Chałwa

Domowa chałwa waniliowa, marmurkowa lub z bakaliami. Jaką lubicie? Moja jedyna, ulubiona to waniliowa. Nie ma dla mnie lepszej. Chałwę można zrobić w domu w bardzo łatwy i szybki sposób.

Wychodzi bardzo smaczna, choć nie taka jak kupna. Ma trochę inną konsystencję, nie jest tak „wiórowata”, ale smakiem zbliżona do sklepowej. Przygotowana w domu jest zdrowa. Zawiera tylko ziarna sezamu (bogate w białko, witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze) oraz miód. Możecie stworzyć chałwy o różnych smakach, dodając do gotowej masy np. kakao, aby powstała chałwa kakaowa lub marmurkowa lub dodać ulubione, posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe lub rodzynki.

Poniżej podaję przepis na chałwę waniliową i marmurkową.

Chałwa waniliowa
Składniki:

  • 400g sezamu łuskanego (białego)
  • 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).

2

  1. Laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą, inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).

3

  1. Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
  2. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.

Smacznego.

 

Chałwa marmurkowa

Składniki:

  • 400g sezamu łuskanego (białego)
  • 5 łyżek płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • ok. 3 łyżeczek kakao

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
  3. Do pasty sezamowej dodać 4 łyżki miodu. Wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).
  4. Do połowy pasty dodać kakao i dodatkowo 1 łyżkę miodu. Zagnieść. Dodać do jasnej połowy i lekko zagnieść, aż powstanie marmurek.
  5. Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
  6. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.

Smacznego.

Chałwa

Chałwa