Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy)

Makowiec na ucieranym cieście w wersji bezglutenowej, na mące jaglanej. Pyszny, miękki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej i lekko chrupiący od góry. Wspaniałe ciasto bezglutenowe, która smakuje wszystkim. Nie jest rozpoznawane jako bezglutenowe ;)

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23cm:

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 90 g mąki jaglanej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku (może być zmielony)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • ok. 100 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Bakalie posiekać drobno.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
  6. Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. (Najlepiej jeszcze przesiać). Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach (tzn. dodać połowę mąki, krótko zmiksować, dodać drugą połowę mąki i krótko zmiksować tylko do połączenia).
  7. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście kłaść delikatnie łyżką masę makową, robiąc kleksy z masy. (Tak pozostawić, nie wygładzać masy makowej).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy) Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy) Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony