Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
29 Komentarzy

Tort biedronka

Biedronkę upiekłam dla córci na 2 urodziny. Najważniejszy dla dzieci to wygląd tortu, dlatego musiał być dziecinny. Tort składa się z biszkoptu wypełnionego lekką masą budyniową. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 1/2 litra mleka)
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa maślana:

  • 180g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu (u mnie truskawkowy)
  • 400g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: czerwony, zielony i żółty
  • kakao
  • ewentualnie: paluszki, krokant orzechowy
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. 3 krążek odłożyć na bok.
  3. Miskę o średnicy ok. 22cm wyłożyć folią spożywczą.
  4. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką, jasną masę. Masę rozsmarować na folii.

2

  1. Na masie ułożyć trójkąty biszkoptu. (Wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów).

3

  1. Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

4

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. (Masę przedzieliłam w dwóch miejscach krokantem orzechowym). Przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  3. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Po tym czasie odwrócić ciasto tak, aby 3 krążek znajdował się na dole. Zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  5. Ciasto posmarować z góry dżemem.
  6. 200g masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie.
  7. Z pozostałego marcepana zrobić głowę, kropki i trawkę. (Ciemny marcepan np. na kropki otrzymamy zagniatając marcepan z kakao. Czułki zrobiłam z 2 wykałaczek owiniętych w marcepan. Można owinąć również dwa kawałki paluszków. Trawę zrobić z zabarwionego na zielono marcepana, przeciśniętego przez prasę do czosnku).

5

Smacznego.

Uwaga: W wersji prostszej, można zrezygnować z masy maślanej. Wówczas biszkopt ułożyć bezpośrednio na folię wyłożoną w misce. Dalej postępować jak w przepisie.

 Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Dzien dobry czy möge zastapic Masse budyniowa masa z marschmellow ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Justyno[/b] ten do środka możesz nasączyć np. posłodzoną wodą z cytryną, herbatą lub np. sokiem pomarańczowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Dziękuję za odpowiedz :)zastanawiam się teraz, czy w takim razie powinnam ten biszkopt czymś nasączyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Justyno[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justya · 3 lat temu
    Witam, chciałam się spytać czy do środka miedzy masą budyniową można coś dać np pokruszony biszkopt lub w całości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Asiu[/b] nie, lepiej go nie nasączać będzie stabilniejszy. Ciasto nie jest suche. Jest dużo delikatnej masy, a tylko trochę biszkoptu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 lat temu
    Dziękuję. I jeszcze mi się przypomniało - czy biszkopt powinien być czymś nasączony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Asiu[/b] wziełabym 500g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 3 lat temu
    Witam,

    świetny pomysł na tort, chcę go zrobić na drugie urodziny synka. Mam w związku z tym pytanie - chcę kupić gotowy lukier plastyczny do tortów w różnych kolorach, zwłaszcza że jeszcze coś zrobię na Wielkanoc. Ile gdzieś powinnam mieć masy czerwonej? 250 g wystarczy, czy potrzebuję dużą porcję na 500 g?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Beciałko[/b] w 5 łyżkach zimnej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    W jakiej ilości wody namoczyć żelatynę w proszku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Wyszedl wspaniale, moja zmiana mniej cukru z uwagi na rodzinne upodobania. Cos pysznego, polecam. Dziecko zachwycone, odpowiednie dla naszego dwulatka. My budyn polaczylismy na z zelatyna w proszku rozpuszczona na b. Cieplo ( nie zagotowana) a do wnetrza po wylaniu na biszkopt, wrzucilismy cale wisienki z komfitur, efekt po przekrojeniu wspanialy, pozdrawiam i polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 5 lat temu
    Dziękuję, zrobiłam. Wyszedł świetnie. Jedynie do ozdoby użyłam lukru plastyczne. A przy okazji nauczyłam się nowego słowa- krokant. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Paulino[/b] do namoczenia takiej ilości żelatyny wystarczy 5 łyżek zimnej wody. Masa jest luźna. Można poczekać, aż zacznie lekko tężeć (wstawiając ją na chwilę do lodówki) i dopiero wylać na biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 5 lat temu
    Witam,
    ostatnio próbowalam zrobić ten tort i zatrzymalam sie na kwesti żelatyny. Napisane jest żeby ją namoczyć w zimnej wodzie a potem dodac do budyniu. Rozumiem ze mamy ja przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu z zelatyny?? Bo ja wląsnie tak zrobilam tylko że ta masa byla bardzo plynna i jak przelalam ja do miski z ciastem to ciasto ja wchlonelo i potem nie bylo za dobre. Jednak sama masa zgestniala jak przelezala cala noc w lodowce. Moze Pani ta zelatyne jakos inaczej robila czy tak jak ja?? Albo ma Pani jakiś patent na to,żeby ta masa bya trochę gęsciejsza zanim przeleje ja Pani do miski z ciastem?? Z góry dziękuje za odpowiedź
    PS masa bardzo pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Paulino[/b] do 12.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 5 lat temu
    Witam,
    A na le osob wystarczy tortu?
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Regina · 5 lat temu
    Moja 3 letnia córeczka uwielbia biedroneczki to będzie super odlotowa niespodzianka :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izka · 6 lat temu
    Hmm... Na pierwszy rzut oka myślałam, że w środku tej biedronki jest ciasto biszkoptowe a tam jest budyń z krokantem. Myślę, że trzeba uważać na gorąca pogodę, bo się rozleje?... Hm... Mam nadzieję, że uda mi się zrobić o podobnym kształcie (bo potrzebuję biedronkę) ale z biszkoptem w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jutka · 6 lat temu
    Jestem tu pierwszy raz i oczom nie wierzę jakie cuda potrafi Pani zrobić. Torciki dla dzieci bajkowe - posiedzę tu jeszcze chwilę żeby oko nacieszyć tymi wypiekami

Polub nas na ...

Początek strony