Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

tort serowo-czekoladowyz masłem orzechowym

Ciekawy, dość nietypowy tort serowo- czekoladowy. Górny i dolny blat tortu to sernik, a środkowy to brownie. Całość przełożona jest masą orzechową. Smak masła orzechowego dominuje, dlatego ciasto kieruję tylko do zwolenników tego masła. Tort jest ciężki,  mocno sycący i kaloryczny. Dlatego proponuję kroić po cienkim kawałku ;)

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej zastępując mąkę pszenną zmielonymi migdałami. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:
Brownie:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej (lub zmielonych migdałów)

Sernik:

  • 750g twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 180g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 7 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190g masła

Masa orzechowa:

  • 320g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru

Dodatkowo:

  • garść orzechów ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, często mocno pęka, a po upieczeniu opada.  Gdy ostygnie można je bardzo delikatnie odwrócić do góry dnem, aby zrobiło się bardziej płaskie).
  5. Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Można piec dwa serniki naraz z termoobiegiem lub jeden po drugim z termoobiegiem lub góra- dół. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż pierwszy sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)). Serniki pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę orzechową. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder zmiksować razem na kremową masę.
  7. Na paterze ułożyć sernik, posmarować masą orzechową. Przykryć ciastem czekoladowym, posmarować masą i na górę położyć drugi sernik. Górę i bok tortu posmarować resztą masy i udekorować posiekanymi orzechami.

Smacznego.

Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

tort serowo-czekoladowy z masłem orzechowym

Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 lat temu
    Tort łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim przepyszny. Brownie, faktycznie mocno syci, ale masło orzechowe to całkiem nowe połączenie smaków. Masa z masłem orzechowym ślicznie pachnie i jeszcze bardziej kusi by spróbować tego cuda. Przesyłam zdjęcia mojego cudeńka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Tort łatwy, trochę pracochłonny. Ale jak już jest gotowy, pycha:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Zapisuję! Jeju co za cudowny tort, uwielbiam serniki i masło orzechowe, ale o takim torcie jeszcze nie słyszałam Muszę zrobić!

Polub nas na ...

Początek strony