Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szwedzki tort migdałowy

Oto popularny tort migdałowy, zwany bardzo często tortem z Ikei (ponieważ w restauracji w Ikei można go kupić). Tutaj chciałam zaprezentować domową wersję. Tort jest niewysoki (ma ok. 3,5cm wysokości). Składa się z dwóch migdałowo- bezowych blatów i masy jajecznej. Cały posypany jest zrumienionymi migdałami. Jest bardzo smaczny, ale zarazem bardzo słodki (z resztą jak wersja kupna). Jeśli nie lubicie za słodkich ciast proponuję zmniejszyć ilość cukru. W przepisie jest jeszcze cukier puder do posypania, ale nie polecam jeszcze dosładzać :).

Składniki:

  • 100g migdałów w płatkach
  • 200g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 240g cukru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 225g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Migdały w płatkach wyłożyć na blasze do pieczenia i podpiec chwilę na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120g cukru. Następnie wmieszać szpatułką zmielone migdały.
  5. Dwa papiery do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 22cm. Jedną blachę wstawić do piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.

02

  1. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut.
  2. Po upieczeniu od razu zsunąć papier z ciastem z blachy i każdą blachę posypać po 20g cukru. Na wysypany cukier wywrócić upieczone ciasto i ściągnąć papier. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. Żółtka, 80g cukru i śmietanę przełożyć do garnka. Postawić na piecu i na małym ogniu ubijać masę mikserem, aż masa stanie się puszysta, gęsta i kremowa. (Trwa to co najmniej 10 minut). Nie gotować! Garnek z ubitą masą przełożyć do zimnej wody i dalej miksując ostudzić.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę jajeczną.
  3. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę masy jajecznej i przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Cały tort obsypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony rezepte-gratis.de, Schwedische Mandeltorte (Ikea).

Kuchnia:

Szwedzka

Czas:

Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. Dominika

Czy torcik można przełożyć ugotowanym budyniem waniliowym?

  Załączniki
 
  1. anapol

Wygooglowałam ten przepis po wizycie w IKEA i spałaszowaniu ich torciku migdałowego. Torcik robiłam dziś dla mamy wczoraj dla moich łasuchów...jest grzesznie słodki ale przepyszny i zawsze się udaje co jest dla mnie sporym sukcesem :-)

  Załączniki
 
  1. Henryka

Zrobilam Ten tort, Bo objadalam sie caly czas tym z Ikea ,nie jest trudny do zrobienia Ale jak Ktos tu Juz napisal Krem smakuje bardzo Maslem chociaz i Tak Dalam troche mniej, zastnawiam sie czy niezastapic czesci Masla rozpuszczona biala czekolada.

  Załączniki
 
  1. Ania

Dziękuję bardzo za przepis! Mój mąż oraz gości byli zachwyceni. Pozwolilam sobie tylko na malą modyfikację: migdaly podprażylam na suchej patelni, po czym dosypalam dwie lyżki cukru, a gdy się skarmelizowal na platkach migdalowych, jeszcze lyżkę...

Dziękuję bardzo za przepis! Mój mąż oraz gości byli zachwyceni. Pozwolilam sobie tylko na malą modyfikację: migdaly podprażylam na suchej patelni, po czym dosypalam dwie lyżki cukru, a gdy się skarmelizowal na platkach migdalowych, jeszcze lyżkę masla - taką masę wylożylam na folie aluminiową i po wystygnięciu pokruszylam na torcik - pycha! :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marcin

Joanno,
wielkie dzięki za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marcinie podpiekasz tylko migdały w płatkach. Mielone migdały daję kupne ;-)

  Załączniki
 
  1. Marcin

Joanno ja mam dwa pytanka. Czy na początku należy przyrumienić tylko migdały w płatkach czy zarówno te w płatkach jak i zmielone?
I dodatkowo czy można użyc "kupnych" mielonych migdałów czy trzeba raczej samemu mielić?

  Załączniki
 
  1. Jowi

Ciasto bardzo smaczne, ale ja dałabym mniej masła do kremu, bo jego smak dominuje, jeśli przygotujemy krem według podanych tu proporcji.

  Załączniki
 
  1. Anna

Dziękuję kochana jesteś

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu ma i to duże. Studząc śmietanę, należy ciągle miskować. Wtedy zachowamy tą kremową konsystencję. Śmietana pozostawiona na boku do wystygnięcia robi się znowu płynniejsza i nic dziwnego, że oddziela się od masła. Koniecznie miskuj i dodawać...

Aniu ma i to duże. Studząc śmietanę, należy ciągle miskować. Wtedy zachowamy tą kremową konsystencję. Śmietana pozostawiona na boku do wystygnięcia robi się znowu płynniejsza i nic dziwnego, że oddziela się od masła. Koniecznie miskuj i dodawać powolutku do dobrze utartego masła. Musi wyjść ;-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony