Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
55 Komentarzy

Tort Sachera

Przepis na klasyczny Sachertorte (tort Sachera), czyli tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, a znany jest na całym świecie. Istnieje bardzo wiele przepisów na ten tort. Próbowałam wielu i według mnie właśnie ten jest bardzo dobry. Tort wychodzi taki, jak oczekiwałam. Zbliżony smakiem do tych, jakie jadłam w kawiarniach na Bawarii. W przepisie spodobała mi się szczególnie polewa czekoladowa. Ma idealną konsystencję, dobrze rozprowadza się na torcie i łatwo się ją kroić.  Tort Sachera jest ogólnie smaczny, jeśli ktoś lubi takie proste torty. Mnie specjalnie nie powala na kolana (obojętnie z jakiego przepisu bym nie korzystała). Jak na tort jest dla mnie za prosty w „budowie” oraz za mało czekoladowy (ale to tylko moje skromne zdanie ;)).

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140g masła
  • 160g cukru
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek
  • 30g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 180g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej (gotowej lub z tego przepisu)
  • ewentualnie trochę rumu

Sposób przygotowania:

  1. 50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
  5. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
  7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.  
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).
  9. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  10. Konfiturę podgrzać.
  11. Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury.  Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
  12. W tym czasie przygotować polewę.
  13. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5 minuty. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
  14. Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.

Smacznego.

Przepis powstał z połączenia dwóch przepisów ze strony www.chefkoch.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sathe · 3 lat temu
    Tort wyszedł bardzo dobry, ale daleki od Sachera... Wierzchnia warstwa zamieniła się w czekoladową bezę, była lekka i chrupiąca. Nie mam pojęcia dlaczego tak wyszło, ale nie narzekaliśmy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    weronika · 3 lat temu
    dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Weroniko[/b] żelatynę namocz w łyżce wody i pozostaw do napęcznienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    weronika · 3 lat temu
    witam pisze z zapytaniem takim,chodzi mi o zelatyne mam w proszku i mam rozpuscic w wodzie czy dosypac do masy?jesli mam rozpuscic to w jakiej ilosci wody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 4 lat temu
    Deser dla mojego księcia się udał! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    dziękuję za odpowiedz i ma nadzieje że wszystko mi się uda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Iwono[/b] tak, możesz tak zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Witam polewa czekoladowa wygląda obłednie i chcę taką przygotować tylko mam pytanie czy tort może być na biszkopcie i przełożony bitą śmietaną?Zastanawia mnie również możliwość ozdobienia takiego tortu literkami z masy cukrowej i tu pojawia sie pytanie czy nic sie nie bedzię działo z polewą i literkami z masy cukrowej jeśli będą sie stykać?Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    O, o to mi chodziło, dziękuję bardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anno[/b] polewa musi trochę zgęstnieć. Jeśli będzie lekko gęsta to po włożeniu i wyjęciu łyżki z polewy nie będzie ona tak szybko z niej spływać jak płynna, a łyżka nie będzie przez nią przebijać, czyli polewa ją dobrze pokryje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Pani Joanno, chciałabym użyć tej polewy (do innego tortu, ale wybrałam tą polewę ponieważ wygląda idealnie wg mnie).

    Ale mój problem dotyczy opisu kiedy polewa jest gotowa - co to znaczy że nie przebija łyżka?

    Mam położyć łyżkę na polewie i ma nie zatonąć? Czyli ma być gęsta jak jogurt z lodówki, tak opisując konsystencję? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 lat temu
    Tort zrobiłam na urodziny męża a był fantastyczny.. 8) poleva naprawde super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 4 lat temu
    ja nie rozumiem tzn. zdaję sobie z tego sprawę oczywiście, ale... nie rozumiem! ;)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marcinie[/b] w Sacherze powinna być czekolada gorzka, ale jeśli wolisz mleczną to daj mleczną. Rozumiem, że nie każdy przepada za gorzką czekoladą ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 4 lat temu
    Czy używając mlecznej czekolady zamiast gorzkiej można by uzyskać podobny efekt? Ewentualnie zmniejszyć ilość cukru?
    Chciałbym właśnie uniknąć gorzkiej czekolady...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Iwono[/b] opona z felgą powinna być w kolorze czarno- białym. Najlepszy byłby tutaj czarny i biały lukier plastyczny lub biały zabarwiony czarnym barwnikiem spożywczym. Jeśli chcesz farbować kakao to lukier plastyczny odpada i do wyboru pozostaje polewa lub masa marcepanowa. Jeśli opona nie musi być koniecznie czarna to proponuję masę marcepanową zagniecioną z kakao. Otrzymasz wówczas kolor jak w przypadku skrzyni ze skarbami: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/434-przepis-na-tort-skrzynia-ze-skarbem"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 4 lat temu
    Chcialam prosic Pania o rade odnosnie polewy do tortu.Planuje na 30te urodziny meza zrobic tort w ksztalcie opony z felga.Zdjec wszedzie jest mnostwo,natomiast nigdzie nie umie znalezc czegos konkretnego,na temat pokrycia takiego tortu.Czy Pani zdaniem lepsza bylaby polewa z tortu sachera czy marcepanowa lub cukrowa z dodatkiem kakao?
    Z gory dziekuje

    Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Tort smakuje wyśmienicie. Jest prawdziwie czekoladowy. Bardzo pasuje przełożenie konfiturą morelową i przystrojenie owocami leśnymi(maliny, jeżyny) i bitą śmietaną. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Janisiu[/b] prawda, że żaden tort by nie wytrzymał tylu godzin w lecie. W chłodne dni nie byłoby problemu, ale nie przy takich upałach. Szczerze mówiąc to nie wiozłam torta dłużej niż godzinę samochodem :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 5 lat temu
    Mam pytanko. Ile czasu taki torcik wytrzyma bez lodówki? Musiałabym go dowieźć dość daleko, nie wiem czy polewa nie spłynie... Ale czy którykolwiek tort by wytrzymał 6-7h jazdy?

Polub nas na ...

Początek strony