Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
30 Komentarzy
Szwedzki tort migdałowy

Oto popularny tort migdałowy, zwany bardzo często tortem z Ikei (ponieważ w restauracji w Ikei można go kupić). Tutaj chciałam zaprezentować domową wersję. Tort jest niewysoki (ma ok. 3,5cm wysokości). Składa się z dwóch migdałowo- bezowych blatów i masy jajecznej. Cały posypany jest zrumienionymi migdałami. Jest bardzo smaczny, ale zarazem bardzo słodki (z resztą jak wersja kupna). Jeśli nie lubicie za słodkich ciast proponuję zmniejszyć ilość cukru. W przepisie jest jeszcze cukier puder do posypania, ale nie polecam jeszcze dosładzać :).

Składniki:

  • 100g migdałów w płatkach
  • 200g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 240g cukru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 225g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Migdały w płatkach wyłożyć na blasze do pieczenia i podpiec chwilę na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120g cukru. Następnie wmieszać szpatułką zmielone migdały.
  5. Dwa papiery do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 22cm. Jedną blachę wstawić do piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.

02

  1. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut.
  2. Po upieczeniu od razu zsunąć papier z ciastem z blachy i każdą blachę posypać po 20g cukru. Na wysypany cukier wywrócić upieczone ciasto i ściągnąć papier. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. Żółtka, 80g cukru i śmietanę przełożyć do garnka. Postawić na piecu i na małym ogniu ubijać masę mikserem, aż masa stanie się puszysta, gęsta i kremowa. (Trwa to co najmniej 10 minut). Nie gotować! Garnek z ubitą masą przełożyć do zimnej wody i dalej miksując ostudzić.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę jajeczną.
  3. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę masy jajecznej i przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Cały tort obsypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony rezepte-gratis.de, Schwedische Mandeltorte (Ikea).

Kuchnia:

Szwedzka

Czas:

Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy Szwedzki tort migdałowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 9 lat temu
    piekłam z podobnego przepisu, bardzo nam smakował aczkolwiek wolałabym by był wyższy (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    Dzięki Dziewczyny :-)
    Również Wam życzę miłego weekendu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    wygląda rewelacyjnie i tak delikatnie! przepis zapisuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    crustanddust · 9 lat temu
    Tort jest śliczny i na pewno znajdzie się na mojej liście "do zrobienia". Na pewno jest lepszy niz tez z IKEI, bo przeciez jest domowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 9 lat temu
    jest piękny
    wszystko co szwedzkie jakoś tak miło mi się kojarzy
    choc nigdy go w Ikei nie spróbowałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 9 lat temu
    Ale musi byc pyszne to ciasto, bardzo lubię ciasta z migdałami, orzechami itp i jeszcze ten krem...same dobre rzeczy w tym torcie...pozdrawiam i miłego weekendu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 9 lat temu
    Wspaniale wygląda:) Robiam coś podobnego kiedyś:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 9 lat temu
    pięknie wygląda....i to kolejny przepis który od dawna mam zapisany...muszę wreszcie zrobić..;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Pięknie się prezentuje!
    Nie znam tortu z Ikei, ale ten, który widzę przed sobą bardzo mi się podoba:)

    Pozdrowienia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    Wspanialy, az dech zapiera:)
    Bardzo, ale to bardzo mi sie podoba.jak tylko sie troche oziebi...chodx chyba nie mam co na wiele liczyc napewno taki torcik upieke;)

Polub nas na ...

Początek strony