Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort Sachera

Przepis na klasyczny Sachertorte (tort Sachera), czyli tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, a znany jest na całym świecie. Istnieje bardzo wiele przepisów na ten tort. Próbowałam wielu i według mnie właśnie ten jest bardzo dobry. Tort wychodzi taki, jak oczekiwałam. Zbliżony smakiem do tych, jakie jadłam w kawiarniach na Bawarii. W przepisie spodobała mi się szczególnie polewa czekoladowa. Ma idealną konsystencję, dobrze rozprowadza się na torcie i łatwo się ją kroić.  Tort Sachera jest ogólnie smaczny, jeśli ktoś lubi takie proste torty. Mnie specjalnie nie powala na kolana (obojętnie z jakiego przepisu bym nie korzystała). Jak na tort jest dla mnie za prosty w „budowie” oraz za mało czekoladowy (ale to tylko moje skromne zdanie ;)).

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140g masła
  • 160g cukru
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek
  • 30g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 180g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej (gotowej lub z tego przepisu)
  • ewentualnie trochę rumu

Sposób przygotowania:

  1. 50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
  5. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
  7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.  
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).
  9. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  10. Konfiturę podgrzać.
  11. Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury.  Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
  12. W tym czasie przygotować polewę.
  13. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5 minuty. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
  14. Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.

Smacznego.

Przepis powstał z połączenia dwóch przepisów ze strony www.chefkoch.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (55)

  1. Sathe

Tort wyszedł bardzo dobry, ale daleki od Sachera... Wierzchnia warstwa zamieniła się w czekoladową bezę, była lekka i chrupiąca. Nie mam pojęcia dlaczego tak wyszło, ale nie narzekaliśmy

  Załączniki
 
  1. weronika

dziekuje

  Załączniki
 
  1. Joanna

Weroniko żelatynę namocz w łyżce wody i pozostaw do napęcznienia.

  Załączniki
 
  1. weronika

witam pisze z zapytaniem takim,chodzi mi o zelatyne mam w proszku i mam rozpuscic w wodzie czy dosypac do masy?jesli mam rozpuscic to w jakiej ilosci wody?

  Załączniki
 
  1. Nina

Deser dla mojego księcia się udał! Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. Iwona

dziękuję za odpowiedz i ma nadzieje że wszystko mi się uda

  Załączniki
 
  1. Joanna

Iwono tak, możesz tak zrobić.

  Załączniki
 
  1. Iwona

Witam polewa czekoladowa wygląda obłednie i chcę taką przygotować tylko mam pytanie czy tort może być na biszkopcie i przełożony bitą śmietaną?Zastanawia mnie również możliwość ozdobienia takiego tortu literkami z masy cukrowej i tu pojawia sie...

Witam polewa czekoladowa wygląda obłednie i chcę taką przygotować tylko mam pytanie czy tort może być na biszkopcie i przełożony bitą śmietaną?Zastanawia mnie również możliwość ozdobienia takiego tortu literkami z masy cukrowej i tu pojawia sie pytanie czy nic sie nie bedzię działo z polewą i literkami z masy cukrowej jeśli będą sie stykać?Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna

O, o to mi chodziło, dziękuję bardzo!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno polewa musi trochę zgęstnieć. Jeśli będzie lekko gęsta to po włożeniu i wyjęciu łyżki z polewy nie będzie ona tak szybko z niej spływać jak płynna, a łyżka nie będzie przez nią przebijać, czyli polewa ją dobrze pokryje.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony