Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort makowy z masą kawową

Stary jak świat przepis na tort makowy pochodzący z „Kuchni polskiej” z roku 1970, którą odziedziczyłam po mamie. Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe, rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś średnio pasuje. Natomiast masę zrobiłam swoją, budyniową (a nie czysto maślaną jak w oryginale) i dodałam, według wskazówek, na spód ciasto kruche.

Tort jest pyszny, wilgotny, stabilny, mocno makowo- kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Można upiec go również w wersji bezglutenowej, rezygnując z kruchego spodu, a bułkę tartą zastępując bułką tartą bezglutenową.

Składniki:
Ciasto makowe:

  • 8 jajek
  • 220g cukru pudru (oryginał 250g)
  • 250g maku
  • laska wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 60g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej)
  • olejek migdałowy

Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Masa kawowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy mielonej

Do dekoracji:

  • posypka cukrowa czekoladowa
  • czekoladowe ziarenka kawy
  • czekolada

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto makowe. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  5. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, przykryć folią spożywczą (tak, aby folia przylegała do powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować dżemem i przykryć pierwszym krążkiem makowym. Wyłożyć prawię połowę masy kawowej i przykryć drugim krążkiem. Bok i górę tortu posmarować masą. Resztę masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować tort. Tort można ozdobić czekoladowymi ziarenkami kawy, czekoladową posypką cukrową i czekoladą. (Bok tortu ozdobiłam gorzką czekoladą, którą roztopiłam w kąpieli wodnej, rozsmarowałam na papierze do pieczenia, wstawiłam do lodówki do stwardnienia, a następnie połamałam na kawałki).

Smacznego.

Tort makowy z masą kawową

Tort makowy z masą kawową

Tort makowy z masą kawową

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Marta

    Szanowna Pani Joanno, jeżeli kupię już zmielony mak, to czy muszę go jakoś przygotować (sparzyć mlekiem, zalać wrzątkiem i odsączyć)? Czy taki suchy kupny zmielony dodaję to przepisu?
    Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

  • W odpowiedzi na: Marta

    Tak, należy go sparzyć. Zapraszam do przeczytania wcześniejszych komentarzy.

  • Angie

    Tort absolutnie fantastyczny. Wszystkim bardzo smakował. Dzięki wspaniałej masie kawowej bardzo łatwo się go dekoruje.W smaku jest bajerancki. Po prostu niebo w gębie. Tak jak p.Ola ciasto makowe wykonałam z gotowej masy makowej.Polecam!

  • Naja

    Czy jak udekoruję ciasto w czwartek wieczorem to przetrzyma do piątku?

  • W odpowiedzi na: Naja

    Tak. Ten tort i dekoracja trzymają się przez parę dni.

  • Ola

    Witam,
    też korzystam z „Kuchni polskiej” z roku 1970, też ją odziedziczyłam po mamie i jest starsza ode mnie :)
    Ja piekę ten tort z gotowej masy makowej. Dodaję do niej bułkę tartą, pianę z białek oraz żółtka - wychodzi bardzo smaczny :)Pozdrawiam serdecznie!

  • Ilona

    Zabieram się znow za ten tort na 80 urodziny teściowej! Chciałam dodac, że zrobiłam spód z kruchego ciasta, zamieniając mąkę pszenną na mix bezglutenowy.Ciasto kruche samo w sobie nie jest rewelacyjne, ale w torcie "pięknie" nasiąka dżemem i moje proby ominęcia pieczenia kruchego ciasta w kolejnym wypieku zostały przez rodzinkę oprotestowane. Chętnie skorzystam z przepisu na naprawdę dobre ciasto kruche, bo je bardzo lubię, a ciągle te które piekę - to nie to! :sigh:

  • Joanna slask

    faktycznie ,pięknie wyglada i pewnie świetnie smakuje tylko szkoda że nie jest bezglutenowe jak było obiecane :-?

  • Podałam we wstępie, aby w wersji bezglutenowej zrezygnować z ciasta kruchego. Za niedługo podam przepis na ciasto kruche bezglutenowe i wtedy będzie można robić identyczny tort również bezglutenowy.

  • Ilona

    Ten tort "chodził" za mną całe lat. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem zniknął cały! Jest fantastyczny. Z braku certyfikowanych olejków (u nas celiakia i nietolerancja glutenu), do ciasta starłam kilka migdałów. Podejrzałam przepis w starej książce kucharskiej po moim dziadku!!! :D No i jeszcze dodałam jak w starym przepisie skórkę cytrynową. Tort zrobił prawdziwą furorę. Moja mała celiaczka zamówiła go już sobie na urodziny w październiku. Dzięki za przepis!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony