Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Tort makowy z masą kawową

Stary jak świat przepis na tort makowy pochodzący z „Kuchni polskiej” z roku 1970, którą odziedziczyłam po mamie. Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe, rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś średnio pasuje. Natomiast masę zrobiłam swoją, budyniową (a nie czysto maślaną jak w oryginale) i dodałam, według wskazówek, na spód ciasto kruche.

Tort jest pyszny, wilgotny, stabilny, mocno makowo- kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Można upiec go również w wersji bezglutenowej, rezygnując z kruchego spodu, a bułkę tartą zastępując bułką tartą bezglutenową.

Składniki:
Ciasto makowe:

  • 8 jajek
  • 220g cukru pudru (oryginał 250g)
  • 250g maku
  • laska wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 60g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej)
  • olejek migdałowy

Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Masa kawowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy mielonej

Do dekoracji:

  • posypka cukrowa czekoladowa
  • czekoladowe ziarenka kawy
  • czekolada

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto makowe. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  5. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, przykryć folią spożywczą (tak, aby folia przylegała do powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować dżemem i przykryć pierwszym krążkiem makowym. Wyłożyć prawię połowę masy kawowej i przykryć drugim krążkiem. Bok i górę tortu posmarować masą. Resztę masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować tort. Tort można ozdobić czekoladowymi ziarenkami kawy, czekoladową posypką cukrową i czekoladą. (Bok tortu ozdobiłam gorzką czekoladą, którą roztopiłam w kąpieli wodnej, rozsmarowałam na papierze do pieczenia, wstawiłam do lodówki do stwardnienia, a następnie połamałam na kawałki).

Smacznego.

Tort makowy z masą kawową

Tort makowy z masą kawową

Tort makowy z masą kawową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena Krakowska · 7 miesięcy temu
    Witam A czy mogę prosić o oryginalny przepis na ten krem kawowy z samego masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Proszę bardzo :). "Masa kawowa: 250g masła, 200g cukru, 3 jajka, 30g kawy ziarnistej, 1 kieliszek spirytusu. Kawę zaparzyć; napar powinien być esencjonalny (8 łyżek). Jajka ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Masło utrzeć, połączyć z jajkami, dodawać porcjami mocną kawę. Ucierać starannie, uważając, aby masa nie zwarzyła się. Dodać spirytus. Zamiast naparu kawowego można użyć miałko zmielonej kawy."
      A tutaj znajdziesz mój przepis na masę kawową: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/620-bezy-z-masa-kawowa"]"Bezy z masą kawową"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Szanowna Pani Joanno, jeżeli kupię już zmielony mak, to czy muszę go jakoś przygotować (sparzyć mlekiem, zalać wrzątkiem i odsączyć)? Czy taki suchy kupny zmielony dodaję to przepisu?
    Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Tort absolutnie fantastyczny. Wszystkim bardzo smakował. Dzięki wspaniałej masie kawowej bardzo łatwo się go dekoruje.W smaku jest bajerancki. Po prostu niebo w gębie. Tak jak p.Ola ciasto makowe wykonałam z gotowej masy makowej.Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Naja · 3 lat temu
    Czy jak udekoruję ciasto w czwartek wieczorem to przetrzyma do piątku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Witam,
    też korzystam z „Kuchni polskiej” z roku 1970, też ją odziedziczyłam po mamie i jest starsza ode mnie
    Ja piekę ten tort z gotowej masy makowej. Dodaję do niej bułkę tartą, pianę z białek oraz żółtka - wychodzi bardzo smaczny :)Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 3 lat temu
    Zabieram się znow za ten tort na 80 urodziny teściowej! Chciałam dodac, że zrobiłam spód z kruchego ciasta, zamieniając mąkę pszenną na mix bezglutenowy.Ciasto kruche samo w sobie nie jest rewelacyjne, ale w torcie "pięknie" nasiąka dżemem i moje proby ominęcia pieczenia kruchego ciasta w kolejnym wypieku zostały przez rodzinkę oprotestowane. Chętnie skorzystam z przepisu na naprawdę dobre ciasto kruche, bo je bardzo lubię, a ciągle te które piekę - to nie to! :sigh:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna slask · 4 lat temu
    faktycznie ,pięknie wyglada i pewnie świetnie smakuje tylko szkoda że nie jest bezglutenowe jak było obiecane :-?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Podałam we wstępie, aby w wersji bezglutenowej zrezygnować z ciasta kruchego. Za niedługo podam przepis na ciasto kruche bezglutenowe i wtedy będzie można robić identyczny tort również bezglutenowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 4 lat temu
    Ten tort "chodził" za mną całe lat. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem zniknął cały! Jest fantastyczny. Z braku certyfikowanych olejków (u nas celiakia i nietolerancja glutenu), do ciasta starłam kilka migdałów. Podejrzałam przepis w starej książce kucharskiej po moim dziadku!!! No i jeszcze dodałam jak w starym przepisie skórkę cytrynową. Tort zrobił prawdziwą furorę. Moja mała celiaczka zamówiła go już sobie na urodziny w październiku. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 4 lat temu
    a jeśli mak mam już mielony - to jeszcze parzyć w mleku czy już nie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, musisz go sparzyć. Zalej mak mlekiem, przykryj garnek talerzem i pozostaw do napęcznienia na ok. 30 minut. Następnie odkryj i pozostaw do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odciśnij.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    Uroczy jest. Bardzo elegancki i z pewnoscią smakuje obłędnie.:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 4 lat temu
    Już pierwsze zdjęcie zapiera dech w piersiach. Tort wyglada intrygująco i zachęca, żeby zajrzeć do przepisu. Ale dekoracja to mistrzostwo świata!!!!!!! Widać Pani pasję i ogromny talent oraz prawdziwe zaangażownie. Nawet jeśli przepis jest starszy od Pani, to odmłodziła go Pani, robiąc rewitalizację i unowocześniając. Gratuluję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 4 lat temu
    łoooohoho!
    robi wrażenie. mam zamiar po maturze zająć się tortami!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 4 lat temu
    mmmmmm, wygląda bosko !! i pewnie też tak smakuje :-)

Polub nas na ...

Początek strony