Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
  • ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
  4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pzostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
  7. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
  8. Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  10. Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
  11. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Rownież zrobiłam. Biszkopty musiałam upiec dwa, bo słabo wyrosły, ale za to jakie pyszne. Bardzo dobrzy przepis. Tortu nie próbowałam jeszcze, ale mysle, ze bedzie przepyszny jak i sam biszkopt Dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patka · 1 lat temu
    Swietny przepis, robilam juz nie raz na rozne okazje i zawsze wychodzi:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 1 lat temu
    No niestety nie wiem czemu ale biszkopt nie wyrósł miał może 2 cm i byłam zmuszona kupić biszkopt :-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MARTA · 2 lat temu
    CIASTO WYSZŁO SUPER DZIĘKUJĘ
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MIRKA · 2 lat temu
    Witam,
    korzystałam z przepisu na w/w tort.Proszę mi wytłumaczyć jak udaje się Pani wymieszać masę (masło, czekoladę, jajka, mąkę) z ubitą pianą. Masa jest tak gęsta a ubite białka miękkie, że jest to niezmiernie trudne. Proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mirko mąki dodajesz do ubitej piany z białek. Jeśli coś jest gęste to należy łączyć składniki partiami, aby najpierw rozrzedzić masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Pani Joanno, zrobiłam ten tort. Jest wspaniały. Polecam niezdecydowanym czytelniczkom to jest prostsze niż można było przypuszczać Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszla · 2 lat temu
    Pani Joanno,
    chciałabym zrobić na Święta ten tort, ale zastanawiam się gdzie w wykonaniu biszkoptu podziało się 75g masła? Proszę o informację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kurka domowa · 3 lat temu
    Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi masa na dekorowanie a zamiast tego polałam ciasto polewą i jest bardzo dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Chcę zrobić ten tort ale mam wiśnie mrożone.
    Czym mogę zastąpić ten kisiel ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Beato z wiśni mrożonych możesz przygotować kisiel według tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/622-kisiel-z-owocow-lesnych"]"Kisiel z owoców leśnych"[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anika · 3 lat temu
    Uwielbiam ten tort będę go piec już niedługo w wersji trochę zmienionego kształtu ale to jest tort najlepszy na świecie polecam przepis jest dobry ale zamiast gotować kisiel i kombinować polecam kupić kisiel wiśniowy dodać mniej wody a jeszcze winka np.Edelkirsch idealnie pasuje i smakuje dodaje smaku i też jest wiśniowe nasze Polskie słodkie mozna też nim nasączyć spody wraz z wódką polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 3 lat temu
    właśnie robię ten torcik, wszystko jest OK, bardzo dobre. Miałam problemy przy składaniu. Kisiel z wiśniami wycieka mi na boki , chyba go trochę za dużo zrobiłam, chociaż zgodnie z przepisem. Więc trzeba wprowadzić małą modyfikacje: mniej kiślu i mniej bitej śmietany, chyba że tylko mi to nie wyszło.

    Ale muszę przyznać tort jest bardzo smaczny, przynajmniej jego poszczególne części to i pewnie całość tez będzie smaczna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata K. · 4 lat temu
    Świetny! Taki prosty przepis, a pozwala zabłyszczeć "talentem cukierniczym" we wszystkich kręgach! Gdyby smakosze wiedzieli, że to jest takie proste..... :-) Dzięki niemu usłyszałam już parokrotnie "nie lubię tortów, ale po spróbowaniu tego muszę zmienić zdanie". Jeśli chodzi o sam przepis to jeszcze bardziej mi smakuje gdy dodam do biszkoptów odrobinę mniej cukru, a same blaty nasączę porządnie dużą ilością mocnego, słodkiego likieru wiśniowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Chyba jednak beztalencie kulinarne ze mnie (chociaż Auszogne i Bedeckter Apfelkuchen mi wyszły :p)

    Po pierwsze biszkopt mi nie wyrósł na tyle, żeby go pokroić 2 razy i zorbiła się górka, musiałam piec jeszcze jeden dodatkowy

    Co mogłam zrobić źle?

    Po drugie śmietana mimo dodania śmietan fixu (ale miałam tylko 1 opak. w domu :/), którą obłożyłam tort, po 10h w lodówce, dalej po dotknięciu jest miękka i zostaje na palcach Tak chyba nie powinno być?

    Oby smakował lepiej niż wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Pani Joanno,
    bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniałe przepisy:)
    mam takie 2 pytania:
    -mam 400 ml śmietanki 30% z Mlekovity, nie mogę nigdzie jej znaleźć- czy można połączyć ze sobą śmietanki 2 różnych firm czy lepiej kupić nową śmietankę
    czy mając 1 słoik wiśni 720 ml uda mi się przełożyć tort 2 razy masą wiśniową czy powinnam dokupić jeszcze jeden słoik?

    Dziękuję za pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malwina · 4 lat temu
    Witam, długo zastanawiałam się nad zrobieniem tego tortu, przejrzałam mnóstwo podobnych przepisów ale ten mi spasował. Pierwszy raz robiłam taki tort, wyszedł rewelacyjne (na urodziny taty). Postanowiłam że zrobię piętrowy zajęło mi to sporo czasu ale było warto wszystkim gościom smakował, biszkopt czekoladowy pyszny:) nie był za słodki, był taki jaki powinien być tort. Ryzykowałam ale na pewno jeszcze raz zaryzykuję korzystając z Pani przepisów, bo są przejrzyste i warto coś z nich znowu upiec czekam tylko na okazję. Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Ja piekłam ten tort na urodziny mamy. Wyszedł wyśmienity. Bardzo mis zasmakował, ogólnie wszystkim smakował. Taki wyjątkowy smak...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 4 lat temu
    Witam Joanno
    Może mogłabyś mi coś doradzić bo piekłam w temp. 180 st. przez te 40 min ale po tym czasie biszkopt upiekł się z zewnątrz a wewnątrz był płynny. Czy mogłam zrobić coś nie tak ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Wspaniały tort :-) ,wszystko wyszło idealnie zabrakło mi precyzji w przystrojeniu tortu, ale co tam następnym razem będzie lepiej. Cudowne przepisy piekłyśmy z siostrą również ciasteczka na Święta pycha. Pani Joanno bardzo dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 4 lat temu
    Czy kuwerture i maslo razem roztopic w kapieli wodnej czy osobno ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 4 lat temu
    pani joanno - mam wódkę wiśniową (36%) i likier wiśniowy (20%) - które będzie lepsze?:))

Polub nas na ...

Początek strony