Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szwedzki tort migdałowy

Oto popularny tort migdałowy, zwany bardzo często tortem z Ikei (ponieważ w restauracji w Ikei można go kupić). Tutaj chciałam zaprezentować domową wersję. Tort jest niewysoki (ma ok. 3,5cm wysokości). Składa się z dwóch migdałowo- bezowych blatów i masy jajecznej. Cały posypany jest zrumienionymi migdałami. Jest bardzo smaczny, ale zarazem bardzo słodki (z resztą jak wersja kupna). Jeśli nie lubicie za słodkich ciast proponuję zmniejszyć ilość cukru. W przepisie jest jeszcze cukier puder do posypania, ale nie polecam jeszcze dosładzać :).

Składniki:

  • 100g migdałów w płatkach
  • 200g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 240g cukru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 225g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Migdały w płatkach wyłożyć na blasze do pieczenia i podpiec chwilę na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120g cukru. Następnie wmieszać szpatułką zmielone migdały.
  5. Dwa papiery do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 22cm. Jedną blachę wstawić do piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.

02

  1. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut.
  2. Po upieczeniu od razu zsunąć papier z ciastem z blachy i każdą blachę posypać po 20g cukru. Na wysypany cukier wywrócić upieczone ciasto i ściągnąć papier. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. Żółtka, 80g cukru i śmietanę przełożyć do garnka. Postawić na piecu i na małym ogniu ubijać masę mikserem, aż masa stanie się puszysta, gęsta i kremowa. (Trwa to co najmniej 10 minut). Nie gotować! Garnek z ubitą masą przełożyć do zimnej wody i dalej miksując ostudzić.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę jajeczną.
  3. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę masy jajecznej i przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Cały tort obsypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony rezepte-gratis.de, Schwedische Mandeltorte (Ikea).

Kuchnia:

Szwedzka

Czas:

Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. Anna

Dzięki Joanna za odpowiedź, spróbuję... Ale tak sobie pomyślałam, bo w przepisie piszę żeby miksowac studząc z zimnej wodzie, a ja to pominęłam i wystudziłam po protu czekając jakiś czas. moze to tez ma swoje znaczenie... :/

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu zakładam, że ubiłaś dobrze jajka z cukrem i śmietaną (co najmniej 10 min.) i ostudziłaś (inaczej proponowałabym spróbować z inną śmietaną), a problem jest przy łączeniu z masłem. Masło musi być miękkie i dobrze ubite mikserem. Kolejno należy...

Aniu zakładam, że ubiłaś dobrze jajka z cukrem i śmietaną (co najmniej 10 min.) i ostudziłaś (inaczej proponowałabym spróbować z inną śmietaną), a problem jest przy łączeniu z masłem. Masło musi być miękkie i dobrze ubite mikserem. Kolejno należy dodawać śmietanę bardzo powoli, nawet po jednej łyżce. Nie powinno się zwarzyć. Może spróbuj użyć również innego masła. Powinno być zwykłe masło, bez dodatku oleju.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna

Podpowiedzcie... dlaczego wazy mi sie masło jak dodaję smietanę. i nadmieniam z gory, ze jest już wystudziona, a jednak robi sie masło oddzielnie, śmietana oddzielnie. juz 2 razy tak mi nie wyszło. Pomocy!

  Załączniki
 
  1. Justyna

Wygląda cudownie! Próbowałam go w Ikei i od razu pokochałam! A o ile lepszy będzie domowej roboty Ślicznie dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna

Dorotano Jeśli chcesz zwiększyć krążki do średnicy 27cm to zrobiłabym z 1,5 porcji. Najlepiej jak upieczesz tort dzień wcześniej. Przed podaniem wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby masa zmiękła.Przyjemnego pieczenia i smacznego :-)

  Załączniki
 
  1. Dorotana

Ciasto wygląda cudnie. Jutro planuję je zrobić. Pomyślaam że zrobię go w większej blaszce - 27 cm.Zastanawiam się czy jeśli zrobię z podwójnej porcji ciasto to czy będzie w porządku? Mam też pytanie czy następnego dnia ciasto jest tak samo dobre...

Ciasto wygląda cudnie. Jutro planuję je zrobić. Pomyślaam że zrobię go w większej blaszce - 27 cm.Zastanawiam się czy jeśli zrobię z podwójnej porcji ciasto to czy będzie w porządku? Mam też pytanie czy następnego dnia ciasto jest tak samo dobre czy lepiej robić go tego samego dnia?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Nika

Pysznie tu u Ciebie, tyle łakoci i pomysłów na przyjęcia
Już wiem gdzie będę poszukiwać inspiracji na imprezowe desery

  Załączniki
 
  1. WypiekiBeaty

Efektywnie wygląda Ślicznie
pozdrawiam,Beata

  Załączniki
 
  1. Malgoska

Ślicznie się prezentuje, uwielbiam biszkopty pieczone na zmielonych orzechach, muszę kiedyś wypróbować. A z Ikei nie miałam okazji spróbować...

  Załączniki
 
  1. viridianka

piekłam z podobnego przepisu, bardzo nam smakował aczkolwiek wolałabym by był wyższy (:

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony