Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Makowiec zawijany- bezglutenowy

Wspaniały makowiec zawijany na bezglutenowym cieście drożdżowym, bez jajek i z domową masą makową. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.

Składniki na ok. 16 kawałków:

Ciasto drożdżowe:

  • 150 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki jaglanej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g roztopionego masła
  • 80 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki zmielonych łusek nasion indyjskiej babki jajowatej (Psyllium- Flohsamenschalen)

Masa makowa:

  • 250 g masy makowej z przepisu: "Masa makowa" lub kupna masa makowa (bez glutenu)

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temperatury pokojowej.
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, jaglaną i skrobię ziemniaczaną. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mieszanki mącznej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę mieszanki mącznej wsypać do miski. Dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, twaróg, startą skórkę z cytryny, zmielone łuski nasion babki i wyrośnięty zaczyn.
  4. Zmiksować mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować lub rozłożyć ręką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 26 cm.
  6. Na cieście rozsmarować masę makową, zostawiając mały brzeg.
  7. Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie papierem do pieczenia, zawijając ciasto z papierem i odciągając go do tyłu).

2

  1. Makowiec przesunąć delikatnie na środek blachy. Końce skleić. Ciasto można naciąć z góry (inaczej samo pęknie podczas pieczenia).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany- bezglutenowy Makowiec zawijany- bezglutenowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    Czy twaróg jest niezbędny w cieście? Dla konsystencji czy dla smaku? Można go zastąpić np tofu lub pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 miesięcy temu
    Nie mogę dostać nasion babki,czy jest coś,czym mogę to zastąpić? Od niedawna jestem z konieczności,na diecie bezglutenowej. A ze zaraz święta,może udałoby mi się zrobić taką roladę :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Myślę, że w ostateczności możesz pominąć. Łuski nasion zatrzymują wilgoć w cieście, dzięki którym ciasta są wilotniejsze i mniej się kruszą.

Polub nas na ...

Początek strony