Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort dinozaur

Torcik zrobiłam do przedszkola, dla synka na 4 urodziny. Robiąc tort do przedszkola nie chciałam użyć bitej śmietany, ani za dużo masy. Dlatego też do dekoracji tortu postanowiłam wykorzystać marcepan. Miałam obawy, czy dzieci zjedzą marcepan, ale jak się okazało całkiem niepotrzebnie. Na 25 dzieci tylko 2 zostawiły go na talerzyku. Do zrobienia tortu wykorzystałam bardzo smaczne, wilgotne ciasto ucierane, które pokryłam masą budyniową i marcepanem. Masy budyniowej jest na tyle, że można spokojnie (jeśli chcecie) przekroić dodatkowo ciasto na pół i przełożyć go masą.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 450g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: zielony, ewentualnie czerwony

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na ok. 10 minut w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwie połówki. Z jednej wyciąć głowę i ogon, a z drugiej tułów i nogi (tak, jak na poniższych zdjęciach. Dla ułatwienia można wcześniej przygotować szablony z papieru). Z resztek ciasta wyciąć jajka. 

02

03

  1. Części poskładać na desce.

04

  1. Ciasto posmarować masą budyniową (nie za grubo). Tort wstawić do lodówki.

05

  1. Troszeczkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na zęby, pazury i oko). Masę marcepanową zagnieść z zielonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Z resztek obłożyć jajka. Z odłożonego marcepana zrobić zęby, pazury i oko. Można dodać też trochę czerwonej farby i zrobić język.

Smacznego.

Tort dinozaur

Tort dinozaur

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (50)

  1. Monikaa

Zrobiłam ten torcik na 4. urodziny mojego synka. Choć nie jestem mistrzem wypieków, to ten tort wyszedl mi wspaniale, nie miałam z nim zadnych problemów. Synek i goście byli zachwyceni!A ja sama nie dowierzałam,że potrafiłam zrobić coś takiego

  Załączniki
 
  1. Aneta

Ciasto pyszne, masa też nie jest suche chociaż niczym nie nasączałam. Masa dość gęsta i dobrze trzyma marcepan. nie przesłodzone, ale słodkie jak na dobry tort przystało. Marcepan słodki, więc nie da się dużo zjeśćJedyne co to zmieniałam kolor i...

Ciasto pyszne, masa też nie jest suche chociaż niczym nie nasączałam. Masa dość gęsta i dobrze trzyma marcepan. nie przesłodzone, ale słodkie jak na dobry tort przystało. Marcepan słodki, więc nie da się dużo zjeśćJedyne co to zmieniałam kolor i kształt - kształt jest z przepisu na tort smok http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/506-przepis-na-tort-smok tylko w wersji dinozaur triceratops. Niestety nie potrafię zamieścić zdjęcia tutaj...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Monikoo masy maślane i budyniowe są najlepsze. Jeśli ich nie chcesz to posmaruj tort chociażby dżemem bez kawałków owoców, albo utrzyj miękkie masło z nutellą lub roztopioną czekoladą (jeśli taka masa by Ci pasowała).

  Załączniki
 
  1. Monikaa

Czy pod marcepan nada się jakaś inna masa niż ta budyniowa? Tak się składa, że nie lubię budyniów i wszelkich podobnych do niego mas...Będę wdzięczna za poradę, co innego można tu wykorzystać

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kianko Twój tort wygląda świetnie :-)

  Załączniki
 
  1. Kianka

To pierwszy tort jaki w życiu upiekłam, specjalnie dla mojego 3-letniego wielbiciela dinozaurów. Masy budyniowej faktycznie spokojnie wystarczy na solidne przełożenie ciasta. Samo ciasto pycha, masa dość maślana w smaku ale dobrze trzyma kształt....

To pierwszy tort jaki w życiu upiekłam, specjalnie dla mojego 3-letniego wielbiciela dinozaurów. Masy budyniowej faktycznie spokojnie wystarczy na solidne przełożenie ciasta. Samo ciasto pycha, masa dość maślana w smaku ale dobrze trzyma kształt. Nie użyłam masy marcepanowej ale dzieciaka efekt i tak zachwycił
http://s3.ifotos.pl/mini/IMG6503jp_esnanna.jpg

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Paulino masa śmietanowa się pod marcepan nie nadaje.

  Załączniki
 
  1. Paulina

Witam serdecznie, w ubiegłym roku na urodzinki synka robiła tort Samolot- wyszedł super w tym roku chcę zrobić z tort z masą marcepanową, tylko chcę zapytać czy masa marcepanowa przyklei mi się jedynie do masy budyniowej, czy do śmietanowej też...

Witam serdecznie, w ubiegłym roku na urodzinki synka robiła tort Samolot- wyszedł super w tym roku chcę zrobić z tort z masą marcepanową, tylko chcę zapytać czy masa marcepanowa przyklei mi się jedynie do masy budyniowej, czy do śmietanowej też się da ?
Pozdrawiam serdecznie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Pati tak, możesz.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony