Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
53 Komentarzy

Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany słodkiej 30%

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, „Bounty- Mogel- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

Ciasto BountyCiasto Bounty

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adrianna · 5 lat temu
    [quote]Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?[/quote]

    ja zrobiłam na solonym i myślę, że jest równie przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anchuan · 5 lat temu
    Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwetka · 6 lat temu
    sprawdzone, wyśmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 6 lat temu
    Ciasto rzeczywiście bardzo proste i bardzo smaczne. Wyszło mi przy pierwszym podejściu, a to już sukces. Co do polewy nie byłem pewien, więc skrzywdziłem swój wypiek kupną, ale walory smakowe przepisu nie zostały przezwyciężone. Dziękuję za receptę, bo mi ciasto niemal życie uratowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AnNa · 6 lat temu
    Mi również warstwa z wiórkami wyszła dużo mniejsza od ciasta (pomimo mniejszej blachy), ale ciasto jest bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Dałam mniej cukru do obu warstw. Podoba mi się ciasto - nie jest typowo biszkoptowe ale bardziej zwarte i gęste co moim zdaniem pasuje do tej wiórkowej masy, zwykły biszkopt (jaki do tej pory widziałam przy tego typu cieście) byłby moim zdaniem za suchy. Niestety tradycyjnie miałam problemy z polewą - nie wiem jak to jest ale w dwóch na trzech przypadkach ona mi się zawsze "warzy" - mam na myśli oddzielanie się tłuszczu od masy. Powstaje gęsta, lekko grudkowata papka. Dzieje się tak i przy robieniu polewy z czekolady i przy takiej z kakao, margaryny i cukru, pomimo podgrzewaniu w kąpieli wodnej. Próbowałam ją jakoś ratować, ponownie ocieplając, było mi szkoda tych 2 czekolad, więc odlałam tłuszcz i jakoś rozsmarowałam tę papkę na cieście. Jakoś zastygła, choć nie wygląda zbyt ładnie. W każdym razie bez względu na moje problemy z "warzeniem" rozpuszczone czekolady wydały mi się zdecydowanie zbyt gęste jak na polewę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Anno[/b] na zdjęciu jest świeża polewa, jak zastygnie to będzie zwarta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AnNa · 6 lat temu
    Mam zamiar je zrobić, choć chyba dam mniej cukru. Zastanawia mnie też polewa. Inni komentujący piszą że była zbyt gęsta, a ta widoczna na zdjęciu jest - moim zdaniem - za mokra i luźna. Powinna być zwarta i zastygnięta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Joanno twoj blog naprawde uzaleznia, dzisiaj wyprobowalam kolejny przepis na ciasto Bounty i znowu wyszlo przepysznie. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Violetta · 6 lat temu
    Właśnie zrobiłam te ciasto, z połowy składników, wyszło bardzo dobre. Zamiast kaszy mannej dałam torebkę budyniu waniliowego., polecam i gratuluję przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 lat temu
    Ciasto bardzo dobre,jak wszytkie które wykonałam z tej strony:)Jedynie do polewy dałam tyle smietany ile czekolady,bo wyszla mi za gęsta.Dziękuję za wszytskie przepisy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Sylwio[/b] pomnóż wszystkie składniki przez ten współczynnik i zaokrąglij do najbliższej wartości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    Witaj chciałam zapytać kogoś bo nie rozumiem co znaczy : "należy użyć 62% (0.62 krotność) ilości składników z oryginalnego przepisu" czyli ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz. Skorzystaj z przelicznika form (Znajdziesz go w menu, po lewej stronie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Czy moge je zrobic na mniejszej tortownicy? Nie wyjdzie za plaskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Moniko[/b] może być margaryna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    czy zamiast masła może być margaryna???czy koniecznie masło???:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 lat temu
    Ciasto faktycznie proste, choć trochę zbyt słodkie. Na drugi raz dodam zdecydowanie mniej cukru do ciasta jak i do masy. Porada dla początkujących. Kaszę mannę najlepiej wsypywać powoli do zimnego bądź lekko podgrzanego mleka oczywiście cały czas mieszając, najlepiej okrągłą trzepaczką bądź mieszadełkiem. Wtedy na 100% nie pojawią się grudki.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izka · 7 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne:) następnym razem do polewy użyję jednak tylko jednej tabliczki czekolady żeby nie byla tak gorzka. Calość posypalam odrobiną wiórek kokosowych dla dekoracji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Kaszę manną można zastąpić budyniem waniliowym. Dodajemy go na końcu.
    Naprawdę ciasto jest dobre na drugi dzień.
    A na trzeci pyszne.
    dag5992
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 7 lat temu
    ja robie mase bez kaszy manny 25 dag kokosy ugotowac na mleko ok 20 minut mieszajc bo lubi sie przypalic dodac nastepnie maslo i 2 biale czekolady wymieszac dobrze schlodzic i wylozyc na biszkopt.ilos masla i mleka jak w przepisie

Polub nas na ...

Początek strony