Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zawijaniec orzechowo-makowy

Bardzo smaczny zawijaniec drożdżowy z dużą ilością nadzienia. Zamiast suszonych moreli dałam tym razem suszone śliwki. To był bardzo dobry wybór. Śliwki świetnie pasują do masy makowej i dzięki nim masa jest jeszcze bardziej „soczysta”. Gorąco polecam.

Składniki:
Na ciasto drożdżowe:

  • ¼ litra mleka
  • 70g cukru
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100g orzechów włoskich
  • 100g niesolonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • 100g suszonych moreli (u mnie śliwek)
  • 250g masy makowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, ¼ litra lekko ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn. Przykryć i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąkę wsypać do dużej miski. Dodać miękkie masło, resztę cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posiekać na drobno razem z morelami. Wymieszać z masą makową, miodem i jajkiem.
  4. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50cm. Nadzienie rozsmarować na cieście pozostawiając odstęp od brzegów.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę od dłuższego boku.

3

  1. Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. 

4

  1. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Zawijaniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

5

  1. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nim zawijańca.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 200°C. (Termoobieg: 175°C). Przed końcem pieczenia w razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową.

Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

170 kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 7g, Węglowodany: 22g

zawijaniec orzechowo-makowy

zawijaniec orzechowo-makowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Joanna

Tereso przelicznik jest następujący: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.

  Załączniki
 
  1. Teresa

Nie mam swiezych drozdzy. Ile nalezy uzyc drozdzy suchych?
Dziekuje z gory za odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. magma

wygląda świetnie

  Załączniki
 
  1. Ivon

O a ja do herbatki go poproszę. Wygląda wybornie !

  Załączniki
 
  1. Paula

zapach pieczonego nadzienia z maku to jest coś

  Załączniki
 
  1. asieja

uwielbiam połączenie maku i bakalii

  Załączniki
 
  1. Kaś

jak to "niezbyt ładnie mi się zwinął"? wygląda super!

  Załączniki
 
  1. majka

Cos pysznego po prostu! Wyglada rewelacyjnie.

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

Jak pysznie wyglada, juz widze go w towarzystwie kawy))

ps. zazdroszcze wyjazdu do polski) My sie zbieramy i zbieramy i wciagle cos wypada..i odkladamy

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony