Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zawijaniec orzechowo-makowy

Bardzo smaczny zawijaniec drożdżowy z dużą ilością nadzienia. Zamiast suszonych moreli dałam tym razem suszone śliwki. To był bardzo dobry wybór. Śliwki świetnie pasują do masy makowej i dzięki nim masa jest jeszcze bardziej „soczysta”. Gorąco polecam.

Składniki:
Na ciasto drożdżowe:

  • ¼ litra mleka
  • 70g cukru
  • 42g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100g orzechów włoskich
  • 100g niesolonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • 100g suszonych moreli (u mnie śliwek)
  • 250g masy makowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, ¼ litra lekko ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn. Przykryć i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąkę wsypać do dużej miski. Dodać miękkie masło, resztę cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posiekać na drobno razem z morelami. Wymieszać z masą makową, miodem i jajkiem.
  4. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x50cm. Nadzienie rozsmarować na cieście pozostawiając odstęp od brzegów.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę od dłuższego boku.

3

  1. Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. 

4

  1. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Zawijaniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.

5

  1. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nim zawijańca.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. w temperaturze 200°C. (Termoobieg: 175°C). Przed końcem pieczenia w razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową.

Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

170 kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 7g, Węglowodany: 22g

zawijaniec orzechowo-makowy

zawijaniec orzechowo-makowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony