Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

Ciekawy, dość nietypowy tort serowo- czekoladowy. Górny i dolny blat tortu to sernik, a środkowy to brownie. Całość przełożona jest masą orzechową. Smak masła orzechowego dominuje, dlatego ciasto kieruję tylko do zwolenników tego masła. Tort jest ciężki, mocno sycący i kaloryczny. Dlatego proponuję kroić po cienkim kawałku ;)

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną zmielonymi migdałami. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej (lub zmielonych migdałów)

Sernik:

  • 750 g twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 7 jajek
  • 190 g masła

Masa orzechowa:

  • 320 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • orzechy ziemne do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Na końcu wmieszać szpatułką mąkę lub zmielone migdały.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta i może popękać, a po upieczeniu opada. Gdy ostygnie można je bardzo delikatnie odwrócić do góry dnem, aby zrobiło się bardziej płaskie).
  5. Przygotować sernik. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budyń w proszku. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Można piec dwa serniki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim na grzałce góra- dół. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż pierwszy sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)). Serniki pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby po ostygnięciu sernik był nierówny, można trochę wyrównać go nożem).
  6. Przygotować masę orzechową. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder zmiksować razem na kremową masę.
  7. Na paterze ułożyć sernik, posmarować go częścią masy orzechowej. Przykryć ciastem czekoladowym, posmarować masą i ułożyć drugi sernik. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i udekorować posiekanymi orzechami.
  8. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym