Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Sernik chałwowy

Pyszny, mocno kremowy, delikatny, mazisty sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Jest słodki, ale nie przesłodzony i idealnie chałwowy.

Składniki:

Spód:

  • 100g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
  • 50g masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250g serka mascarpone
  • 250g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Polewa:

  • 100g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 70g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. (Jak to wygląda, możecie zobaczyć w przepisie na "Sernik japoński" w pkt. 1 i “Sernik Nowojorski” w pkt. 3).
  6. Przygotować masę serową. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Ostudzić do temperatury pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, chałwę ze śmietaną i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  8. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 80 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na wierzchu ścięta).
  9. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z wody i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
  10. Przygotować polewę. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodną polewę rozłożyć na serniku. Sernik schłodzić.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Sernik chałwowy Sernik chałwowy Sernik chałwowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Zastanawiam się czy ten sernik udał by się bez tej kapieli wodnej? I czy można byłoby go upiec w troszkę szerszej formie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 1 lat temu
    czy zamiast naczynia żaroodpornego można wykorzystać blachę do pieczenia?? bo niestety nie mam naczynia żaroodpornego, w którym zmieściłabym tortownicę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Mam swój sprawdzony jedyny przepis na sernik. Twój prezentuje się bardzo smacznie. Polewa mnie zainteresowała. Zrobię taką do bezy z owocami, na weekend

Polub nas na ...

Początek strony