Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
39 Komentarzy

tort samolot

Tort upiekłam na piąte urodziny synka. Nie jest skomplikowany i przyjemnie się go robiło, chociaż jak każdy tort tego typu, jest pracochłonny. Każdego roku planuję jakiś dziecięcy tort, bo wiem, że radość dziecka będzie ogromna.

Tort zrobiłam z dwóch babek piaskowych, odpowiednio pociętych, obłożonych masą budyniową i pokrytych masą cukrową. Poniższy przepis jest tylko przykładem na wykonanie takiego tortu. Przygotowując taki tort, możecie użyć ulubione ciasto ucierane, czy piaskowe i ulubioną masę maślaną lub budyniową.  
Tort w smaku jest trochę za prosty i ze względu na dużą ilość masy cukrowej bardzo słodki. Aby  przełamać słodycz masy cukrowej, należy tort wzbogacić jakimiś dodatkami, przykładowo przeciąć ciasto na pół i przełożyć np. dżemem. Masę budyniową można również zrobić kwaskową dodając do niej trochę soku z cytryny. Myślę, że dobrze pasowałaby tutaj babka tulipan, ze względu na dużą różnorodność smakową tego ciasta.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Upiec dwie babki piaskowe, jedną w keksówce o dł. 30cm, drugą w keksówce o dł. 25cm. (Do ciast dodałam po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, aby babki wyrosły ładnie do góry). Babkę w keksówce o dł. 30cm piec krócej, ok. 40 minut. Babki pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową.
  3. Krótszą babkę wyrównać nożem z góry i zaokrąglić przód.

03

  1. Dłuższą babkę wyrównać z góry i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa placki.

02

  1. Wyciąć trójkąty na skrzydła. 

04

  1. Pozostałe ciasto pociąć na kawałki i masą budyniową przykleić je do końca babki, przedłużając długość samolotu.
  2. Wszystkie części poukładać i całe ciasto posmarować masą.

06

07

08

  1. Przygotować masę cukrową. Małą część odłożyć na bok i zabarwić niebieskim barwnikiem. Resztę masy rozwałkować i obłożyć nią tort. Duże, główne skrzydła można obłożyć masą oddzielnie. (Będzie łatwiej, a poza tym ze skrzydłami tort nie mieścił mi się w lodówce ;), więc zrobiłam skrzydła oddzielnie i przed podaniem ułożyłam je w odpowiednim miejscu. (Wystarczy je przyłożyć, nie ma potrzeby ich doklejania). Niebieską masę cukrową rozwałkować i wyciąć z niej okna i ewentualnie inne ozdoby.

Smacznego.

tort samolot

tort samolot

tort samolot

tort samolot

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuzuzu123456789 · 2 lat temu
    Ile się robi ten tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Tort super dziękuję za przepis syn był zadowolony :lol: Chciałam dodać nasze zdjęcie ale się chyba nie da :-) Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 4 lat temu
    Właśnie takiej inspiracji poszukiwałam!
    Tort bombowy!
    Upiekę, bynajmniej nie dziecku, ale swojemu tacie, który jest zafascynowany lotnictwem - na pewno będzie wniebowzięty:) To wciąż takie duże dziecko... ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Robiłam ten tort na urodziny syna pierwszy raz sama piekłam :lol: super nie mam takich zdolności jak Pani ale nawet mi się udał wszyscy byli w szoku nawet ja :lol: polecam jest łatwy do zrobienia i naprawdę pyszny.Teraz zabieram się do robienia tęczy.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    oki.dzieki juz znalazlam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] w składnikach jest podany link.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    hej.super wyszedl ci ten tort.mozesz napisac jak zrobic ta mase cukrowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, może być tamta masa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    A czy można ten tort przełożyć masą z Pani przepisu Tort Statek ? wacha sie czały czas który zrobić jestem początkującą w tortach ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] a co jest w składzie tej masy? masa budyniowa też może być truskawkowa 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    A czy można użyć masy truskawkowej zamiast budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 5 lat temu
    Super Robiliśmy wg. Pani przepisu i wskazówek i efekt naprawdę super Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kaska[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaska · 5 lat temu
    Witam a czy można masę cukrową zastąpić marcepanową? Tort wygląda super:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grażynka · 6 lat temu
    ja zrobiłam ten tort on jest poprostu pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Asiu[/b] to super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Torcik udał się wyśmienicie, miałam troszkę problemu z masą cukrową, ale ogólnie efekt końcowy jak na pierwszy taki tort myślę, że był udany! Dziękuję za pomoc!!! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z Pani przepisów!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Dzięki za pomoc dzisiaj zabieram się do pieczenia! Jestem pewna obaw, ale myślę, że dam rade!
    Dam później znać jak mi poszło!
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Asiu[/b] przelicznik foremek znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
    Ciasta biszkoptowego na tortownicę o średnicy 26cm powinno wystarczyć na 2 keksówki o długości 30cm. Zrobiłabym ciasto biszkoptowe i rozlałabym go do dwóch keksówek o dł. 25 i 30cm jak w przepisie, do 2/3 wysokości formy. Powinien wystarczyć biszkopt z 4 jaj. Przepis na niego znajdziesz w kategorii: "ciasta biszkoptowe" lub "praktyczne porady". Napisz ja Ci poszło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź mam jeszcze jedno pytanie jak przygotować odpowiednią ilość biszkoptu na 2 keksówki? Jak można przeliczyć składniki z tortownicy na keksówki. W ogóle da się coś takiego zrobić? Masz może Joasiu jakiś pomysł?
    Pozdrawiam Asia

Polub nas na ...

Początek strony