Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
64 Komentarzy

ciasto drozdzowe ze sliwkami

Jest to przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Upiekłam go na „styl” niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi) , gdzie ciasto rozkładane jest cienko na dużej blasze (tak jak pizza), a śliwki krojone są na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze ;).
Najsmaczniejsze jest świeże ciasto z kleksem bitej śmietany.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 90g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))

02

  1. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd zachodzi na drugi).

03

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto drozdzowe ze sliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 29 dni temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Ciasto wyszło puszyste i rzeczywiście bardzo smaczne. Przepis prosty, a efekt wyśmienity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia mzk · 3 lat temu
    mam tylko drożdże suszone, ile powinnam ich rozrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joasik · 3 lat temu
    :lol: mnie tez udaala sie ta drozdzowka ze sliwkami pychotka pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Świetny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Dziękuję za przepis. Drożdżówka wyszła pyszna, no i pięknie wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek jadłam, super przepis trafił już do moich ulubionych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ewelino[/b] mogą być również maliny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWELINA · 4 lat temu
    A czy zamiast śliwek mogą być maliny? Kiedyś jadłam coś podobnego, a malin mam teraz aż za dużo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    Moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nieja · 4 lat temu
    Właśnie zajadamy pierwszy kawałek wyjęty z pieca. PYSZNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak, mogą być również inne śliwki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    A czy do takich ciast nadają się tylko węgierki? Z żółtymi śliwkami ciasto też wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] użyłam tej płaskiej blachy z piekarnika. Blachy mogą się od siebie różnic lekko wymiarem w zależności od piekarnika. Ma ona ok. 30x 40cm, mierząc środek blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Zamierzam zrobić to ciasto, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jakie powinny być wymiary blachy by ciasto z takich proporcji składników nie wyszło ani za grube ani za cienkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Żaneto[/b] jeśli piszesz, że mamałyga, to obawiam się, że śliwki nawet po odsączeniu z soku będą mocno mokre, a takie namoczą ciasto. Raczej się nie nadadzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zaneta · 4 lat temu
    chcialabym sprobolwac upiec:) mam sliwki w cukrze taka mamalyga.. czy one tez sie nadadza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Paulo[/b] tak, ale rozmrożone i dobrze odsączone z soku. Polecam również posypać lekko ciasto np. bułką tartą, aby nie namokło mocno od śliwek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paula · 4 lat temu
    Witam,
    Czy śliwki mogą być mrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia Ch · 4 lat temu
    hej parę dni temu zrobiłam i wyszło pysznie
    dzięki za przepis :-)

Polub nas na ...

Początek strony