Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort makowy z masą kawową

Stary jak świat przepis na tort makowy pochodzący z „Kuchni polskiej” z roku 1970, którą odziedziczyłam po mamie. Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe (rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś nie pasuje). Natomiast masę zrobiłam swoją, budyniową (a nie czysto maślaną jak w oryginale) i dodałam, według wskazówek, na spód ciasto kruche.

Tort jest pyszny, wilgotny, stabilny, mocno makowo- kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Można upiec go również w wersji bezglutenowej, rezygnując z kruchego spodu, a bułkę tartą zastępując bułką tartą bezglutenową.

Składniki:
Ciasto makowe:

  • 8 jajek
  • 220g cukru pudru (oryginał 250g)
  • 250g maku
  • laska wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 60g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej)
  • olejek migdałowy

Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Masa kawowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy mielonej

Do dekoracji:

  • posypka cukrowa czekoladowa
  • czekoladowe ziarenka kawy
  • czekolada

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto makowe. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  5. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, przykryć folią spożywczą (tak, aby folia przylegała do powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować dżemem i przykryć pierwszym krążkiem makowym. Wyłożyć prawię połowę masy kawowej i przykryć drugim krążkiem. Bok i górę tortu posmarować masą. Resztę masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować tort. Tort można ozdobić czekoladowymi ziarenkami kawy, czekoladową posypką cukrową i czekoladą. (Bok tortu ozdobiłam gorzką czekoladą, którą roztopiłam w kąpieli wodnej, rozsmarowałam na papierze do pieczenia, wstawiłam do lodówki do stwardnienia, a następnie połamałam na kawałki).

Smacznego.

Tort makowy z masą kawową

Tort makowy z masą kawową

Tort makowy z masą kawową

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Marto zapraszam do czytania komentarzy. (Patrz 5 i 6-ty komentarz).

  • Marta

    Szanowna Pani Joanno, jeżeli kupię już zmielony mak, to czy muszę go jakoś przygotować (sparzyć mlekiem, zalać wrzątkiem i odsączyć)? Czy taki suchy kupny zmielony dodaję to przepisu?
    Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Angie

    Tort absolutnie fantastyczny. Wszystkim bardzo smakował. Dzięki wspaniałej masie kawowej bardzo łatwo się go dekoruje.W smaku jest bajerancki. Po prostu niebo w gębie. Tak jak p.Ola ciasto makowe wykonałam z gotowej masy makowej.Polecam!

  • Joanna

    Anno tak, oczywiście. W nawiasie podaję tylko dodatkową informację dla bezglutenowców 8)

  • Anna

    Witam,

    czy bulka tarta moze byc zwykla glutenowa?

  • Joanna

    Najo tak. Ten tort i dekoracja trzymają się przez parę dni.

  • Naja

    Czy jak udekoruję ciasto w czwartek wieczorem to przetrzyma do piątku?

  • Ola

    Witam,
    też korzystam z „Kuchni polskiej” z roku 1970, też ją odziedziczyłam po mamie i jest starsza ode mnie :)
    Ja piekę ten tort z gotowej masy makowej. Dodaję do niej bułkę tartą, pianę z białek oraz żółtka - wychodzi bardzo smaczny :)Pozdrawiam serdecznie!

  • Ilona

    Zabieram się znow za ten tort na 80 urodziny teściowej! Chciałam dodac, że zrobiłam spód z kruchego ciasta, zamieniając mąkę pszenną na mix bezglutenowy.Ciasto kruche samo w sobie nie jest rewelacyjne, ale w torcie "pięknie" nasiąka dżemem i moje proby ominęcia pieczenia kruchego ciasta w kolejnym wypieku zostały przez rodzinkę oprotestowane. Chętnie skorzystam z przepisu na naprawdę dobre ciasto kruche, bo je bardzo lubię, a ciągle te które piekę - to nie to! :sigh:

  • Joanna

    Joanno podałam we wstępie, aby w wersji bezglutenowej zrezygnować z ciasta kruchego. Za niedługo podam przepis na ciasto kruche bezglutenowe i wtedy będzie można robić identyczny tort również bezglutenowy.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony