Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

Ciekawy, dość nietypowy tort serowo- czekoladowy. Górny i dolny blat tortu to sernik, a środkowy to brownie. Całość przełożona jest masą orzechową. Smak masła orzechowego dominuje, dlatego ciasto kieruję tylko do zwolenników tego masła. Tort jest ciężki, mocno sycący i kaloryczny. Dlatego proponuję kroić po cienkim kawałku ;)

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną zmielonymi migdałami. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej (lub zmielonych migdałów)

Sernik:

  • 750 g twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 7 jajek
  • 190 g masła

Masa orzechowa:

  • 320 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • orzechy ziemne do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Na końcu wmieszać szpatułką mąkę lub zmielone migdały.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta i może popękać, a po upieczeniu opada. Gdy ostygnie można je bardzo delikatnie odwrócić do góry dnem, aby zrobiło się bardziej płaskie).
  5. Przygotować sernik. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budyń w proszku. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Można piec dwa serniki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim na grzałce góra- dół. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż pierwszy sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)). Serniki pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby po ostygnięciu sernik był nierówny, można trochę wyrównać go nożem).
  6. Przygotować masę orzechową. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder zmiksować razem na kremową masę.
  7. Na paterze ułożyć sernik, posmarować go częścią masy orzechowej. Przykryć ciastem czekoladowym, posmarować masą i ułożyć drugi sernik. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i udekorować posiekanymi orzechami.
  8. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Tort łatwy, trochę pracochłonny. Ale jak już jest gotowy, pycha:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Zapisuję! Jeju co za cudowny tort, uwielbiam serniki i masło orzechowe, ale o takim torcie jeszcze nie słyszałam Muszę zrobić!

Polub nas na ...

Początek strony