Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Wieniec orzechowy

Pleciony wieniec z ciasta drożdżowego i masy orzechowej. Jest miękki, wilgotny i ze sporą ilością nadzienia. Jest efektowny, a wcale nieskomplikowany w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie orzechowe:

  • 300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować masę orzechową: W misce wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Można dodać cynamonu do smaku.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.

4

  1. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.

5

  1. Skleić końce, tworząc okrąg.
  2. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wieniec orzechowy Wieniec orzechowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 25 dni temu
    Witam, A czy moga byc orzechy wloskie???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 22 dni temu
      Osobiście radziłabym pomieszać włoskie np. z migdałami lub laskowymi. Same włoskie zmielone są tłuste i mocno intensywne w smaku.

Polub nas na ...

Początek strony