Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik japoński

Niezwykle delikatny, puszysty, a zarazem kremowy sernik przygotowany na serku kremowym. Swoją konsystencją przypomina suflet. Sernik należy przygotować na serku kremowym, a nie na twarogu, czy quarku. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje jasny i soczysty.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 jajka
  • 50g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 70g cukru
  • pół laski wanilii
  • 10g mąki pszennej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (grzałka góra- dół).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Serek kremowy przełożyć do miseczki i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w 600W. (Pominęłam tę czynność).
  4. Wymieszać na gładką masę. Dodać jogurt i śmietanę i ponownie wymieszać trzepaczką.
  5. Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
  6. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
  7. Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
  8. Zagotować wodę w czajniku.
  9. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry. Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego.

Porada: Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.

Przepis pochodzi ze strony: wagashi-net.de

Sernik japoński

Sernik japoński

Sernik japoński

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. elzbieta

Robiłam już ten sernik i jak wszystko co japońskie jest bardzo, bardzo delikatny, bardzo mi smakuje.

  Załączniki
 
  1. Ula

Sernik wygląda bajecznie, przymierzałam się dziś do zakupu serka, ale przeraziła mnie jego ilość. Czy te 200 g. jest wystarczające? Czy ona jakoś specjalnie wyrasta? Boję się że wyjdzie maciupeńki...
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ula

Ulo na taką malutką tortownicę (18cm) wystarczy. Dochodzi do tego jeszcze jogurt i śmietana. Nie wychodzi niski, ale jest mały

  Załączniki
 
  1. MIa

Ja zrobiłam na serku twoj smak naturalny smietankowy z Piatnicy, a do tego w lodowce mialam jogurt typu greckiego. Wyszło super :-)

  Załączniki
 
  1. Darua

Ja uzywam Delicate z biedronki serek smietankowy - super wychodzi

  Załączniki
 
  1. Basia

Mam pytanie czy serek typu Philadelphia można zastąpić jakimś innym bo mam problem żeby go dostać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Basia

Musi to być serek taki gęsty, kremowy. Nie znam się dokładnie na serkach sprzedawanych w Polsce. Te które mi przychodzą na myśl to Bieluch naturalny, Turek kremowy serek śmietankowy.

  Załączniki
 

Jak myślisz, czy zamiast w kąpieli wodnej można piec ten sernik w 140 stopniach?
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona www.niechsiegotuje.pl

Nie polecam. Sernik może nie wyjść taki jak powinien.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony