasto. Najlepsze drożdżowe jakie dotąd zrobiłam. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 2 miesięcy temu
    Super! Takie jak mama robiła.
    Według tego przepisu robię drugi raz więc serdecznie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Ciasto wyszło puszyste i rzeczywiście bardzo smaczne. Przepis prosty, a efekt wyśmienity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia mzk · 4 lat temu
    mam tylko drożdże suszone, ile powinnam ich rozrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joasik · 4 lat temu
    Mnie tez udala sie ta drozdzowka ze sliwkami pychotka pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Świetny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis. Drożdżówka wyszła pyszna, no i pięknie wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek jadłam, super przepis trafił już do moich ulubionych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWELINA · 5 lat temu
    A czy zamiast śliwek mogą być maliny? Kiedyś jadłam coś podobnego, a malin mam teraz aż za dużo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 5 lat temu
    Moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nieja · 5 lat temu
    Właśnie zajadamy pierwszy kawałek wyjęty z pieca. PYSZNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    A czy do takich ciast nadają się tylko węgierki? Z żółtymi śliwkami ciasto też wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Zamierzam zrobić to ciasto, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jakie powinny być wymiary blachy by ciasto z takich proporcji składników nie wyszło ani za grube ani za cienkie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 18 dni temu
      Użyłam tej płaskiej blachy z piekarnika. Blachy mogą się od siebie różnic lekko wymiarem w zależności od piekarnika. Ma ona ok. 30x 40cm, mierząc środek blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zaneta · 5 lat temu
    chcialabym sprobolwac upiec:) mam sliwki w cukrze taka mamalyga.. czy one tez sie nadadza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 18 dni temu
      Jeśli piszesz, że mamałyga, to obawiam się, że śliwki nawet po odsączeniu z soku będą mocno mokre, a takie namoczą ciasto. Raczej się nie nadadzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paula · 5 lat temu
    Witam, Czy śliwki mogą być mrożone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 18 dni temu
      Tak, ale rozmrożone i dobrze odsączone z soku. Polecam również posypać lekko ciasto np. bułką tartą, aby nie namokło mocno od śliwek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia Ch · 5 lat temu
    hej parę dni temu zrobiłam i wyszło pysznie dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 5 lat temu
    witam mam pytanie czy żółtko od białka oddziela pani bo nie którzy to robią i jeszcze jedno czy zamiast masła czy może być jakaś margaryna kasia lub inna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Ciasto pyszne jez tez z powidlami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuba · 5 lat temu
    bardzo pyszne

Polub nas na ...

Początek strony