Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto drozdzowe ze sliwkami

Jest to przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Upiekłam go na „styl” niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi) , gdzie ciasto rozkładane jest cienko na dużej blasze (tak jak pizza), a śliwki krojone są na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze ;).
Najsmaczniejsze jest świeże ciasto z kleksem bitej śmietany.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 90g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))

02

  1. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd zachodzi na drugi).

03

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto drozdzowe ze sliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (62)

  1. Kasia mzk

mam tylko drożdże suszone, ile powinnam ich rozrobić?

  Załączniki
 
  1. joasik

:lol: mnie tez udaala sie ta drozdzowka ze sliwkami pychotka pozdrawiam :-)

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Świetny przepis. Dziękuję

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Dziękuję za przepis. Drożdżówka wyszła pyszna, no i pięknie wygląda.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie...

Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek jadłam, super przepis trafił już do moich ulubionych

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Ewelino mogą być również maliny.

  Załączniki
 
  1. EWELINA

A czy zamiast śliwek mogą być maliny? Kiedyś jadłam coś podobnego, a malin mam teraz aż za dużo

  Załączniki
 
  1. Atlanta

Moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne. Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. nieja

Właśnie zajadamy pierwszy kawałek wyjęty z pieca. PYSZNE!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko tak, mogą być również inne śliwki.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony