Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
  • ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
  4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pzostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
  7. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
  8. Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  10. Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
  11. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (54)

  1. Klaudia

Rownież zrobiłam. Biszkopty musiałam upiec dwa, bo słabo wyrosły, ale za to jakie pyszne. Bardzo dobrzy przepis. Tortu nie próbowałam jeszcze, ale mysle, ze bedzie przepyszny jak i sam biszkopt Dziękuje za przepis.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Patka

Swietny przepis, robilam juz nie raz na rozne okazje i zawsze wychodzi

  Załączniki
 
  1. Wiktoria

No niestety nie wiem czemu ale biszkopt nie wyrósł miał może 2 cm i byłam zmuszona kupić biszkopt :-(

  Załączniki
 
  1. MARTA

CIASTO WYSZŁO SUPER DZIĘKUJĘ

  Załączniki
 
  1. MIRKA

Witam,
korzystałam z przepisu na w/w tort.Proszę mi wytłumaczyć jak udaje się Pani wymieszać masę (masło, czekoladę, jajka, mąkę) z ubitą pianą. Masa jest tak gęsta a ubite białka miękkie, że jest to niezmiernie trudne. Proszę o podpowiedź.
Pozdra...

Witam,
korzystałam z przepisu na w/w tort.Proszę mi wytłumaczyć jak udaje się Pani wymieszać masę (masło, czekoladę, jajka, mąkę) z ubitą pianą. Masa jest tak gęsta a ubite białka miękkie, że jest to niezmiernie trudne. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    MIRKA

Mirko mąki dodajesz do ubitej piany z białek. Jeśli coś jest gęste to należy łączyć składniki partiami, aby najpierw rozrzedzić masę.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Pani Joanno, zrobiłam ten tort. Jest wspaniały. Polecam niezdecydowanym czytelniczkom to jest prostsze niż można było przypuszczać
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agnieszla

Pani Joanno,
chciałabym zrobić na Święta ten tort, ale zastanawiam się gdzie w wykonaniu biszkoptu podziało się 75g masła? Proszę o informację.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszla

W punkcie 1 rozpuszczasz masło z czekoladą

  Załączniki
 
  1. Kurka domowa

Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na 3 części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi...

Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na 3 części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi masa na dekorowanie a zamiast tego polałam ciasto polewą i jest bardzo dobre.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Beata

Chcę zrobić ten tort ale mam wiśnie mrożone.
Czym mogę zastąpić ten kisiel ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata

Beato z wiśni mrożonych możesz przygotować kisiel według tego przepisu: "Kisiel z owoców leśnych"

  Załączniki
 
  1. anika

Uwielbiam ten tort będę go piec już niedługo w wersji trochę zmienionego kształtu ale to jest tort najlepszy na świecie polecam przepis jest dobry ale zamiast gotować kisiel i kombinować polecam kupić kisiel wiśniowy dodać mniej wody a jeszcze...

Uwielbiam ten tort będę go piec już niedługo w wersji trochę zmienionego kształtu ale to jest tort najlepszy na świecie polecam przepis jest dobry ale zamiast gotować kisiel i kombinować polecam kupić kisiel wiśniowy dodać mniej wody a jeszcze winka np.Edelkirsch idealnie pasuje i smakuje dodaje smaku i też jest wiśniowe nasze Polskie słodkie mozna też nim nasączyć spody wraz z wódką polecam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony