Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.

Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu. 

Składniki:
Spód:

  • 100g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
  • 50g migdałów w płatkach
  • 250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*

Warstwa jogurtowa:

  • 300g jogurtu greckiego
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 20g migdałów w płatkach
  • 20g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
  • 50g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 300g (lub inne owoce sezonowe)
  • galaretka (u mnie truskawkowa)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód ciasta. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę ugnieść i wyrównać w formie. Wstawić do lodówki.
  2. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek (lub rąk) zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
  5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretką zalać truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.

Smacznego. 

W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że płatki kukurydziane i czekolada nie zawierają glutenu. Należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku słodu jęczmiennego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (30)

  1. Marzena

Witam, ciasto bardzo pyszne, ale ciężko się kroi, twrdy spod. Czy można dodać coś do czekolady aby tak nie twardniala?
?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marzena

Myślę, że można by było dodać 10g masła i 10g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%. Wszytko razem roztopić w kąpieli wodnej.

  Załączniki
 
  1. Irenka

Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..? a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej...

Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..? a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej czekolady, a i więcej żelatyny też nie zaszkodzi dać, bo robiłam na szybko z rana i słabo stężało.Ogólnie pyszota!!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Lucyno jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej znajdziesz w tym artykule:
Kliknij na ten link
Do roztopionej czekolady należy dodać płatki kukurydziane i migdały w płatkach. Wymieszać i wyłożyć do formy.

  Załączniki
 
  1. Lucyna

Witam
Bardzo mi się podoba wykonanie tego ciasta ale nie bardzo rozumiem wykonanie spodu jak dokładnie to ma byc. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jego zrobienia?

  Załączniki
 
  1. Maja

Ciasto super, polecamSpód rzeczywiście twardy i ciężko się kroi, ale wystarczy trochę siły i dobry nóż. Ja zamiast truskawek użyłam borówek i galaretki z owoców leśnych-pycha!

  Załączniki
 
  1. Kokosanka

Zrobiłam. REWELACJA! Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.

  Załączniki
 
  1. Ola

Nie wiem dlaczego, ale ciasto mi nie stężało. Nie da sie go pokroic, jest niezastygniete. Ktos mi powie dlaczego ? Zelatyny dodalam zgodnie z przepisem

  Załączniki
 
  1. Joasia

Jutro przyjeżdża teściowa...zgadnijcie jakie robię ciacho?!;P Po raz kolejny...UWIELBIAM!

  Załączniki
 
  1. Karolina

Ok. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino mieszasz wszystkie składniki na spód: roztopioną czekoladę+ corn flakes+ migdały w płatkach.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony