Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort biedronka

Biedronkę upiekłam dla córci na 2 urodziny. Najważniejszy dla dzieci to wygląd tortu, dlatego musiał być dziecinny. Tort składa się z biszkoptu wypełnionego lekką masą budyniową. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 1/2 litra mleka)
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa maślana:

  • 180g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu (u mnie truskawkowy)
  • 400g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: czerwony, zielony i żółty
  • kakao
  • ewentualnie: paluszki, krokant orzechowy
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. 3 krążek odłożyć na bok.
  3. Miskę o średnicy ok. 22cm wyłożyć folią spożywczą.
  4. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką, jasną masę. Masę rozsmarować na folii.

2

  1. Na masie ułożyć trójkąty biszkoptu. (Wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów).

3

  1. Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

4

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. (Masę przedzieliłam w dwóch miejscach krokantem orzechowym). Przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  3. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Po tym czasie odwrócić ciasto tak, aby 3 krążek znajdował się na dole. Zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  5. Ciasto posmarować z góry dżemem.
  6. 200g masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie.
  7. Z pozostałego marcepana zrobić głowę, kropki i trawkę. (Ciemny marcepan np. na kropki otrzymamy zagniatając marcepan z kakao. Czułki zrobiłam z 2 wykałaczek owiniętych w marcepan. Można owinąć również dwa kawałki paluszków. Trawę zrobić z zabarwionego na zielono marcepana, przeciśniętego przez prasę do czosnku).

5

Smacznego.

Uwaga: W wersji prostszej, można zrezygnować z masy maślanej. Wówczas biszkopt ułożyć bezpośrednio na folię wyłożoną w misce. Dalej postępować jak w przepisie.

 Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (28)

  1. Joanna

Justyno ten do środka możesz nasączyć np. posłodzoną wodą z cytryną, herbatą lub np. sokiem pomarańczowym.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Dziękuję za odpowiedz zastanawiam się teraz, czy w takim razie powinnam ten biszkopt czymś nasączyć?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Justyno można.

  Załączniki
 
  1. Justya

Witam, chciałam się spytać czy do środka miedzy masą budyniową można coś dać np pokruszony biszkopt lub w całości.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Asiu nie, lepiej go nie nasączać będzie stabilniejszy. Ciasto nie jest suche. Jest dużo delikatnej masy, a tylko trochę biszkoptu.

  Załączniki
 
  1. Asia

Dziękuję. I jeszcze mi się przypomniało - czy biszkopt powinien być czymś nasączony?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Asiu wziełabym 500g.

  Załączniki
 
  1. Asia

Witam,

świetny pomysł na tort, chcę go zrobić na drugie urodziny synka. Mam w związku z tym pytanie - chcę kupić gotowy lukier plastyczny do tortów w różnych kolorach, zwłaszcza że jeszcze coś zrobię na Wielkanoc. Ile gdzieś powinnam mieć masy...

Witam,

świetny pomysł na tort, chcę go zrobić na drugie urodziny synka. Mam w związku z tym pytanie - chcę kupić gotowy lukier plastyczny do tortów w różnych kolorach, zwłaszcza że jeszcze coś zrobię na Wielkanoc. Ile gdzieś powinnam mieć masy czerwonej? 250 g wystarczy, czy potrzebuję dużą porcję na 500 g?
pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Beciałko w 5 łyżkach zimnej wody.

  Załączniki
 
  1. Beata

W jakiej ilości wody namoczyć żelatynę w proszku??

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony