Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
26 Komentarzy
Tort Sachera

Klasyczny Sachertorte (tort Sachera), czyli tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, a znany jest na całym świecie. Istnieje bardzo wiele przepisów na ten tort. Wypróbowałam wiele z nich, jadłam też ten tort w różnych kawiarniach na Bawarii, aż w końcu stworzyłam własny przepis, który najbardziej mi odpowiada.

Tort Sachera jest ogólnie smaczny, jeśli ktoś lubi takie proste torty. Konfitura morelowa idealnie pasuje do ciasta czekoladowego, choć szczerze mówiąc, używałam różnych dżemów do jego przełożenia, jeśli akurat morelowego nie miałam. Tort jest bardzo prosty w budowie. To ciasto czekoladowe przełożone i obłożone konfiturą morelową oraz pokryte polewą czekoladową. Polewa czekoladowa z tego przepisu szczególnie mi się podoba. Ma idealną konsystencję, dobrze rozprowadza się na torcie i łatwo się ją kroić.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 140 g masła (lub margaryny)
  • 180 g czekolady gorzkiej (ok. 50%)
  • 8 jajek (rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 190 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 180 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 50 g masła

Pozostałe:

  • ok. 350 g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej
  • rum (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. 50 g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażarki.
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok.
  7. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia.
  8. Wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka. (Dodają pianę w 3 porcjach, czyli najpierw 1/3 białek, potem połowę pozostałych białek i na końcu resztę).
  9. Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
  10. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną do góry dnem. (Ciasto wyrasta do góry. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto).
  11. Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  12. Konfiturę podgrzać, mieszając, aby zrobiła się bardziej płynna.
  13. Dolny blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury, smarując górę tortu i boki. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
  14. Przygotować polewę czekoladową. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. (Żelatynę w listkach wyciągnąć z wody. Żelatyna w proszku napęczniała w podanej ilości wody i taką dodajemy do czekolady). Zamrożone masło pokroić na małe kawałki i dodać do polewy. Wymieszać trzepaczką, aż do jego rozpuszczenia.
  15. Polewę odstawić na bok lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody, aby lekko zgęstniała. Mieszać od czasu do czasu. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu i rozprowadzić ją na bokach.
  16. Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny lub na całą noc.

Kuchnia:

Austriacka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort Sachera Tort Sachera Tort Sachera

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sathe · 3 lat temu
    Tort wyszedł bardzo dobry... Wierzchnia warstwa zamieniła się w czekoladową bezę, była lekka i chrupiąca. Nie mam pojęcia dlaczego tak wyszło, ale nie narzekaliśmy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 4 lat temu
    Deser dla mojego księcia się udał! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    Witam polewa czekoladowa wygląda obłednie i chcę taką przygotować tylko mam pytanie czy tort może być na biszkopcie i przełożony bitą śmietaną?Zastanawia mnie również możliwość ozdobienia takiego tortu literkami z masy cukrowej i tu pojawia sie pytanie czy nic sie nie bedzię działo z polewą i literkami z masy cukrowej jeśli będą sie stykać?Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 5 lat temu
    Tort zrobiłam na urodziny męża a był fantastyczny.. 8) poleva naprawde super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 5 lat temu
    Chcialam prosic Pania o rade odnosnie polewy do tortu.Planuje na 30te urodziny meza zrobic tort w ksztalcie opony z felga.Zdjec wszedzie jest mnostwo,natomiast nigdzie nie umie znalezc czegos konkretnego,na temat pokrycia takiego tortu.Czy Pani zdaniem lepsza bylaby polewa z tortu sachera czy marcepanowa lub cukrowa z dodatkiem kakao?
    Z gory dziekuje

