Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szwedzki tort migdałowy

Oto popularny tort migdałowy, zwany bardzo często tortem z Ikei (ponieważ w restauracji w Ikei można go kupić). Tutaj chciałam zaprezentować domową wersję. Tort jest niewysoki (ma ok. 3,5cm wysokości). Składa się z dwóch migdałowo- bezowych blatów i masy jajecznej. Cały posypany jest zrumienionymi migdałami. Jest bardzo smaczny, ale zarazem bardzo słodki (z resztą jak wersja kupna). Jeśli nie lubicie za słodkich ciast proponuję zmniejszyć ilość cukru. W przepisie jest jeszcze cukier puder do posypania, ale nie polecam jeszcze dosładzać :).

Składniki:

  • 100g migdałów w płatkach
  • 200g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 240g cukru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 225g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Migdały w płatkach wyłożyć na blasze do pieczenia i podpiec chwilę na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120g cukru. Następnie wmieszać szpatułką zmielone migdały.
  5. Dwa papiery do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 22cm. Jedną blachę wstawić do piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.

02

  1. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut.
  2. Po upieczeniu od razu zsunąć papier z ciastem z blachy i każdą blachę posypać po 20g cukru. Na wysypany cukier wywrócić upieczone ciasto i ściągnąć papier. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. Żółtka, 80g cukru i śmietanę przełożyć do garnka. Postawić na piecu i na małym ogniu ubijać masę mikserem, aż masa stanie się puszysta, gęsta i kremowa. (Trwa to co najmniej 10 minut). Nie gotować! Garnek z ubitą masą przełożyć do zimnej wody i dalej miksując ostudzić.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę jajeczną.
  3. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę masy jajecznej i przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Cały tort obsypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony rezepte-gratis.de, Schwedische Mandeltorte (Ikea).

Kuchnia:

Szwedzka

Czas:

Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Dominika

    Czy torcik można przełożyć ugotowanym budyniem waniliowym?

  • anapol

    Wygooglowałam ten przepis po wizycie w IKEA i spałaszowaniu ich torciku migdałowego. Torcik robiłam dziś dla mamy wczoraj dla moich łasuchów...jest grzesznie słodki ale przepyszny i zawsze się udaje co jest dla mnie sporym sukcesem :-)

  • Henryka

    Zrobilam Ten tort, Bo objadalam sie caly czas tym z Ikea ,nie jest trudny do zrobienia Ale jak Ktos tu Juz napisal Krem smakuje bardzo Maslem chociaz i Tak Dalam troche mniej, zastnawiam sie czy niezastapic czesci Masla rozpuszczona biala czekolada.

  • Ania

    Dziękuję bardzo za przepis! Mój mąż oraz gości byli zachwyceni. Pozwolilam sobie tylko na malą modyfikację: migdaly podprażylam na suchej patelni, po czym dosypalam dwie lyżki cukru, a gdy się skarmelizowal na platkach migdalowych, jeszcze lyżkę masla - taką masę wylożylam na folie aluminiową i po wystygnięciu pokruszylam na torcik - pycha! :-)

  • Marcin

    Joanno,
    wielkie dzięki za odpowiedź :)

  • Joanna

    Marcinie podpiekasz tylko migdały w płatkach. Mielone migdały daję kupne ;-)

  • Marcin

    Joanno ja mam dwa pytanka. Czy na początku należy przyrumienić tylko migdały w płatkach czy zarówno te w płatkach jak i zmielone?
    I dodatkowo czy można użyc "kupnych" mielonych migdałów czy trzeba raczej samemu mielić?

  • Jowi

    Ciasto bardzo smaczne, ale ja dałabym mniej masła do kremu, bo jego smak dominuje, jeśli przygotujemy krem według podanych tu proporcji.

  • Anna

    Dziękuję kochana jesteś :)

  • Joanna

    Aniu ma i to duże. Studząc śmietanę, należy ciągle miskować. Wtedy zachowamy tą kremową konsystencję. Śmietana pozostawiona na boku do wystygnięcia robi się znowu płynniejsza i nic dziwnego, że oddziela się od masła. Koniecznie miskuj i dodawać powolutku do dobrze utartego masła. Musi wyjść ;-)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony