Makowiec zawijany- bezglutenowy

Wspaniały makowiec zawijany na bezglutenowym cieście drożdżowym, bez jajek i z domową masą makową. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.

Składniki na ok. 16 kawałków:

Ciasto drożdżowe:

  • 150 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki jaglanej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g roztopionego masła
  • 80 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki zmielonych łusek nasion indyjskiej babki jajowatej (Psyllium- Flohsamenschalen)

Masa makowa:

  • 250 g masy makowej z przepisu: "Masa makowa" lub kupna masa makowa (bez glutenu)

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temperatury pokojowej.
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, jaglaną i skrobię ziemniaczaną. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mieszanki mącznej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę mieszanki mącznej wsypać do miski. Dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, twaróg, startą skórkę z cytryny, zmielone łuski nasion babki i wyrośnięty zaczyn.
  4. Zmiksować mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować lub rozłożyć ręką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 26 cm.
  6. Na cieście rozsmarować masę makową, zostawiając mały brzeg.
  7. Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie papierem do pieczenia, zawijając ciasto z papierem i odciągając go do tyłu).

2

  1. Makowiec przesunąć delikatnie na środek blachy. Końce skleić. Ciasto można naciąć z góry (inaczej samo pęknie podczas pieczenia).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany- bezglutenowy Makowiec zawijany- bezglutenowy