    Iwona
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Opona z felgą powinna być w kolorze czarno- białym. Najlepszy byłby tutaj czarny i biały lukier plastyczny lub biały zabarwiony czarnym barwnikiem spożywczym. Jeśli chcesz barwić kakao to lukier plastyczny odpada i do wyboru pozostaje polewa lub masa marcepanowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Tort smakuje wyśmienicie. Jest prawdziwie czekoladowy. Bardzo pasuje przełożenie konfiturą morelową i przystrojenie owocami leśnymi(maliny, jeżyny) i bitą śmietaną. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 5 lat temu
    Witam. Przywiozłem oryginalny tort z Wiednia i postanowiłem zrobić ten z przepisu żeby porównać. Ciasto wyszło porównywalne (dla niektórych nawet lepsze) natomiast polewa wyszła mi fatalna. I w smaku i w wyglądzie. Chyba coś ze śmietaną było nie w porządku. Może za mało żelatyny? Oryginalna polewa jest BARDZO słodka i dużo "twardsza". U mnie nie była gładka, wyszła niesłodka i tłusta. Zupełnie inna niż Twoja ze zdjęć. Oryginalny tort miał również marmoladę na bokach. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 5 lat temu
    Właśnie otwarłem przesyłkę z Wiednia z oryginalnym tortem. Mimo północy zabieram się za porcję! Smaczny, dosyć prosty wypiek. Już mała porcja syci. Mój tort wygląda identycznie jak ten na Twoich zdjęciach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Krzyszkows · 5 lat temu
    Witam. Zrobiłam dzisiaj ten tort. Chyba będzie pyszny , tylko mam pytanie odnośnie polewy. Jak nakładac polewę lub czym ją rozprowadzac aby była taka gładka .Ja razprowadzam szpatułką silikonową , ale to chyba nie to , wyszła mi nie równo a na dodatek jest ciemna , a Pani taka ładna , równa i jasna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Najlepiej nalewać stopniowo na środek tortu polewę. Polewa będzie się rozlewać na boki, a w miejscach, gdzie konieczne jest jej rozprowadzenie robię to delikatnie tylnią stroną łyżki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolka · 6 lat temu
    Zrobiłam ten tort na swoje urodziny. Muszę popracować nad techniką nakładania polewy, żeby cała kuchnia nie była w czekoladzie. Ale smak był rewelacyjny. Wielkie dzięki za przepis.
    P.S. Chciałam sobie zjeść kawałek na śniadanie na drugi dzień, ale nie wstałam tak wcześnie jak inni i się nie załapałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 6 lat temu
    Ja zawsze taki pyszny tort dekoruję różą/koniecznie żywą/.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olav. · 6 lat temu
    Witam na ostatnia uroczystość rodzinna upieklam tort sachera który zreszta został rozpoznany. Zebralam mnóstwo pochwał dlatego tez dziekuje za wspanialy przepis.
    Ja do podgrzanej konfitury dodałam 1 i 1/2 kieliszka wódki dzieki temu ciasto bylo wilgotniejsze a alkoholu wcale nie było czuć . Pozdrawiam :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    abi · 6 lat temu
    Zrobiłam Wyszło super. Wygląda nawet lepiej niż na zdjęciu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 6 lat temu
    a ja nie czekam tylko uciekam do kuchni brać się za pieczenie:) mam nadzieję że moje ciastko chociaż w połowie będzie tak pięknie wyglądać jak to ze zdjęcia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    II kucharz · 6 lat temu
    Tort Sachera nie można z niczym porownywać receptura sie nie zmienila od pocatku i jest scisla tajemnca Tort Sachera to jest ja RR wsrod samochodow bo przecierz maluch to tez samochod. kto raz sprobowal ten bedzie wiedzial o czym pisze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wygląda pysznie! Spróbuje sobie kawalek przez monitor ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 7 lat temu
    Wspaniały tort! smak znam, bardzo dobre ciasto... ale ta polewa mnie urzekła:) wygląda pysznie!
    pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    deserowo · 7 lat temu
    idealne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    HerLife · 7 lat temu
    Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie =] taki dostojny...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anahitka9 · 7 lat temu
    Cudo!! Wygląda idealnie:)

Polub nas na ...

Początek strony